Babaların hamilelik psikolojisi

Eşiniz hamilelik sürecinizde neler hisseder, bunu hiç düşündünüz mü? İşte tüm merak edilen gerçekleri ile baba adayının duyguları ve yaşadığı çelişkiler.

Eşiniz hamilelik sürecinizde neler hisseder, bunu hiç düşündünüz mü? İşte tüm merak edilen gerçekleri ile baba adayının duyguları ve yaşadığı çelişkiler.

Haber1Hamileliğiniz ilerledikçe anne karnındaki bebeğinize daha bir kendinizi yakın hisseder, onun gelişini sabırsızca beklersiniz. Hatta bebeğiniz daha doğmadan sizin bir parçanız olmuştur bile. Peki, ya eşiniz bu süreciniz de neler hisseder, bunu hiç düşündünüz mü? Özellikle de doğuma gitme zamanınız geldiğinde. Hamilelik kuşkusuz ki her kadın gibi sizin için de en özel dönemlerinizden biridir. Özellikle istediğiniz ve beklediğiniz bir bebeğin heyecanı kelimelerle tarif edilemez. Bebek sahibi olmanız, aslında bundan sonraki hayatınızın tamamen değişeceğini ve her şeyin doğacak minik varlığın çevresinde döneceğini peşin peşin kabul etmeniz demektir. Anne olmak doğanın kadınlara verdiği muhteşem bir hediyedir. Hem hamilelik hem de doğum tam anlamıyla bir mucizeler bütünüdür, ancak durum eşiniz açısından size göre daha farklıdır, çünkü baba olmak: • Annenin yaşayabildiği pek çok duygudan mahrum kalmaktır. • Bütün hamilelik sürecine başından sonuna kadar seyirci kalmaktır. • Bazen ikinci plana düşmeyi göze alabilmektir. • Her zaman yardıma ve desteğe hazır olmak, hatta sonsuz bir anlayışa sahip olmayı becerebilmektir. • Hem dışarıdan izleme sabrını gösterip hem de hamilelikle ilgili bütün aşamaları çok iyi bilecek kadar ilgili olabilmektir. • Doğacak bebeğe, daha doğmadan aşık olmayı başarabilmektir. Bütün bunlar sevimli gibi dursa da aslında çok zor koşullardır ve maalesef bu anlamda eşinizi ve tüm baba adaylarını çok zor durumlara düşürebilirler."

HAMİLELİKTE BABA ADAYI NELER HİSSEDER?

Bebeğinizi karnınızda taşıdığınız 9 ay boyunca onunla fiziksel, biyolojik ve duygusal bir bağ kurarsınız, ancak eşinizin böyle bir yakınlık şansı yoktur. Her şey sizin bedeninizin içinde olup biter ve eşiniz yalnızca bu olan bitene seyirci kalır. Tüm bu aşamalarda, eşiniz hep dışarıdan izleyici konumundadır. Bebeğiniz daha doğmadan sizi fiziksel bir varlık olarak algılarken, eşiniz ona tamamen yabancı ve dışarıdan biridir. Sizinle bebeğiniz arasındaki biyolojik ve duygusal bağ, hamileliğinizle beraber başlamıştır, ancak eşiniz bu bağı kendisi kurmak zorundadır. Maalesef eşiniz bu birlikteliğe çok gecikmeli olarak katılmak zorunda kalır. Yani aslında baba olmak, göründüğünden daha da zordur. Çocuk sahibi olmaya hazır olduğunuzu düşünseniz bile hamileliğinizin aşamaları boyunca eşiniz çok farklı duygu durumları yaşar. Bazen, ikinci plana düştüğü hissine bile kapılabilir. Artık sizden eskisi kadar ilgi görmeyeceği ve doğacak bebeğinizin kendisinden daha çok sevileceği endişesine düşebilir. Bebeğinize karşı nasıl bir tavır geliştireceği konusunda ciddi bocalamalar içine girer. Çevreden gelen tepkiler, eşinizin daha doğmadan bebeği sevmesi gerektiği yönündedir. Oysa eşiniz henüz görmediği, tanımadığı ve bir bağ kuramadığı bu minik varlığı sevip sevemeyeceği konusunda kendi içinde çelişkilere düşer. Üstelik bu çelişkileri hem size yansıtmayacak hem de son derece anlayışlı bir eş ve baba adayı görüntüsü çizecektir. Bu nedenle karmaşık duygularla dolu olur. Formsante

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:24 Kasım 2011Yayınlanma Tarihi:26 Kasım 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.