Baskıcı olmak çocuğu panik atak yapıyor!

Baskıcı anne-babalar dikkat! Çocuğunuzun tüm hayatını olumsuz etkileyebilirsiniz.

Çocuk üzerinde kontrolcü, eleştirel baskı kuran anne-babanın, yabancı durumlara karşı çocukta korkuyu artırdığını kaydeden uzmanlar, panik atan yaşayan bireylerin büyük bir kısmını kadınların oluşturduğunu ekledi. Panik atak akut olarak ve beklenmedik biçimde ortaya çıkan yoğun sıkıntı nöbetidir. Ani başlar ve yaklaşık 10 dakikada doruk noktasına ulaşır. Çoğunlukla kişide bir tehlike beklentisi, sonunun geldiği duygusu, kaçma dürtüsü baş gösterir. Panik atak; beklenmedik, duruma bağlı ve durumsal olarak eğilim gösterebilen ataklar olarak üç şekilde görülür.

Panik atak yaşayan kişinin çevresindeki insanlarla ilişkisi bozulur, eğitimini ve işini aksatmasına neden olur. Yaşam kalitesi düşen kişi, eve bağımlı duruma gelir. Sürekli kaygı ya da kontrolünü kaybetme, kalp krizi geçirme gibi semptomların en az birinin varlığı, panik atakların bir bozukluk ve hastalık olduğuna işaret eder. Panik bozukluk yaşayan bireylerin yüzde 75-80’i kadındır. Öte yandan atağın, kendini belli eden fiziksel belirtilerle karıştırılmaması, normal olarak algılanmaması gerekir. Terleme, çarpıntı, nefes darlığı, titreme, göğüs ağrısı, bulantı, karın ağrısı, baş dönmesi, ölüm korkusu, uyuşma ve ateş basması atak belirtisi olabilir.

Panik atak yaşayan bireyler, kendi çocukluklarını utangaç, korkulu ve sinirli; anne-babalarını ise öfkeli, tehditkar ve kontrol edici olarak tanımlarlar. Çocuk üzerinde kontrolcü, eleştirel baskı kuran anne-baba, yabancı durumlara karşı çocukta korkuyu artırır. Korku ise obje ilişkilerinde bozulmaya ve bağımlılık-bağımsızlık arasında çatışmanın sürüp gitmesine neden olur. Genelde atak yaşayanlar, çocukluktan getirdikleri bu duyguları ani nöbetlerle dışa yansıtırlar. Yani bu hastalığın genel olarak sebebi, aileler olabilir. Kişi, ilk ataktan sonra endişeli bir bekleyiş haline girer. Ancak panik atak, düzenli egzersiz programı, kafein ve şeker gibi uyarıcı maddelerden uzak durma, duyguların farkına varılmasıyla hisleri ifade edebilmeyi sağlama, ilaçlar ve psikoterapiyle tedavi edilebilir. 

HÜRRİYET AİLE


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:01 Ağustos 2015Yayınlanma Tarihi:11 Ağustos 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.