Beyninizi Nasıl Zinde Tutarsınız?

Beyni zinde tutmak, özellikle sağlıklı yaşam konusunda en önemli konuların başında gelir. Hem iyi işleyen hem de zinde bir beyne sahip olabilmek için yapılabilecek birçok şey bulunur. Bazı basit etkinlikler ile zinde bir beyne sahip olmak mümkündür.

İnsan beyni yıllar içinde bazı yeteneklerini farklı sebeplerden dolayı kaybedebilir. Ancak belli başlı yöntemler aracılığıyla beyni zinde tutup, daha uzun süre boyunca kıvrak ve işlek kalması sağlanabilir. Özellikle de eğitimde veya iş yaşamında başarılı olmak için bu durum son derece önemlidir.

Aynı zamanda yaşlanmanın da beyin fonksiyonları üstünde meydana getireceği olumsuz etkileri minimum seviyelere indirmek, ortaya çıkan birtakım sorunlara daha kısa süre içinde ve cazip çözümler bulmak için uygulanabilecek pek çok yöntem var. Bu yöntemleri uygulayarak beyninizi kolaylıkla zinde tutabilir ve olumsuz etkileri azaltabilirsiniz.

Düzenli Spor Yapmak

Beynini zinde tutmak isteyen kişilerin haftada mutlaka birkaç defa egzersiz yapmaları tavsiye edilir. Yapılacak egzersizleri ise kişilerin yaşına, kondisyonuna ve sağlık durumuna uygun olmasına da dikkat etmekte fayda vardır. Eğer ortada herhangi bir sağlık sorunu yoksa her yaştan insanın rahatlıkla yapılabileceği bazı hareketler vardır.

İnsan vücudu; özellikle egzersiz sırasında, beyin hücrelerinin gelişmesini büyük oranda katkı sağlayan proteinlerin de daha yüksek oranda salgılanmasına imkan tanır. Düzenli şekilde egzersiz yapmak, kişilere pek çok açıdan fayda sağlar.

Öncelikle hafızayı güçlendirir. Bununla beraber öğrenme yetilerini artırıp beynin beslenmesini sağlar. Tüm bunların yanı sıra gerginlik ve stresten kaynaklı oluşan etkileri de azaltır. Haftada ortalama birkaç defa fazla zorlamadan spor yapmak, beyin fonksiyonları büyük fayda sağlar.

Yaşam Rutinlerinde Değişiklik Yapmak

Beyni zinde tutmak için zaman zaman ona değişik şeyler yaptırmak gerekir. Hayat rutinlerini bazı dönemlerde değiştirmek, beyne büyük oranda faydalar sağlar. İşten eve farklı yoldan gitmek bile farkında olmadan değişiklik meydana getirir.

Gün içinde de düzenli biçimde yapılan bazı eylemlerin sırasını değiştirmek de beynin farklı şekilde çalışmasını sağlayabilir. Bazı basit işlerde de her zaman kullanılan elin yerine diğer el kullanılabilir. Bu tip basit değişiklikler dahi beynin zinde kalmasında büyük rol oynar.

Düzenli Şekilde Su Tüketmek

Sağlıklı ve zinde bir vücut için su, en önemli ve gerekli besin kaynaklarından birisidir. Susuz kalmış bir vücudun beyin fonksiyonları ve diğer hücreleri gerekli biçimde çalışmaz. Bu da zaman içinde kişilerde farklı rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olur. Bu sebeple düzenli şekilde günlük su tüketilmesi gerekir.

Vücuttaki su oranının olması gerekenden daha alt seviyelere düşmesi, dikkat dağınıklığı ya da uyuşma gibi sorunlara yol açar. Düzenli su tüketimi ise vücudun daha sağlıklı olmasını sağlar. Bu sayede de beyin fonksiyonları daha düzgün biçimde çalışır.

Kafein Tüketimine Dikkat Etmek

Kafein tüketimi, vücut için gereklidir. Ancak bu tüketimin belirli oranlarda yapılmasına dikkat edilmesi önerilir. Pek çok besin değerinde olduğu gibi kafein tüketiminde de ölçülü davranmak gerekir. Gün içinde yüksek oranda kafein tüketmek, zaman içinde beyne ciddi şekilde zararlar verebilir.

Dengeli Beslenmeyi Yaşam Tarzı Haline Getirmek

Sağlıklı ve dengeli beslenmek, doktorların da her zaman tavsiye ettiği en önemli durumlar arasında yer alır. Sağlıklı ve dengeli beslenmek, vücut sağlığına büyük oranda katkıda bulunur. Bununla beraber beyin sağlığı üzerinde de olumlu yönde etkiler sağlar.

Vücudun, ihtiyaç duyduğu tüm gıda maddelerinin yeterli düzeyde alınması gerekir. Bu noktada özellikle meyve ve sebze yemenin faydası son derece büyüktür. Bazı katkılı gıdalar, beyin fonksiyonlarının haricinde vücut sağlığını da olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle kilo alımına sebep olan, yüksek oranlı yağ, tuz ya da şeker içeren gıdalardan uzak durulması gerekir. Bu nedenle her zaman doğal ve dengeli beslenmeye çalışmakta fayda vardır.

