Beyin ağrıyı azaltmak için eğitilir mi?

Lüksemburg Üniversitesi’nde yapılan yeni bir bilimsel araştırmaya göre,insanlar nötr bir ses duydukları zaman kendilerini daha az ağrı hissetmeye şartlandırabileceğini ortaya konuldu.

Lüksemburg Üniversitesi’nde yapılan yeni bir bilimsel araştırmaya göre,insanlar nötr bir ses duydukları zaman kendilerini daha az ağrı hissetmeye şartlandırabileceğini ortaya konuldu.

beyinagriBu da insanoğlunun ağrıyı yenmede irade gücünü güçlüklerle başa çıkma amacıyla kullanmayı öğrenebileceği fikrinin ağırlık kazanmasına katkıda bulundu.Bu bilimsel makale kısa süre önce PLOS One isimli internet üzerinde yayın yapan gazete tarafından yayımlandı.

BEYİN HAKKINDA HER ŞEY

Bilim insanları uzun yıllardır biliyorlar ki, vücudun belirli bir bölümünde sürmekte olan ağrı, vücudun başka bir bölümden kaynaklanan yeni bir ağrı meydana geldiği zaman hafiflemektedir. Bu ağrı blokajı vücudun potansiyel olarak daha da ilişkili, farklı bir tehditle başa çıkmasına yardımcı olmak amacıyla sinir sistemimiz tarafından oluşturulan fizyolojik bir tepkidir. “Ağrı,ağrıyı önler.” fenomenini araştırmak için ilk olarak bir deneğin ayağına ağrılı elektriksel sinyaller(ilk ağrı) verildi ve ardından meydana gelen ağrının şiddeti ölçüldü. Daha sonra deneğe ellerini bir kova dolusu buzlu suya sokması söylendi(ağrıyı azaltmaya neden olacak yeni uyarı) ve denek ellerine kovaya sokar sokmaz kulaklıklarından bir telefona ait zil sesi dinletildi. Bu işlem birkaç kez tekrar edildikten sonra, gözlemlendi ki elektriksel uyarılar sonrası hissedilen ağrı, kulaklık vasıtasıyla zil sesi dinletildiğinde kolayca azalmış oldu. Beyin böylelikle vücudun fiziksel ağrı önleme mekanizmasını tetikleyen sinyal olan zil sesine şartlandırılmış oldu. Test edilen insanlar yalnızca belirgin bir şekilde ağrılarının azaldığını hissetmediler ama ağrının yüzde ifadesinde kullanılan kaslardaki aktivite gibi(somurtma,kaş çatma eylemleri gibi) ağrının varlığını gösteren bazı belirtileri de bulunmaktadır. Toplamda 32 kişi teste tabi tutuldu. “Tıpkı bir zilin çalınması sonucu Pavlov’un köpeklerinde tükürük salgısına ait fizyolojik reaksiyonun tetiklenmesi gibi benzer bir etki de insanlardaki ağrı maskeleme yeteneği hususunda meydana gelmektedir.”diye konuştu Lüksemburg Üniversitesi Biyolojik Psikoloji Profesörü Fernand Anton.Bu çalışmanın önde gelen araştırmacılarından  Raymonde Scheuren de:”Tam aksine benzer öğrenim etkileri, bazı hastalarda ağrının devamı ve artışını tetikleyebilir, ” diye ekledi. SCIENCEDAİLY

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:17 Temmuz 2014Yayınlanma Tarihi:20 Temmuz 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.