Deprem Travma Psikolojisi

BEBEĞİNİZLE İLETİŞİMİNİZ NASIL

BEBEĞİNİZLE İLETİŞİMİNİZ NASIL

Hürriyet Aile     

Hamileliğinizin başladığı ilk andan itibaren bebeğinizle acaba ne kadar iyi iletişim kuruyorsunuz? Kendinizi sınayın.

 


Kendinizi sınamak için işte güzel bir fırsat. Teste başlayın ve cevaplarken doğru yanıtlar vermeye özen gösterin.

1- Hamilelik döneminde bebeğinizle en iyi iletişim kurabileceğiniz yol, dokunmaktır. Karın bölgenize yumuşak hareketlerle dokunarak bebeğinizle bu tarz bir iletişim kuruyor musunuz?
a) Evet

b) Hayır

2- Hamileliğin dokuzuncu haftasında, bebeğinizin koku alma duyusu da gelişmeye başlar. Size zararı olmayan fakat bebeğiniz için rahatlatma etkisi gösterebilecek kokularla ilgili bilginiz var mı?
a) Evet
b) Hayır

3- Hamilelik döneminizde bebeğinizin huzursuz olduğu dönemlerde onu sakinleştirmek için hikaye anlatmak, ninni ve ya şarkı söylemek gibi yöntemleri kullanıyor musunuz?
a) Evet
b) Hayır

4- Bebeğiniz karnınızın içinde hareket etmeye başladıktan sonra, siz bu hareketlerin sıklığını daha çok takip eder hale geleceksiniz. Bazı durumlarda (Bebeğin duruş pozisyonu ve ya hareket saati gibi) bebeğinizin hareket etmediğini fark edebilirsiniz. Böyle bir durumda telaşlanmadan önce uygulamanız gereken, bu durumu test edici yöntemleri (Süt içmek veya hareketsiz yatmak gibi) biliyor musunuz?
a) Evet
b) Hayır

5- Bebeğiniz karnınızda sizi rahatsız edecek bir pozisyonda durduğunda ve acı verdiğinde masaj ve dokunma yöntemiyle bebeğinizin pozisyonu değiştirebileceğinizi duymuş muydunuz?
a) Evet
b) Hayır

6- Görme duyusu bebeğinizde 6. aydan itibaren oluşmaya başlayacaktır. Ancak bebeğinizin bu duyumunu doğana kadar kullanamaz. Yine de sizin gördüğünüzün güzel manzaralardan, görüntülerden ve özellikle pozitif renklerden bebeğinizin de haz duyacağını biliyor musunuz?
a) Evet

b) Hayır

7- Huzursuz ve gergin olduğunuz anlarda, bebeğinizin de hareketlerinde huzursuzluk başladığını ve sizin psikolojik durumunuzdan bebeğinizin de etkilendiğini bu gibi durumlarda fark edebiliyor musunuz?
a) Evet
b) Hayır

A’lar Çoğunluktaysa
Hamilelik döneminizde bebeğiniz karnınızın içinde büyüdükçe dokunmanızı hissetmeyle başlayarak sesinizi işitme, hatta siz gördüklerinizden zevk aldıkça onun da rahatlaması gibi duyu organlarını daha fazla kullanabilecektir. Siz de bebeğinizin bu sürecini yakından takip ediyor, onunla aranızda sağlıklı bir iletişim geliştiriyor ve hem sizin hem de bebeğinizin bu dönemi daha rahat geçirmesini sağlıyorsunuz.

B’ler Çoğunluktaysa
Bebeğinizi göremiyor, duyamıyor olmanız onunla iletişim geçemeyeceğiniz anlamına gelmez. O, şu an sizin bir parçanız ve sizin ruhsal halinizden tutun da yediğiniz yemeğe kadar her şeyden etkileniyor. Siz de bu konuyla ilgili daha fazla bilgi alarak, bebeğinizin hangi haftalarda hangi duyularının daha fazla geliştiğini takip ederek bebeğinizle çok özel bir ilişki kurabilirsiniz.

 

Paylaş:



İlginizi Çekebilcek Diğer Yazılar
  • Psikiyatri, ruhsal bozuklukların ve duygusal ve davranışsal bozuklukların kökeni, teşhisi, önlenmesi ve yönetimi ile ilgilenen tıp dalıdır. Bu nedenle
  • Metabolik sendrom, kalp hastalığı, diyabet, felç ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilen bir hastalık türüdür. Metabolik sendromun altında yatan nede
  • Kadın-erkek ilişkilerinde en kritik soru bu olsa gerektir. Evliliğin başlangıcında romantik duygular daha baskındır. İkinci dönemde kişilik ve güç çat
  • Nikotin bağımlılığı Kalp hastalığı, felç, kanser, akciğer hastalığı ve diğer birçok sağlık durumu riskinizi artırmanın yanı sıra, sigara içmek beynini
  • Özgüven, özsaygı, özdeğer gibi kavramları içeren ego, genler ve stres gibi pek çok faktörden etkileniyor.
  • Krampların nedenleri nelerdir? Krampların nedeni tuz eksikliği midir? Bu ne kadar doğru? Kramp sırasında ne yapmak gerekir?
  • Randevu Al