Beyindeki tüm kıvrımlar beyin replikasında görülüyor

Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan’a ait beyin MR’ı kullanılarak 3 boyutlu yazıcı aracılığıyla kopyası oluşturuldu.

Türkiye’de ilk kez yaşayan bir insan beyninin 3D kopyası yapıldı. O kişi Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan oldu.

Türkiye’de ilk kez yaşayan bir insanın beyninin replika olarak yazıcıdan çıkarılmasını değerlendiren ve projeye büyük katkısı bulunan Üsküdar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği / PARGE - Proje Geliştirme Direktörü  Dr.Öğr. Üyesi Ihab Abdalla Ibrahim Mohamed ELAFF, uzun yıllardan beri dünyada beyin replika modellemelerinin var olduğunu belirterek,  “3D baskılı bir model geliştirme fikri Türkiye'de ilk olarak Prof. Dr. Sultan tarafından önerildi. Benim görevim, MR makinesinin DICOM görüntülerini pürüzsüz bir 3D yazdırılabilir modele dönüştürmekti. Çalışmalarımın çoğu, otomatik işlem her şeyi yapamayacağı için beyne ait olmayan dokuları görüntülerden çıkarmak, beyni yazdırılabilir bir 3D model olarak yeniden oluşturmak ve modeli 3D yazıcı kullanarak yazdırmaktı.” dedi.

Beyin replikasının, 3D yazıcı, CNC makinesi veya 3D lifli yapı kullanılarak gerçek beynin bir kopyasının hazırlanması olduğunu da sözlerine ekleyen ELAFF, “ Beyindeki kıvrımların hepsini beyin replikasında görmemiz mümkün. hatta daha iyisi, Beyin replikası ile beynin iç yapısını (beyaz madde) ve buna ek olarak dış kabuğunu (gri madde) bile görebiliyoruz. Şu andan itibaren vaka bazlı beyin replikası üretilebilir. Üsküdar üniversitesinde bunu yapabilecek kapasitemiz ve deneyimimiz mevcut.

TÜRKİYE'DE BİR İLK GERÇEKLEŞTİ

Beyin çok karmaşık bir nöron ağıdır. Normal insandaki nöronlar, yetişkinlerde üreme sürecini durdurur ve bu da beynin herhangi bir hasarlı bölümünün kurtarılamamasına neden olur. Bu nedenle, Beyin replikaları temel olarak Beyin fiziksel yapısı değerlendirmesi, Beyin elektro fizyolojisi modellemesi, tümör büyümesi tahmini ve insan ömrü üzerindeki sonuçları vb gibi değerlendirme süreçleri için kullanılabilir.

Üsküdar Üniversitesi'nde harika insanlar var ve dünyanın her yerinde beyinle ilgili epilepsi, tümör, depresyon, Alzheimer gibi sorunlara çözüm bulmaya çalışıyorlar. Tıp bilimleri ve mühendisliğin birleşmesi sonucu elde ettiğimiz gelişmelerle birlikte. bilim, daha iyi değerlendirme ve tedavi keşfedilebilir.  Bana göre beyin çok büyük bir gizem ve biz hala çok azını biliyoruz.” şeklinde görüşlerini dile getirdi.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:12 Eylül 2021

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.