Bayramda 'şeker' komasına girmeyin!

Bayram denilince akla lezzetli tatlılar gelir. Ancak sağlık açısından şeker tüketimine dikkat etmek gerekiyor.

Şeker Bayramı diye de bilinen Ramazan Bayramı'nda tatlı tüketimi bayram ziyaretleri sırasında yapılan ikramlarla birlikte bir hayli artıyor. Şeker hastaları kadar sağlıklı kişilerin de bu dönemde şeker tüketim oranlarını dengelemeleri sağlık açısından önem taşıyor. İşte şeker komasına girmemek için tavsiyeler.

HER İKRAM EDİLENİ TÜKETMEYİN

Şeker bayramında ikram edilenleri geri çevirmesini bilmek ve dengeli bir beslenme düzenine uymak şeker hastalarını istenmeyen durumlardan koruyabilir.

ÇAY VE KAHVE TÜKETİMİNİ ABARTMAYIN

Çay ve kahve gibi içecekler içeriğindeki yoğun kafein ile vücudun susuz kalmasına neden oluyor. Gün içinde tükettiğiniz çay ve kahve oranını limitleyerek diğer içeceklere yönelmeniz sağlınız için daha faydalı.

BOL SU TÜKETMEYE ÇALIŞIN

Yeterli su tüketimi kan şekerini düşürerek vücudun daha sağlıklı kalmasına yardımcı oluyor.

EGZERSİZİ UNUTMAYIN

 

Haftada iki ya da üç gün düşük tempoda egzersiz yapmak şeker hastalarının insülin direncine olumlu etki ediyor. Egzersizi aksatmadan yapmalı ve vücut direncinizi yüksek tutmalısınız.

AYRAN VE SODA HARİKA İKİ İÇECEK

Bayramda ikram edilen tatlı sonrasında ayran veya soda tüketimi kan şekerini dengelemede yardımcı. Bu nedenle tatlı sonrasında çay veya kahve yerine ayran veya soda gibi tercihlere yönelebilirsiniz.

TATLI SONRASI SÜT VE YOĞURT TÜKETEBİLİRSİNİZ

Şeker oranı yüksek yiyeceklerden sonra bu durumu tolere etmek için az yağlı bir bardak süt veya yarım kâse yoğurt yemek kan şekerinin ani yükselmesini önlüyor. Bayramda şeker sonrası bu öneriyi uygulayabilirsiniz.

BASİT ŞEKERLİ YİYECEKLERDEN UZAK DURUN

Çikolata, baklava veya şekerlemeler bayram boyunca ikram edilen basit şekere iyi birer örnek. Bu tip basit şeker tüketimi yerine meyve bazlı doğal tatlılara şans vermek şeker dengesinin ani yükselmesine engel oluyor.

NTV


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:15 Haziran 2018Yayınlanma Tarihi:21 Haziran 2017

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.