Ayak Uyuşmasının Nedenleri Nelerdir? | e-Psikiyatri

Ayağınızdaki uyuşma geçici bir durum olabilir veya diyabet gibi kronik bir durumun sonucu olabilir. Semptom ayrıca ilerleyici olabilir. Ayağınızda biraz his kaybetmeye başlayabilir, ardından zaman geçtikçe yavaş yavaş daha fazla his kaybedebilirsiniz. Destek almak, ilerlemesini yavaşlatabilir.

AYAĞINIZDAKİ UYUŞMA NEDİR?

Ayaklarınız, sıcak yüzeylerden uzaklaşmak ve değişen arazide gezinmek için bir dokunma hissine güvenir. Ancak ayağınızda uyuşma hissederseniz, ayağınızda çok az veya hiç his olmayabilir.

AYAĞIMDA UYUŞMA NEDEN OLUR?

Vücudunuz, ayak parmaklarınızın ucundan beyninize giden ve tekrar geri giden karmaşık bir sinir ağıdır. Ayağa giden bir sinirde hasar, tıkanıklık, enfeksiyon veya sıkışma yaşarsanız ayağınızda uyuşukluk yaşayabilirsiniz.

AYAKLARDA UYUŞMANIN NEDENLERİ

Ayaklarda ve bacaklarda uyuşma veya karıncalanma çeşitli koşullara bağlı olabilir. Bunlar şunları içerir:

- Omurilik yaralanmaları veya sinirler üzerinde baskı

- Diyabetik nöropati

- Fibromiyalji

- Çoklu skleroz

- Tarsal tünel sendromu

- Periferik arter hastalığı

- İnme veya geçici iskemik atak

- Omurga yaralanmaları veya sinirlere baskı

Aşırı kullanım veya yaralanma nedeniyle sinirlerinize çok fazla baskı uygulamak, uyuşukluk veya karıncalanma hissine neden olabilir. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli farklı nedenler sinirler üzerinde çok fazla baskıya neden olabilir:

- Gergin veya spazm yapan kaslar

- Çok sıkı ayakkabılar giymek

- Ayak veya ayak bileği yaralanmaları

- Ayağınızın üzerinde çok uzun süre oturmak

- Kaymış veya fıtıklaşmış diskler

- Siniri yakalayan diğer sırt problemleri

Çoğu durumda, sinirler üzerinde baskının altında yatan neden tedavi edilebilir. Sinir hasarı kalıcı olmayabilir.

DİYABETİK NÖROPATİ

Diyabetik nöropatiler, diyabetten kaynaklanan hasarın neden olduğu bir grup sinir bozukluğudur. Bu nöropatiler, bacaklar ve ayaklar da dahil olmak üzere vücudun herhangi bir bölümünü etkileyebilir. Amerikan Diyabet Derneği'ne göre, diyabetli tüm insanların yaklaşık yarısı bir tür nöropati veya sinir hasarı yaşıyor.

Ayaklarda uyuşma veya karıncalanma, diyabet nedeniyle sinir hasarı yaşayan birçok insan için yaygın bir ilk semptomdur. Buna periferik nöropati denir. Genellikle geceleri daha kötüdür.

Bu periferik nöropatinin diyabetten kaynaklanan diğer yaygın semptomları şunları içerir:

- Keskin ağrılar veya kramplar

- Dokunmaya karşı aşırı hassasiyet

- Denge kaybı

Zamanla, uyuşma nedeniyle yaralanmalar fark edilmediğinde ayakta kabarcıklar ve ülserler gelişebilir. Bunlar enfeksiyonlara yol açabilir ve diyabetten kaynaklanan zayıf dolaşım ile birleştiğinde ampütasyonlara yol açabilir.

FİBROMİYALJİ

Fibromiyalji, bacaklarda ve ayaklarda uyuşma veya karıncalanmanın yaygın bir nedenidir. Bu durumla birlikte ellerde ve kollarda da uyuşma ve karıncalanma hissedilebilir ve buna parestezi denir.

Fibromiyalji ayrıca aşağıdaki gibi başka semptomlara da neden olur:

- Yaygın kas ağrısı

- Yorgunluk

- Uyku zorluğu

- Hafıza sorunları

- Ruh hali sorunları

Uzmanlar, fibromiyaljinin beyinde ağrı sinyalleri güçlendirildiğinde ortaya çıktığına inanıyor. Aşağıdakiler gibi büyük stresli veya travmatik olaylardan sonra semptomların ortaya çıkması yaygındır:

- Ameliyat

 - Fiziksel travma

- Psikolojik travma veya stres

- Enfeksiyonlar

Fibromiyaljinin ve neden olduğu parestezinin kesin kökenleri belirsizdir, ancak 2020'de yapılan bir inceleme, durumun dünya nüfusunun yüzde 2 ila 3'ünü etkilediğini buldu. Kadınların erkeklerden daha fazla alması daha olasıdır. Bu durumda semptomların nasıl geliştiğine dair birkaç olası teori, sinirler üzerindeki baskının neden olduğu kas sertliği ve spazmları içerir. Bazen bu spazmlara, kan damarlarını kapanmaya zorlayan, kan akışını engelleyen ve uyuşukluk yaratan, indüklenmiş vazospazm adı verilen soğuk sıcaklıklar neden olur.

