Bal neden asla bozulmaz?

Asidikliği, içinde su olmaması ve hidrojen peroksit içermesi gibi çok sayıda etkenin uyum içindeki birlikteliği sonucunda, bu yapışkan lezzet bozulmadan kalabiliyor.

Antik Mısır mezarlarını kazan modern arkeologlar, mezardaki tarihi eserlerin arasında sıklıkla beklenmedik bir şey bulurdu: İçlerinde binlerce yıllık ve hâlâ taze durumda bal bulunan çömlekler. Böylece balın sonsuza kadar olan raf ömrü, su götürmez biçimde kanıtlanmış oldu.

Bozulmadan kalan birkaç besin maddesi daha sayabiliriz: Tuz, şeker, kurutulmuş pirinç gibi. Fakat balın bunların tümünden farklı yanı, bütünüyle yenilebilir biçimde bozulmadan kalıyor olması. Yani kuru pirinci veya tuzu öylece besin olarak alamazken, balı yiyebilirsiniz. Ayrıca balın bozulmadan kalmasını sağlayan etkenler, ona başka hiçbir besinde olmayan tıbbi kullanım alanları da sağlar. Peki nedir balı bu kadar özel yapan şeyler?

KİMYASAL BİLEŞİM

Balın bozulmadan kalmasını sağlayan başlıca etken, balın kendi kimyasal bileşimi. Bal, her şeyden önce ve her şeyden çok, bir şekerdir. Şekerler ise biliyor olabileceğiniz gibi higroskopiktir; yani doğal durumlarında çok az su içerirler. Fakat eğer açıkta bırakılırsa, tam da bu özelliklerinden dolayı nemi çeker, suyu tutarlar. Kaliforniya Üniversitesi Davis Kampüsü’ndeki Robert Mondavi Enstitüsü’nün Bal ve Polenleme Merkezi’nin genel müdürü olan Amina Harris şöyle açıklıyor: “Bal doğal durumundayken çok düşük nem barındırır. Böyle bir ortamda çok az bakteri ya da mikroorganizma hayatta kalabilir; boğulup ölürler.” Harris’in söyledikleri, balın uzun ömürlü olması açısından önemli bir noktaya değiniyor. Şöyle ki, balın bozulması için, içinde bozulabilecek bir şeyin olması gerekir. Böylesi yaşanmaz bir ortamda, organizmalar bala bozulma şansı tanımaya yetecek uzun süre hayatta kalamaz.

Bal ayrıca doğal olarak aşırı asidiktir. “Balın pH değeri 3 ile 4,5 arasında olup, bu asit orada yaşamaya çalışan hemen her şeyi öldürür,” diye anlatıyor Harris. Bu nedenle bakterilerin ve bozulmaya neden olabilecek diğer organizmaların kendilerine başka kapı bulmaları gerekir. Balın içinde onları bekleyen ömür çok kısadır.

Aslında bal hem higroskopik hem de asidik olan tek besin değildir. Örneğin şeker pekmezi de (İng. molasses) aşırı higroskopik ve baldan azıcık daha az (pH yaklaşık 5,5) asidiktir. Buna rağmen, uzun zaman alacak olsa da sonunda şeker pekmezi bozulur.

HÜRRİYET


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:08 Haziran 2017Yayınlanma Tarihi:07 Haziran 2017

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.