Kitap Okumak

Kitap okumak da beyin fonksiyonlarının iyi yönde çalışmasına katkıda bulunur. Beynin kavrama performansı özellikle 20’li yaşların ortalarına geldikten sonra yavaşlamaya başlar. Bu duruma önlem almak ise yeni bir şeyler öğrenmek ile olur.

Kitap okumak, pek çok açıdan son derece faydalı bir durumdur. Kişilerin hem bilgisini hem de genel kültürü artırır. Aynı zamanda kelime hazinesini de genişletip insanların ufkunu açar. Beyni zinde ve dinç tutmak için ise hem okumak hem de araştırma yapmak gerekir. Bu şekilde kişiler kendilerini daha güvenli hissederler. Aynı zamanda sohbetleri de daha renkli bir hale gelir.

Şeker Tüketimini Dengelemek

Şeker, hem büyüklerin hem de küçüklerin en sevdiği besinlerden biri olarak bilinir. Ancak bu besinlerin de ölçülü tüketilmesi gerekir. Aksi takdirde vücutta bazı olumsuz durumlar meydana gelebilir. Hatta bazı kaynaklarda şeker için yasal uyuşturucu şeklinde tanımlar dahi yapılır.
Şeker, gereğinden fazla tüketildiği zaman beyinde sersemletici ve uyuşturucu bir etki yaratır. Özellikle paketlenmiş halde satışa sunulan gıdalardaki şekerlerin ekstra zararlı olduğu düşünülür. Fakat tüm bunlara rağmen vücudun belli oranda şekere de ihtiyacı var. İnsanların bu ihtiyacını ise meyve gibi doğası gereği tatlı olan gıdalardan sağlamaları daha sağlıklı olur.

Sigara ve Alkol Kullanımından Uzak Durmak

Sigara ve alkol de sağlığa son derece zarar veren şeylerden biri olarak bilinir. Bu zararlar ise hem beyne hem de vücuda etki eder. Sigarada pasif içici olmanın dahi ciddi derecede zararları var. Bu nedenle sigara kullanımından kaçınılması gerekir.

Aynı durum alkol için de geçerlidir. Alkol konusunda sosyal içici olmanın pek zararı olmaz. Ancak alkol tüketim oranının abartılı derecelere gelmesi hem beyinde hem de vücutta ciddi derecede hasarların ortaya çıkmasına neden olurken bu durum da kişilerin hem sosyal hem de özel hayatını olumsuz yönde etkiler. Aynı zamanda beynin fonksiyonlarını da gerekli şekilde yerine getirememesine yol açar. Bu sebeple alkol ve sigaradan mümkün olduğunda uzak durmak gerekir.

Stresten Uzaklaşmak

Stres, hayatın pek çok noktasında insanlarda etkilerini gösterir. Bu etkiler de çoğu zaman fiziksel ve psikolojik şekilde olur. Stres, üzüntü ya da kızgınlık gibi durumlara ortaya çıkabilir. Ancak hayatın kısa olduğunu düşünüp stres olacak ortamlardan uzak durmakta fayda vardır. Çünkü stres, aslında bütün hastalıkların temelinde kendini gösterir.

Moral ve motivasyon, kişilerin beyni başta olmak üzere tüm fonksiyonlarının daha verimli şekilde çalışmasını sağlar. Kişiler, kendilerine keyif veren şeylerle ilgilendikleri zaman daha mutlu olurlar. Bu sayede vücutları da daha sağlıklı olur.

Düzenli Uyku Uyumak

Uykusuzluk da özellikle son dönemlerin sıklıkla karşılaşılan problemlerinden biri olarak öne çıkar. İnsanlar için 6 ile 8 saatlik bir uyku süresi gerekir. Bu zaman dilimi hem kaliteli hem de konforlu bir uyku için önemlidir. Uykunun verimli olması ise beynin performansının da üst seviyelere çıkmasını sağlar.

Gün içerisinde kişiler gerek gördükleri durumlarda 1 ya da 2 defa kısa süreli şekerlemeler yapabilirler. Bu kısa yapılacak şekerlemeler ile beynin şarj olmasını sağlarsınız. İyi ve verimli bir uyku, insanların gün içinde edindiği bilgilerin de kalıcı hale gelmesi noktasında önemlidir. Gece boyunca uyanık kalmak, gereğinden daha az uyumak ve bunu bir rutin haline getirmek beyin için sakıncalı bir durumdur.

Gerekli Durumlarda Dinlenmek

Dinlenmek, insan vücudu için en önemli şeylerden biridir. Saatlerce hiç ara vermeden çalışmak, beyni büyük ölçüde yorar. Bu nedenle kişilerin çalışma sırasında bazen ufak molalar vermeleri gerekir. Aynı zamanda kişiler kendi şartlarına göre biraz kestirebilirler ya da kendilerini yorgun hissettikleri anda farklı şeylerle uğraşabilirler.

İşten yorulduğunun hissedildiği anda yürüyüş yapmak ya da farklı aktivitelerle vücudu ve aklı rahatlatmak dinlendirici etki yaratır. Yorulmuş zihni ekstra zorlamak, daha kötü sonuçlar ortaya çıkarır. Bu nedenle beynin de biraz dinlenmesine izin vermek gerekir. Bu durum, kişilerin kendini daha iyi hissetmelerini sağlar. Buna bağlı olarak da beyin daha iyi şekilde hizmet verir.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:18 Ocak 2024Yayınlanma Tarihi:21 Haziran 2022

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.