Bin 779 kişi organ beklerken öldü

Başarılı nakil ameliyatları ile dünyanın sayılı ülkeleri arasındaki yerini alan Türkiye'de, kadavradan organ bağışı konusunda istenilen başarı yakalanamadı. Türkiye'de geçen yıl bin 779 kişi, organ nakli olamadan hayatını kaybetti.

Başarılı nakil ameliyatları ile dünyanın sayılı ülkeleri arasındaki yerini alan Türkiye'de, kadavradan organ bağışı konusunda istenilen başarı yakalanamadı. Türkiye'de geçen yıl bin 779 kişi, organ nakli olamadan hayatını kaybetti.

organbagisiTürkiye Organ Nakli Vakfı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Organ Nakli Ulusal Koordinasyon Kurulu Üyesi Dr. Eyüp Kahveci, 3-9 Kasım Organ Bağışı haftası dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de organ bekleme listelerindeki hasta sayılarının giderek arttığını, ancak yapılan organ bağışlarının ihtiyacı karşılamakta yetersiz kaldığını söyledi. Organ bağışı oranının 2013 itibariyle yüzde 22 olduğunu ifade eden Kahveci, "Kadavradan organ bağışı konusunda Avrupa'daki oran yüzde 80-85 iken, ülkemizde yüzde 20 ile 25 oranlarında" diye konuştu. "BİN 478 BEYİN ÖLÜMÜNDEN 345 KİŞİNİN ORGANLARI BAĞIŞLANDI" Kahveci, dünyada bağışların büyük kısmının kadavradan elde edilirken, Türkiye'de canlı vericiden temin edilebildiğini vurguladı. Bundaki en önemli gerekçenin, beyin ölümü kavramının doğru bilinmemesi olduğunu dile getiren Kahveci, bu nedenle canlı vericiden sağlanan organlarla gerçekleştirilen nakillerin, kadavradan sağlanan organlardan gerçekleştirilen nakillerden çok daha fazla olduğunu bildirdi. Kahveci, beyin ölümü kavramının hem sağlıkçılara hem de vatandaşlara daha iyi anlatılması gerektiğini vurgulayarak, şöyle konuştu: "Geçen yıl bin 478 beyin ölümü tespit edilmiş ve ailelerin izni ile sadece 345 organ bağışı alınabilmiştir. Bu oran, tespit edilen beyin ölümü sayısına göre oldukça düşük kalmaktadır. Bunun için hastanelerin yoğun bakım ünitelerinde meydana gelen beyin ölümlerinin zamanında tespit edilmesi önemlidir. Ölen kişinin ailesinin, beyin ölümü ve organ bağışı konusundaki farkındalığının olmaması da en çok sıkıntı çektiğimiz konulardan biridir." "Beyin ölümünün" genellikle "bitkisel hayat" ile karıştırıldığına dikkati çeken Kahveci, "Beyin ölümü, kesindir ve geri dönüşü yoktur. Oysa bitkisel hayatta, yaşam bir şekilde devam etmektedir" dedi. Kahveci, organ nakli yapılabilmesi çin "beyin ölümü" tanısının konması gerektiğinin altını çizdi. İSPANYA'DA ORGAN BAĞIŞI ORANI TÜRKİYE'NİN YAKLAŞIK 4 KATI Türkiye'de nakil ameliyatlarının gerçekleştirildiğini önemli hastaneler arasında yer alan Medicana International Ankara Hastanesi Organ Nakli Merkezi Direktörü Prof. Dr. Sadık Ersöz de Türkiye'nin ölüden temin edilebilecek organ kaynakları açısından, oldukça yaygın bir yoğun bakım hizmet ağına sahip olunduğunu, ancak yeterli sayıda potansiyel organ vericisine ulaşılamadığını bildirdi. A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:07 Kasım 2013Yayınlanma Tarihi:13 Kasım 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.