BEYİN PİLİ RUHUN DA PİLİ OLUYOR!

Zeynep Güçlücan

Beyin pili, yakın gelecekte obezite, epilepsi, depresyon ve alzheimer hastalıklarının tedavisinde de başarı sağlayabilir.

Ayakkabısını bağlayamaz, gömlek düğmelerini ilikleyemez halde olan parkinson hastalarını iyileştiren ‘beyin pili’nin virtüözü Nöroşirurji Uzmanı Prof. Dr. Andres Lozano; beyin pilinin sadece parkinsonda değil, yakın gelecekte obezite, epilepsi, depresyon ve alzheimer hastalıklarının tedavisinde de başarı sağlayabileceğini müjdeledi.

Beyin pili ameliyatlarını uygulayan Beyin Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Zırh da; araştırma sonuçlarını beklediklerini söyledi: “Yurtdışındaki araştırmalarda beyin pillerinin obezite, alzheimer, epilepsi ve depresyonda da yararlı ve güvenilir olduğu ispatlanırsa, ülkemizde de rahatlıkla uygulayabiliriz.”

Beyin pili ameliyatlarını Türkiye’de başarıyla uygulayan Beyin Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Zırh ile birlikte 7 Ekim 2009 Çarşamba günü düzenlenen sempozyuma katılan Prof. Dr. Lozano; beyin pilinin bugünkü uygulama alanlarının yanı sıra gelecekte önümüze açacağı ufukları da değerlendirdi:

BEYİN PİLİNİ İLK NE ZAMAN BİR HASTAYA UYGULADINIZ?

Eski versiyonları 1960’lı yıllardan beri kullanılıyordu. Ben yeni ve modern olanı ilk defa 1991 yılında kullandım. O zamandan bu yana da yaklaşık 500 ameliyat yaptım. Şu anda dünya üzerinde 60 bin civarında beyin pili takılmış hasta var. Bu rakama her sene aşağı yukarı 10 bin yeni hasta ilave oluyor…

BEYİN PİLİ PARKİNSONU NASIL TEDAVİ EDİYOR?

Beyin pili, beyindeki belirli bölgelerdeki elektriksel bölgeyi baskılamak ya da artırmak için kullanılıyor. Radyonun sesini açıp kısmak gibi; iki yönde de bunu kullanabilmek mümkün. Beyin içerisinde hangi hastalığı seçtiğimiz veya hangi bölgeyi etkilediğimize göre, her iki yönde de değişik etkiler yaratarak sonuç alabiliriz. Parkinson hastalarında hareket problemlerini iyi etmek için kullanabiliyoruz.

HATIRALAR GERİ GELİYOR

Beyin pili sadece parkinson hastaları için mi kullanılıyor?

Parkinson hastalarında ve diğer hareket problemlerinde elde ettiğimiz başarılı sonuçlar nedeniyle parkinson dışında bazı hastalıklar konusunda da araştırmalar devam ediyor. Distoni dediğimiz aşırı vücut kasılmaları ile giden hastalıklarda da başarılı sonuçlar alabiliyoruz ve hastalara beyin pili ameliyatlarını uyguluyoruz.

Özelikle tıbbi tedaviye cevap vermeyen, şiddetli ve yoğun ağrı çeken hastalar beyin pilinin tedavi grubu içinde önemli bir alan… Özellikle sara hastaları, şiddetli depresyon gibi psikiyatrik hastalıkları olan hastalar, beyinde belli bölgelerdeki problemleri nedeni ile hafıza ve hatırlama problemi olan hastaların tedavisinde beyin pili kullanımı yönünde çalışmalar başarılı olarak devam ediyor.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:11 Ekim 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.