BEDENİNİZLE BARIŞIN

Prof. Dr. Osman MÜFTÜOĞLU

Beğenmediğiniz, hoşunuza gitmeyen sorun gibi hissettiğimiz şeylerden kurtulmaya karşı da fazla direnmeyin. Saçlarınızın dökülmesi sizi mutsuz mu ediyor? Saç ektirin. Gıdığınızdaki sarkmalar, gözaltlarınızdaki torbalar canınızı mı sıkıyor? Düzelttirin. Fazla yağların yarattığı kıvrımlar gözünüze mi takılıyor, kilo verin. Yeter ki kendinizi iyi hissedin, huzurlu hissedin, sevin. Çünkü sağlıklı bir ruh halini sürdürebilmenin yolu bedeniyle barışık olabilmekten geçiyor.

STRES GÖBEK YAPIYOR

Beynin duygusal tepkileri yalnızca bedenle de sınırlı değil. Bu tepkiler göbeğinizde yağ depolanmasına da yol açabiliyor. Araştırmalar stres arttıkça özellikle bel ve karın çevresinde biriken yağların çoğaldığını gösteriyor. Stres yağları yalnızca deri ve deri altı bölgede birikmiyor. Kaslarınızın arasında karnınızın içinde mide bağırsak çevresinde de toplanıyor. İşin kötü yanı duygusal yağların daha çok karnın iç bölgesinde depolanan yağlar olması. Çünkü iç yağ miktarı arttıkça “omentum” isimli yağ organcığı kalınlaşmaya başlıyor. Normalde bir eşarp inceliğindeyken bir minder kalınlığına ulaşabiliyor. Omentumunuz kalınlaştıkça biracı göbeği büyümeye (cankurtaran simidi genişlemeye cankurtaran olmaktan çıkıp sağlık sorunları oluşturmaya) başlıyor.
Bu durumun birinci nedeni stres hormonlarındaki artış. Stres hormonları özellikle kortizol arttıkça omentumun yağ depolama yeteneği artıyor. Kısacası kronik stres yalnız hipertansiyon, kalp hastalığı olarak değil, bazen göbek kiloları olarak da geri dönebiliyor.

DUYGUSAL YEMELER

Duygusal sorunların yeme bozukluklarına yol açtığı da iyi bilinen bir gerçek. Kilo sorunu olanların çoğunda geri planda duygusal nedenli yeme atakları var. Sinirini stresini öfkesini endişesini yalnızlığını başarısızlığını ve başka ruhsal sorunlarını aşmak isteyenler farkına varmadan yiyecekleri bir mutluluk bir rahatlama aracı haline getirebiliyor. Ayrıca baskı altında kalanlarda, iç çatışmalarını çözümlemekte zorlananlarda, uyku sorunu yaşayanlarda, depresyon problemi olanlarda da duygusal kökenli yeme bozuklukları beklenenden daha sık görülüyor.

Eğer bir gün aynanın karşısındaki görüntünüzden siz de hoşlanmazsanız hemen metabolizmanızı suçlamaya, hareketsizliğinizi bahane etmeye kalkmayın. Ruhsal-duygusal kökenli bir yeme bozukluğu ya da strese bağlı omentum yağlanmanız olabilir. Bunları çözmeden fazla kilolarınızdan kalıcı bir şekilde kurtulamayacağınızı unutmayın. Ruhsal sorunlarınızı çözümlemedikçe (en azından baş etmenizi sağlayacak davranış değişiklikleri geliştirmedikçe) kilonuz üç aşağı beş yukarı aynı kalacaktır.

İyotlu tuz mu normal tuz mu

Ülkemiz dünyada guatr sorununun en yaygın olduğu yerlerden biri. Bunun nedeni sularımız ve toprağımızın iyottan fakir olması. Bu sorun dünyanın başka ülkelerinde de (İsviçre) vardı ama onlar 70-80 yıl önce ekmek ve tuzlarına iyot ekleyerek bu sorunu çözdüler. Biz her konuda olduğu gibi bu alanda da geç kaldık. Sağlık Bakanlığı ancak 1998'de gıda kodeksinde üreticilere sofra tuzlarını iyotla zenginleştirmeleri zorunluluğunu getirdi. Bu gelecek neslin guatrdan korunması bakımından son derece önemli bir adım oldu. Bugün çoğumuz iyotlu tuz kullanıyoruz. Dörtte bir tatlı kaşığı iyotlu tuz kullanmamız günlük iyot ihtiyacımızın en azından yarısını karşılayabiliyor. İyot eksikliği sorunu yalnızca guatrın önlenmesinde değil, zekâ geriliğinin engellenmesinde de önemli. Araştırmalara göre iyot eksikliğine bağlı zekâ geriliği, önlenebilir zekâ geriliklerinin birinci nedeni. Bu nedenle çok özel bazı durumlar dışında (Haşimoto hastalığı gibi) evinizde iyotlu tuz kullanmanızda yarar var. Sağlık geçmişinde tiroid kanseri olanların da iyotlu tuzdan uzak durmalarında fayda var.

Beslenme ve kısırlık: Son haberler

Yeni yapılan çalışmalarda gıdalarında bazı önemli besin maddelerini ihmal edenlerde kısırlık ihtimalinin arttığı gösterilmiştir. Harvardlı araştırmacıların yaptığı bir araştırmada kısırlık sorunu çeken çiftlerin yüzde 80'inde meyve-sebze gibi antioksidan içeren besinleri az tükettikleri belirlenmiştir. New York Tıp Akademisi'nin araştırmasında ise C ve E vitamini yetersizliğinin erkek kısırlığında etkili olduğu görülmüştür. Hastalara günde 1000 mg. C vitamini verildiğinde sperm sayımlarının arttığı gözlenmiştir. Selenyum'un da sperm hareketini ve yumurtaya ulaşma kabiliyetini arttırdığı belirlenmiştir. Kanda yüksek cıva seviyesi olanlarda da sperm sayısının azaldığı görülmüş ve cıva içeren dip balıklarının aşırı tüketilmemesi önerilmiştir. Kilo sorununun da hem kadında hem erkekte kısırlık problemini kamçıladığını artık çok iyi biliyoruz. Bu nedenle ideal vücut ağırlığına ulaşmanın önemini bir kez daha vurgulamak istiyoruz.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:09 Nisan 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.