Deprem Travma Psikolojisi

Bebeğinizin gülümsemesine karşılık verin

Bebeğinizle iletişime ilk ne zaman geçeceğinizi merak ediyor musunuz? Sağlık ve Eğitim Vakfı, bebeklerle sosyal ve duygusal ilişki kurmanın yollarını anlattı.

Bebeğinizin gülümsemesine karşılık verin

Bebeğinizle iletişime ilk ne zaman geçeceğinizi merak ediyor musunuz? Sağlık ve Eğitim Vakfı, bebeklerle sosyal ve duygusal ilişki kurmanın yollarını anlattı.

Bebek, dünyaya geldiği andan itibaren sanıldığı gibi pasif değildir. Yeni doğan bebekler duyar, görür, tat alır, koklar, dokunmayı hisseder. Her an öğrenir, bu nedenle zengin bir uyarıcı çevreye ihtiyacı vardır.

ÇOCUĞUNUZLA DOĞRU İLETİŞİM KURUN

İlk yıl içinde bebek, ihtiyaçlarını ancak ağlayarak belirtir. Bebeğe asıl bakan kişi (bu anne ya da bir başkası olabilir) onun ağlama biçiminden ne istediğini anlayıp bebeğin ihtiyacını sevecenlikle yerine getirirse, bebekte “Ben bakılmaya değerim, benim ihtiyaçlarım önemli” duygusu gelişir. Buna karşın, bebeğin ağlamalarına kimse gelmezse, ya da her seferinde farklı kişi gelir ve farklı şekilde (biri sevecenken diğeri aceleci, sessiz, asık suratlı, vb.) bakım verirse, bebek değerli olup olmadığına karar veremez ve çevresine güven duyamaz.

ADIM ADIM 0 - 6 YAŞ GELİŞİMİ

Kendine bakan kişiye güven duymuş olan çocuk ise, biraz bekletilse de sonunda sıkıntısının giderileceğini bilir, annesinin bir süre gözden uzaklaşmasına dayanabilir. Bebek, dünyaya geldikten sonraki ilk 6 ay içinde annesiyle iletişim kurmayı ve onu oyuna teşvik etmeyi öğrenir. Eğer bebek gülümsediğinde anne de ona gülümser, bebeğin seslerini taklit ederek onunla konuşur ve oynarsa, bebek de ona cevap verme isteği duyar. Böylece bebeğin ilk sosyal ilişki kurma becerisi gelişmeye başlar. Zamanla anneye bağlanır ve güven duyar. Çocuğun temel ihtiyaçlarından biri de, kucağa alınmak, sarılmak, okşanmaktır. Bazen bebekler sebepsiz yere ağlar. Bu zamanlarda onu kucaklayın, öpün. Onu şımartmaktan korkmayın, çünkü bebekler şımarmaz. MİLLİYET CADDE
Paylaş:



İlginizi Çekebilcek Diğer Yazılar
  • Erkekler için çocuk sahibi olmak büyük bir sorumluluk gerektiriyor. Eşiniz baba olmaya hazır mı? İşte cevabı.
  • Doktorlara göre, sevgisiz bir çocukluk ömür boyu sorunlara yol açabiliyor. Sevgisizlik yaşam boyunce kötü tecrübeler çektirebiliyor.
  • Çocuğun ruhsal, bedensel ve zihinsel gelişimi için anne çok önemlidir. Çocuğun eğitiminden birinci derece­den sorumlu kişi de annedir.
  • Kuralları çiğniyorsa nasıl davranmalısınız? İşte çocukla doğru iletişim kurmanın 13 yolu.
  • Çocuk nasıl utangaç oluyor? İşte formülü! Çocuklarda utangaçlığın okul döneminde başarısızlığa yol açabileceği uyarısını yapan uzmanlar, 0-6 yaş arası
  • Evlat edinilen çocukların ebeveynlerine ışık tutacak bilgiler...
  • Randevu Al