Bebeğinizin Cildini Sağlıklı Tutmanın Yolları

Bir bebeğin yumuşak, narin tenine hiçbir şey benzemez. Ve bebek bezi döküntüsü veya başka bir cilt rahatsızlığından huysuz bir bebek gibisi yoktur. Bebeğiniz mükemmel olsa da derisi olmayabilir. Birçok bebek ilk birkaç ayında cilt tahrişine yatkındır. İşte bu konuda yapabilecekleriniz.

Morarma, kırmızı noktalar ve döküntüler olabilir

Bir bebeğin yumuşak, narin tenine hiçbir şey benzemez. Ve bebek bezi döküntüsü veya başka bir cilt rahatsızlığından huysuz bir bebek gibisi yoktur. Bebeğiniz mükemmel olsa da derisi olmayabilir. Birçok bebek ilk birkaç ayında cilt tahrişine yatkındır. İşte bu konuda yapabilecekleriniz.

Yenidoğanlar Döküntülere Yatkındır

Bebek döküntülerinin çoğu zarar vermez ve kendi başlarına gider. Bebeğinizin cildine özen göstermek karmaşık görünse de, gerçekten sadece üç basit şeyi bilmeniz gerekir:

Evde hangi koşulları tedavi edebilirsiniz?
Hangisinin tıbbi tedaviye ihtiyacı var?
Cilt problemlerini nasıl önleyebilirsin?

Bebek bezi döküntülerinden kaçının

Bebeğinizin bebek bezi çevresinde kırmızı bir teni varsa, bebek bezinde döküntü ile uğraşıyorsunuz demektir. Çoğu zaman cilt tahrişi nedeniyle olur:
Sebepleri:
Çok dar bezler
Uzun süre kalan ıslak çocuk bezi
Belirli bir deterjan, çocuk bezi veya bebek mendil markası
Aşağıdaki durumlarda bebek bezi döküntülerini önleyebilirsiniz:

Çocuk bezi bölgesini mümkün olduğu kadar uzun süre açık tutun
Bebeğinizin bebek bezini ıslandığında değiştirin
Geçmiyorsa, ılık bir bezle yıkayın ve üzerine çinko oksit kremi sürün

Sivilce ile Ne Yapmalı

Bebeklerdeki "sivilce" gerçekten gençlerin algıladıkları gibi sivilce değildir. Araştırmalar bunun yağla değil mayayla ilişkili olabileceğini gösteriyor. Bebeğin burnundaki ve yanaklarındaki sivilceler genellikle birkaç hafta içinde kendiliğinden gider. Bu yüzden bebek sivilcesini tedavi etmenizi veya losyon kullanmanıza gerek yok.

Doğum lekeleri

Birçok bebek bunlara sahiptir. Doğum lekeleri, cilt renk değişikliği alanları kalıtsal değildir. Bebeğiniz doğduğunda orada olabilirler veya birkaç ay sonra ortaya çıkabilirler. Genellikle doğum lekeleri endişelenecek bir şey değildir ve tedaviye gerek yoktur. Ancak bebeğinizin doğum lekesi sizi endişelendiriyorsa, çocuk doktorunuzla konuşun.

Egzama

Tetikleyici bir unsura yanıt olarak ortaya çıkabilecek kaşıntılı, kızarıklık. Bu durum ailede astım, alerji veya atopik dermatit öyküsü olan çocuklarda sık görülür. Egzama bebeğinizin yüzünde ürkütücü bir döküntü olarak ortaya çıkabilir. Zamanla, kalın, kuru ve pul pul olur. Ayrıca dirseklerde, göğüste, kollarda veya dizlerin arkasında da görebilirsiniz. Tedavi etmek için, tetikleyicileri tanımlayın ve kaçının. Nazik sabun ve deterjan kullanın ve orta miktarda nemlendirici uygulayın. Daha şiddetli egzama reçeteli ilaçla tedavi edilmelidir.

Kuru cilt

Yenidoğan bebeğinizin soyulması ve kuruması durumunda hemen endişelenmemelisiniz – (genellikle bebeğiniz biraz geç doğarsa olur). Genellikle kuru tabakanın altındaki cilt tamamen sağlıklı, yumuşak ve nemlidir. Bebeğinizin kuru cildi kaybolmazsa, bebeğinizin çocuk doktoru ile konuşun.

Konak

Konak, bebeğin ilk veya ikinci ayı boyunca ortaya çıkabilir. Genellikle ilk yıl içinde temizlenir. Ayrıca seboreik dermatit olarak da adlandırılır, bunun nedeni kısmen fazla yağdır. Pullu, balmumu görüntüsünde , kafa derisinde, kaşlar, göz kapakları, burnun yanları veya kulakların arkasında kızarıklık şeklinde ortaya çıkar. Çocuk doktorunuz çocuğunuz için en iyi tedaviyi önerecektir. Bu özel bir şampuan, bebek yağı veya bazı kremler veya losyonlar olabilir.

İsilik

Küçük pembemsi-kırmızı sivilcemsi olarak ortaya çıkan, genellikle bebeğinizin vücudunun, terlemeye eğilimli kısımlarında:
Boyun
Bebek bezi alanı
Koltuk altı
Cilt kıvrımları gibi
Serin ve kuru bir ortam ve bol giysiler bebeğinizi tedavi etmek için ihtiyacınız olan her şeydir. Bebeğinizin kışın bile aşırı kalın giydirildiğinde isilik olabileceğini unutmayın. Giysiler fazla geldiğinde  çıkarabileceğiniz katmanlar halinde giydirmeyi deneyin.

