BEBEK BEYNİ

CUMHURİYET BİLİM TEKNİK EKİ / New Scientist

İnsan sesi yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde de aynı beyin bölgelerini uyarıyor.

 


Anlaşıldığı üzere üç aylık bebeğin büyük beynin bölgeleri bugüne kadar tahmin edilenden daha gelişkin. İngiliz bilim insanlarının Current Biology dergisindeki araştırma yazısında, bebeklerin sözsüz sesleri diğer seslerden ayırt edebildikleri ve özellikle de üzüntülü seslere daha fazla tepki verdiklerinden söz edilmekte.

Büyük beyindeki bölgelerin bu kadar erken bir dönemde uzmanlaşmış olması çocuk gelişiminin anlaşılmasında büyük önem taşımakta. İnsan sesinin çok önemli bir işlevi olması nedeniyle beyin bunları işleyebilmek için çok erken bir evrede uzmanlaşıyor diyor Londra King’s College kurumundan Anna Blais. Araştırmacı ekibiyle birlikte üç ila yedi aylık bebeklerin uyku sırasında insan seslerine verdikleri tepkiyi ölçmüş.

Bu amaçta kullanılan görüntüleme yöntemi, metabolizmanın hızlanması ve kan akışının kuvvetlenmesine bağlı olarak etkinleşen beyin bölgelerini görünür kılmakta. Esneme, öksürme ve hapşırma gibi sesler yetişkinlerde olduğu gibi ön temporal lopları etkinleştirmekte. Oysa insan kaynaklı olmayan gündelik seslerin beyin kabuğundaki aynı bölge üzerinde çok az etkisi var.

Ağlama gibi üzüntülü insan sesleri, nötr veya pozitif duygularla bağlantılı olanlara kıyasla çok daha kuvvetli beyin etkinliklerini neden olmuş. Bu durumda orbifrontal korteks ve diğer beyin bölgeleri etkinleşmiş. Bunlar yetişkinlerde duygusal sinyallerin işlenmesinde katkısı olan beyin bölgeleridir. Sonuçlar, yenidoğanların annelerin seslerine daha güçlü bir reaksiyon verdiklerini ve erkek, kadın ve çocuk sesini ayırt edebildiklerini gösteren araştırmalarla örtüşmekte.

 


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:13 Ağustos 2011Yayınlanma Tarihi:15 Temmuz 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.