BAŞARISIZLIK TARİH OLABİLİR

Habertürk

Uzmanlar: Çocuklarda öğrenme stratejileri oluşturarak çocuklardaki başarısızlığın önüne geçilebilir.

 


Zekâsında sorun olmayan çocuğun okul başarısızlığının altında 'özel öğrenme güçlüğünün yatabileceğine dikkat çeken Eğitim Danışmanı Nurten Aydın, öğrenme stratejileri oluşturarak çocuklardaki başarısızlığın önüne geçilebileceğini belirtti

Gelişimsel bir sorun olan öğrenme güçlüğü, doğumdan itibaren başlayıp, okulda performans düşüklüğü ile su yüzüne çıkıyor. Bir çocuğun zekâsının normal ya da normalin üstünde olmasına rağmen; dinleme, düşünme, anlama kendini ifade etme, okuma yazma veya matematik becerilerinde düşük Başarı gösterebiliyor.

Öğrenme güçlüğündeki en çarpıcı özellik çocuğun zihinsel yeteneği olmasına rağmen akademik açıdan gerilik göstermesi Olduğuna dikkat çeken An Eğitim ve Aile Danışmanlık Merkezi'nden Eğitim Danışmanı Nurten Aydın, çocukta görülen özelliklerin birbirinden farklı ve kendine özgü olduğunu dile getirdi. Aydın, "Buna rağmen Güzlenebilen ortak özelliklerden birisinin çalışma becerini kullanma Yeteneklerinin sınırlı olmasıdır. Bir alanda gösterdiği başarı iyi olarak tanımlanırken bazı alanlarda düşük performanstan söz edilebilir" dedi.

3 tip öğrenme Bozukluğunun olduğunu aktaran Aydın, bunları şöyle sıraladı: "Okuma sorunları (disleksi), yazma sorunları (disgrafi), matematik sorunları (diskalkuli).''
 
YAZISI ÇİRKİN Mİ?


Özel öğrenme güçlüğü gösteren çocuklarda konuşmada gecikmenin görülebileceğini kaydeden Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü: "Okul döneminde okuma geç öğrenilebilir, hatalı ve yavaş okurlar. Yazı bozuklukları, imla hataları fazladır. Yazmada sınıf arkadaşlarına yetişemezler. Yavaş, harf hatalı, eksik ve ya eklemeler yaparak yazarlar. Okuduğunu anlamada zorluk çekerler.

Matematik problemlerinde çözüme gidecek yolu bulmada zorlanırlar. Ders dinleme ve çalışma sırasında organize olamazlar. Birden fazla yönerge verildiğinde kavramakta zorluk çekerler. Özgüven ve uyum sorunu gözlenir.

HARFLERİ TERS YAZMASININ NEDENİ...


Öğrenme güçlüğü gösteren çocuklan birbirinden farklı özelliklere sahip olsalar da bazı ortak noktaların bulunduğunu aktaran Aydın, dikkat eksikliğinin en belirgin ortak özelliği olduğunu ifade etti.  "Çocuk, kendi yas grupları ile değerlendirilir.

Görsel algı ve işitsel Algı becerileri gereken durumlarda genel olarak zorlanırlar. Çünkü görsel ve işitsel uyaranları kavramada ve yorumlamada zorluk yaşarlar" diyen Aydın, çocuğun harfleri ters yazması, ses ile harfi eşleştirememesi gibi durumların bu yetersizliklere bağlı olduğunu anlattı.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:14 Mart 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.