Bestekar zengini Üsküdar'da sanal tur

Üsküdar Üniversitesi’nde “Türk Kültüründe Müziğin Yeri” başlıklı bir konferans düzenlendi. Yrd. Doç. Dr. Haluk Şengün’ün konuşmacı olarak katıldığı konferansta kendisi bir bestekar olan Şengün, Üsküdar’ın Türk kültüründeki önemine vurgu yaptı.

Üsküdar Üniversitesi’nde “Türk Kültüründe Müziğin Yeri” başlıklı bir konferans düzenlendi. Yrd. Doç. Dr. Haluk Şengün’ün konuşmacı olarak katıldığı konferansta kendisi bir bestekar olan Şengün, Üsküdar’ın Türk kültüründeki önemine vurgu yaptı.

Üsküdar’da mezarlık, tekke ve cami hazirelerinde yatan önemli bestekârların hayatı ve eserlerine ilişkin öğrencileri sanal bir tura çıkaran Şengül, bir kişinin entelektüel seviyesinin en doğru göstergesinin sosyo-ekonomik statüsünden ziyade dinlediği müzikler olduğunu söyledi. Üsküdar Üniversitesi, öğrencilerine yönelik gerçekleştirdiği Üniversite Kültürü Derslerine devam ediyor. Alanında önemli isimlerin öğrencilerle buluştuğu ders kapsamında konferans ve söyleşiler gerçekleştiriliyor. Aynı zamanda bir bestekâr da olan Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Haluk Şengün ders kapsamında “Türk Kültüründe Müziğin Yeri” başlıklı bir konferans ile öğrencilerle buluştu. Konuşmasında Üsküdar’ın Türk kültüründeki önemine dikkat çeken Şengün, sadece Üsküdar Üniversitesi’nin Nakkaştepe Kız Öğrenci Konukevi, Altunizade Kuzey ve Güney Yerleşkeleri ile Üsküdar Çarşı Yerleşkesini birbirine bağlayan güzergâhındaki mezarlık, tekke ve cami hazirelerinde yatan çok sayıda büyük bestekârların olduğunu söyledi. Bu bestekârların hayatı ve eserleri hakkında öğrencilere bilgi veren Şengün, öğrencileri adeta sanal bir tura çıkardı.

DEDE EFENDİ MÜZİKTE BEETHOVEN İLE AYNI ÇİZGİDE

Türk müziğinin, büyük ses mimarlarından Abdülkadir Meragi, Segâh Kâr’ı, Itri’nin Neva Kâr’ı ve Dede Efendi’nin Ferahfeza Ayini ile Peşrev’i etrafında gelişmesini sürdürdüğüne dikkat çeken Dr. Haluk Şengün, Dede Efendi’nin müzik dehası ve sanatta yaptığı zirvenin Beethoven’la aynı çizgide olduğunu kaydetti.

KİŞİNİN ENTELEKTÜEL SEVİYESİ DİNLEDİĞİ MÜZİKLE DOĞRU ORANTILI

Bir kişinin entelektüel seviyesinin en doğru göstergesinin sosyo-ekonomik statüsünden çok mp3 player deki dinlediği müzik listesidir diyen Şengün, müziğin insanlara giderek artan hayat yükü karşısında nefeslenebildikleri gizli konfor alanları yarattığını dile getirdi. Onları çıkardığı gizemli yolculukta farkına varmadan şekillendirdiğine vurgu yapan Şengün, mutluluk ilminde ipuçlarının notalarla yazıldığına dikkat çekti. Bugün bütün dünyada bunalımlı nesillerin yetişmiş olmasında dinlenen müziğin etkisinin olduğunu belirten Şengün, geleneksel aile yapımız, yardımseverlik, saygı, sevgi, merhamet, iyilik gibi olumlu birçok özelliğimizin nesilden nesil e iletilmesinde müziğin önemli bir yeri olduğunun altını çiziyor. Şengün son olarak öğrencileri çıkardığı sanal turun talep edilmesi halinde gerçek tura dönüştürülebileceğini de sözlerine ekledi.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:24 Aralık 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.