Bebek Cildinin Pudralanmasına Gerek Yok

Bebekler çok ince talk pudrası tanelerini veya daha büyük mısır nişastası boyutundaki parçacıkları soluyabilirler. Bu akciğer problemlerine neden olabilir. Bu yüzden pudraları bebeğinizde kullanmaktan kaçının.

Yağ Bezeleri  (Milia)

Yenidoğanların yarısında milia olarak bilinen küçük beyaz yağ bezeleri olur. Genellikle burun ve yüzünde ortaya çıktıklarında, cilt pullarıyla tıkanmış yağ bezlerinden kaynaklanırlar. Milia bazen "bebek akne" olarak adlandırılır, ancak bebek akne maya ile ilgilidir. Milia için cilt bakımı kolaydır: Bebeğinizin yağ bezleri birkaç gün veya haftada açıldığı için, şişlikler genellikle kaybolur ve tedavi gerektirmez.

Bebek Mayası Enfeksiyonları

Bunlar sıklıkla bebeğinizde bir antibiyotik kullanıldıktan sonra ortaya çıkar. Bebeğinizin cildindeki nerede olduklarına bağlı olarak farklı görünürler. Pamukçuk dilde ve ağzında belirir ve kurutulmuş süt gibi görünür. Bir maya enfeksiyonu döküntüsü genellikle döküntünün kenarlarında küçük kırmızı sivilce bulunan parlak kırmızı renktedir. Çocuk doktorunuzla konuşun: Pamukçuk, maya karşıtı losyonla tedavi edilir. Mantar önleyici krem ise bebek bezi kızakrıklığının yer aldığı noktalara uygulanır.

Çamaşırhane İpuçları

Cilt döküntülerinden kaçınmak, bebeğinizin gülümsemesini ve mutlu olmasını sağlar. Bebeğinizin cildine dokunan her şeyi yıkamak için yumuşak bir deterjan kullanın, yatak takımlarından battaniyelere, havlulara ve hatta kendi çamaşırlarınıza bile. Kaşıntı veya tahriş olasılığını azaltacaksınız.

Sarı Deri Sarılık Anlamına Gelebilir

Sarılık, bebeğin cildinin ve gözlerinin sarı renklendirmesidir. Genellikle doğumdan 2 veya 3 gün sonra ortaya çıkar ve prematüre bebeklerde daha sık görülür. Bunun nedeni çok fazla bilirubin (kırmızı kan hücrelerinin yıkım ürünü). Bu durum genellikle bir bebek 1-2 haftalıkken kaybolur. Tedavi daha sık beslenmeleri veya daha ağır vakalarda hafif terapiyi (fototerapi) içerebilir. Bebeğiniz sarı görünüyorsa, doktorunuzla konuşun.

Bebek Güneş Yanığı

Güneş harika gelebilir, ancak bebeğinizin cildini güneş yanığına zarar verme riskine maruz bırakıyor olabilir. Bebek güneş koruyucularını bebeklerde her yaşta kullanabilirsiniz. Şapkalar ve şemsiyeler de iyi fikirlerdir. Ancak güneş yanığından en iyi şekilde korunmak için bebeğinizin ilk 6 ayı boyunca doğrudan güneş ışığından koruyun. Hafif bebek güneş yanığı için, bebeğinizin cildine günde birkaç kez 10-15 dakika serin bir bez uygulayın. Daha şiddetli güneş yanığı için çocuğunuzun çocuk doktorunu arayın.

Bebek Güneş Kremi Ve Daha Fazlası

Bebeğinizin cildinin elbise ile korunamayan bölgelerine güneş kremi sürün. Ayrıca bebeğinizin burnunda, kulaklarında ve dudaklarında çinko oksit kullanabilirsiniz. Bebeğinizin cildinin kalanını kıyafetler ve geniş kenarlı bir şapka ile örtün. Güneş gözlükleri çocukların gözlerini zararlı ışınlardan korur.

Bebek Cilt Bakım Ürünleri

Bebek cilt bakım ürünleri için alışveriş çok daha zordur. Boya, koku, ftalat ve paraben içermeyen öğeleri arayın - hepsi cilt tahrişine neden olabilir. Şüphe duyduğunuzda, bir ürünün uygun olup olmadığını görmek için çocuk doktorunuzla konuşun.

Banyo Zamanında Cilt Sorunlarını Önlemek

Unutmayın, yenidoğan cildi yumuşak ve hassastır. Bebeğinizin cildini sadece 3 ila 5 dakika ılık suda yıkayarak nemli tutun. Bebeğinizin uzun süre sabunlu suyla oturmasına veya oynamasına izin vermekten kaçının. Cildi hala ıslakken banyodan hemen sonra bir bebek losyonu veya nemlendirici uygulayın ve ardından kurulayın.

Bebek masajı

Kızarıklıklar veya diğer cilt koşulları bebeğinizi sinirlendirirse, bebek masajını deneyin. Bebeğinizin cildini nazikçe okşayarak ve masaj yapmak yalnızca gevşemeyi kolaylaştırmakla kalmaz, aynı zamanda daha iyi bir uykuya neden olabilir, ağlamayı azaltabilir veya durdurabilir.

Çocuk Doktoru Ne Zaman Aramalı?

Çoğu bebek cilt döküntüleri ve problemleri ciddi değildir, ancak birkaçı enfeksiyon belirtileri olabilir - ve yakından ilgilenilmesi gerekir. Bebeğinizin cildinin küçük, morumsu noktaları varsa, sarı renkli sıvı akıntıları varsa veya bebeğinizin ateşi varsa , uykulu ve halsiz görünüyorsa, çocuk doktorunuzu hemen görün.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:01 Kasım 2019

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.