BESLENME HATALARI

Mother Baby

Kilo birçoğumuzun sorunu. Ama bunun bilinçli olarak kontrolü yapılabilir. Uzmanlar anlatıyor:

 


Diyet Beslenme ve Eğitim Danışmanlığı'ndan Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez anlatıyor.

MEYVE YEMEKTEN 2 SAAT SONRA YENİLMELİ

Genel Kanı: 1500 kişiden 1055'i yani % 70'i yemekle meyve yemenin sağlıksız olduğuna inanır.

Doğrusu: Meyveler içerdikleri biyoaktif bileşenler nedeni ile beslenmemizin vazgeçilmez parçası. Bu biyoaktif bileşenler öğünle beraber yenildiklerinde vücudun antioksidan kapasitelerinin artmasına neden olur. Öğünle yenilen meyveler daha çok tokluk sağlayarak kolay kilo vermeye yardımcı olur.

Önerimiz: Meyveler günün her zamanı en az 2 ile 4 porsiyon arasında yenilebilir. Meyveleri öğünle yemek vitamin ve minerallerin vücutta yararlığını artırır. Ayrıca elma, armut gibi meyveleri kabuğuyla yemeyi tercih edin. Vitaminini kaybetmeden çabuk tüketmeye çalışın. Bu, meyve suları için de geçerli.

ZAYIFLARKEN 3 BEYAZA YER YOK!

Genel Kanı:
1500 kişiden 1073'ü yani % 72'si kilo verirken beyaz şeker, un ve tuzun beslenmeden çıkartılmalı diyor.

Doğrusu: Sağlıklı beslenmede çeşitlilik ve ölçü en önemli faktör. Tehlikeli olan bu üçlünün varlığı değil yenilen miktarı.

Önerimiz: Şeker olarak bal, pekmez, fındık veya çikolata ezmesi; tadına bakmadan eklenen tuzu azaltıp günde 5 gramı geçmeyecek kadar kullanmak ve tam buğday unuyla ekmekleri, pastaları yapmak yeterlidir.

MAYDANOZ SUYU ZAYIFLAMAK İÇİN İDEALDİR!

Genel Kanı: 1500 kişiden 1239'u yani % 83'ü maydanoz suyunun zayıfl amada etkisi olduğuna inanır.

Doğrusu: Maydanoz C vitamini yönünden zengin, idrar söktürücü etkisi olan bir sebze. Bu nedenle maydanozun yarattığı geçici kilo kaybı vücut yağ kütlesinden değil su miktarındandır.

Önerimiz: Maydanozu kilo vermek için değil, salatalara değişik renkte sebzeler olarak koymak vitamin ve antioksidan açısından destek sağlamak için en doğru yol.

SAĞLIKLI BESLENMEDE KIRMIZI ETE YER YOK!

Genel Kanı: 1500 kişiden 1423'ü yani % 95'i beslenmelerinden kırmızı eti çıkarınca sağlıklı olacaklarını ve kolay kilo vereceklerine inanır.

Doğrusu: Kırmızı et, diğer etlerin içeriklerine benzer oranda kolesterol içerir. Haftada en az iki kez tüketildiğinde kolesterol üzerine etkisi olumsuz olmaz.

Önerimiz: Yağı görünmeyecek kadar az olan kırmızı et, kaliteli kilo vermek için gerekli. İçerdiği konjuge linoleik asit (CLA) sayesinde vücudun yağ kitlesini azaltıp B 12, çinko ve demir içeriği ile de hastalıklara karşı koruyucu.

VERİLEN KİLOLAR GERİ ALINIR

Genel Kanı: 1500 kişiden 1240'ı yani % 83'ü ne olursa olsun verilen kiloların geri alınacağına inanır.

Doğrusu: Kilo verecek bireyler hızlı kilo verir, kendilerine uygun kilo verme yöntemi ile kilo vermezler ve davranış değişikliği geliştirmezlerse kilo alımı kolay olabilir.

Önerimiz: Kilo verdikten sonra, 6. ay, 1. ve 2. yıl kilo alımı için riskli dönemlerdir.

LİGHT ÜRÜNLERİN KALORİSİ YOKTUR VE İSTENİLDİĞİ KADAR YENİLEBİLİR!

Genel Kanı: 1500 kişiden 1434'ü yani % 95'i light ürünlerin kilo vermede dilediği kadar yenilebileceğine inanır.

Doğrusu: Light ürün demek kalorisi sıfıra yakın değil normal ürüne göre kalorisi azaltılmış anlamına gelir. Çalışmalarda light ürün bağımlılığı olanlarda yo-yo sendromunun daha fazla görülür.

Önerimiz: Light ürünün anlamı her besin için ayrıdır. Sağlıklı beslenmede doğal ürünleri kullanmak doğru yoldur.

KALORİSİ DÜŞÜK OLAN KEPEKLİ ÜRÜNLERLE KOLAY KİLO VERİRİM

Genel Kanı: 1500 kişiden 855'i yani % 58'i kepekli ürünlerle kilo vermenin kolay olduğu kanısında.

Doğrusu: Kepekli ürünler daha az kalori içermez. Kepek, diyet lifi içeriğini artırarak kalp damar hastalığı ve bazı kanser türleri gibi hastalıklardan korunmada önemli.

Önerimiz: Sağlık profiline göre kepekli ürünlerin miktarı ayarlanmalı. Aneminiz varsa sağlık sorununa neden olabilir.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:18 Nisan 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.