Deprem Travma Psikolojisi

Batı Avrupa'da nüfus yaşlandı ama demans artmadı

Cambridge Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırma Batı Avrupa'nın bazı bölgelerinde demans (bunama) hastalarının sayısının yaşlı nüfusun artışıyla paralel olarak artmadığını ortaya koydu.

Batı Avrupa'da nüfus yaşlandı ama demans artmadı

Britanya merkezli araştırmada bu ülkedeki yaşlı nüfus içinde demans oranının daha önceki tahminlerin aksine, artmak yerine azaldığı belirlendi.

Bilim insanları bunda sağlık ve eğitim alanlarındaki genel ilerlemelerin rolü olabileceğini düşünüyor.

Demanslılarla çalışan yardım kuruluşları azalmanın sürekli bir eğilim olmayabileceği konusunda uyarıda bulunuyorlar.

30 YILLIK DÖNEM 60 ARAŞTIRMA

Lancet adlı tıp dergisinde yayımlanan araştırma sonuçlarına göre, uzmanlar onlarca yıl arayla yapılan 60 demans araştırmasını karşılaştırıp incelediler.

Hollanda, Britanya, İspanya ve İsveç'de yapılan beş ayrı araştırma demanslı hastaların oranındaki artışın 20 ila 30 yıllık bir dönem içinde genel olarak durduğunu gösteriyor.

Özellikle Britanya'da ve İspanya'da erkekler arasında demans oranının ise düştüğüne işaret ediyor.

Britanya'da 1991'de yapılan araştırmalar sonucu uzmanlar, 65 yaş ve üzeri nüfus içinde demans oranının yüzde 8'e ulaşacağını tahmin etmişlerdi. Oysa 2011'de yapılan bir çalışma bu oranın yüzde 6'da kaldığını gösterdi.

Bu oranlar rakama vurulduğunda beklendiği gibi 850 bin kişi yerine 670 bin kişinin demans olduğu anlaşılıyor.

BEKLENMEDİK SONUÇ

Uzmanlar, ortalama ömrün uzaması ve yaşlı nüfusun genel nüfusa oranının yükselmesiyle demans vakalarının da artış göstermesini bekliyordu.

Fakat bu son araştırma bunun böyle olmadığını gösterdi.

Cambridge Üniversitesi'nin araştırma ekibinin başkanı Profesör Carol Brayne BBC'ye "Demans hastalarının oranının artmadığını bir yerde durduğunu söyleyebiliriz" diyor.

Profesör Brayne, "Yaşla orantılı demans hastası oranı, nüfusun yaşlanmasına rağmen aynı kaldı. Bu da kişilerde ve toplumlarda önlenebilme ihtimalinin olduğuna işaret ediyor. Bu hastalığı tamamen yok etmek muhtemelen mümkün değil ama geciktirilmesi mümkün görünüyor" diye konuştu.

DAILY NEWS

Paylaş:



Bu yazıya 0 yorum yapıldı.

Cevap yazdığın kullanıcı:

İlginizi Çekebilcek Diğer Yazılar
  • Yaşam yolculuğumuzda bazı anlar vardır ki iyimser olmak, umutlanmak çok zordur. Ancak bazen de iyimser olmaktan, umut etmekten başka çare kalmaz. Zali
  • Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Şanlıurfa Öğretmen Gelişim ve Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen Eğitimci
  • Endişe verici bir olaydan sonra kendinizi kötü haberlerle ilgili makale üstüne makale okurken buldunuz mu? Doomscrolling, kötü haber okuma hastalığı.
  • Travmaların hem biyolojik hem de psikolojik olarak insana tamamen zarar veren bir durum olduğunu belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Firdevs Seyfe Şen, tra
  • Dikkat! Sürekli kötü haber okumak bağımlılığa yol açıyor…
  • Depremzede kadınların sahip oldukları sorumlulukların da etkisiyle felaketten çok daha fazla etkilendiğini belirten uzmanlar, kadınların bu dönemden e
  • Randevu Al