BEYNİMİZİ EMİYOR

Milliyet

E-posta atarken cep telefonuyla mı konuşuyorsunuz? Facebook’ta gezinirken twitter’da haberleri mi takip ediyorsunuz? Dikkat hafızanız tehdit altında!

 


ABD’nin saygın üniversitelerinde yapılan araştırmalar, beynin gün boyunca yeni bilgilerle ‘dürtülmesinin’ ve aynı anda birkaç işi birden yapmanın, etkin çalışmayı engellediğini ortaya koydu.

California Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmanın sonucunda, bir yandan cep telefonundan mesaj atarken diğer yandan e-postaları kontrol etmenin ya da iş yaparken internette gezmenin kısa süreli hafızaya zarar verdiği görüldü.


Stanford Üniversitesi’nde yapılan bir başka araştırmada da, normalde birkaç işi bir arada yapanların, sadece yaptığı işle ilgilenenlere oranla, iki iş arasında geçiş yaparken daha çok zorlandıkları ortaya konuldu.

Araştırmayı yürüten uzmanlar, birkaç işi bir arada yapan kişilerin gereksiz bilgilere takılarak, dikkatlerini dağıttıklarını ve bu nedenle verimlerinin düştüğünü belirtti.

Odaklanma sorununa yol açıyor

ABD’deki ‘Dürtü Bozuklukları Kontrol Kliniği’nden Doktor Elias Aboujaoude ise internette ve cep telefonunda çok fazla zaman geçirenlerin dikkat ve odaklanma sorunu yaşamaya başladığını, bir kitabı, filmi ve hatta diyaloğu takip etmekte zorlandığını dile getirdi. Amerikan sivil toplum kuruluşu Kaiser Aile Vakfı da yaptığı bir araştırma sonucunda, bugün yaşları 8 ila 18 arasında değişen kuşağın günde 10 saat 45 dakikalık bilgiyi sıkıştırarak 7 saat 38 dakikada aldığını, bundan beş yıl önce ise aynı yaş kuşağındakilerin 8 saat 33 dakikalık bilgiyi 6 saat 21 dakikada aldığını ortaya koydu.

Uzmanlar bu kadar çok bilginin sıkıştırılarak daha kısa sürede alınmasının derinlikli konuları anlamayı da zorlaştırdığını belirtiyor. İnternet ve cep telefonlarının beyni yoran olumsuz etkilerinden kurtulabilmek içinse ‘teknoloji diyeti’ öneriliyor.

Cep telefonu ya da bilgisayar bağımlılarının, haftada bir gün cep telefonlarını kapatmaları ve tatil günlerinde de e-postalarına günde 5 defadan fazla bakmamaları halinde beynin yeniden etkin işlemeye başlayacağı belirtiliyor.
 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:19 Nisan 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.