Fibromiyalji ile ortaya çıkan uyuşma ve karıncalanma, açıklama yapılmadan gelip gidebilir.

ÇOKLU SKLEROZ

Multipl skleroz (MS), merkezi sinir sistemini etkileyen otoimmün bir hastalıktır. Miyelin kılıfındaki hasardan kaynaklanır. MS, muhtemelen zamanla ilerleyen kronik bir durumdur. Bu durum birçokları için giderek kötüleşse de, çoğu insan semptomlardan remisyon ve nüksetme dönemleri yaşayacaktır.

MS'in diğer yaygın semptomları şunları içerir:

- Kas spazmları

- Denge kaybı

- Baş dönmesi

- Tükenmişlik

Uyuşma ve karıncalanma, MS'in yaygın bir belirtisidir. Genellikle insanları teşhis için doktorlarına getiren ilk semptomlardan biridir. Bu duyumlar, hafif veya yeterince şiddetli olabilir, ayakta durmakta veya yürümekte güçlük çekebilir. MS'de uyuşma ve karıncalanma vakaları tedavi olmaksızın remisyona girme eğilimindedir.

TARSAL TÜNEL SENDROMU

Tarsal tünel sendromu, topuğun iç kısmında yer alan posterior tibial sinirin sıkışmasıdır. Bu, ayağın herhangi bir yerinde karıncalanma ve uyuşma da dahil olmak üzere ayak bileğinden ayağa kadar uzanan semptomlar üretebilir. Karpal tünelin ayak versiyonudur.

Bu bozukluğun diğer yaygın belirtileri şunlardır:

-Ani veya ateş eden ağrı

- Elektrik çarpmasına benzer bir his yanan

Genellikle ayak bileğinin iç kısmında veya ayağın alt kısmında semptomlar hissedersiniz. Bu duyumlar ara sıra olabilir ve aniden ortaya çıkabilir. Kalıcı sinir hasarını önlemek için erken tedavi almak çok önemlidir.

PERİFERİK ARTER HASTALIĞI

Periferik arter hastalığı (PAD), arterlerde ateroskleroz adı verilen plağın biriktiği bir durumdur. Zamanla, bu plak sertleşebilir, atardamarları daraltabilir ve vücudunuzun bazı bölgelerine kan ve oksijen akışını sınırlayabilir.

PAD bacakları etkileyebilir, bu da hem bacaklarda hem de ayaklarda uyuşma ile sonuçlanır. Bu bölgelerde enfeksiyon riskini de artırabilir. PAH yeterince şiddetliyse kangrene veya ampütasyona neden olabilir. PAH kalp hastalığı, kalp krizi ve felç riskini artırdığından, aşağıdaki belirtilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız derhal doktorunuza danışın:

-Yürürken veya merdiven çıkarken bacak ağrısı

- Alt bacağınızdaki veya ayağınızdaki soğukluk

- Ayak parmaklarında, ayaklarda veya bacaklarda iyileşmeyen yaralar

- Bacaklarının renginde değişiklik

- Bacaklarda veya ayaklarda saç dökülmesi veya daha yavaş saç büyümesi

- Ayak tırnaklarının kaybı veya yavaş büyümesi

- Bacaklarınızdaki parlak cilt

- Bacaklarınızda nabız yok veya zayıf

Sigara içiyorsanız veya kalp hastalığı, yüksek kolesterol veya yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklarınız varsa, PAH geliştirme riskiniz daha yüksektir.

AYAĞINIZDA UYUŞUKLUĞA NEDEN OLABİLECEK NEDENLER

- Alkolizm veya kronik alkol kötüye kullanımı

- Charcot-Marie-Tooth hastalığı

- Diyabet ve diyabetik nöropati

- Donma

- Guillain-Barré sendromu

- Fıtıklaşmış disk

- Lyme hastalığı

- Morton nöroması

- Çoklu skleroz

- Periferik arter hastalığı

- Periferik damar hastalığı

- Siyatik

- Zona hastalığı

- Kemoterapi ilaçlarının yan etkisi

- Omurilik yaralanması

- Vaskülit veya kan damarlarının iltihabı

Ayrıca uzun süreli oturma bölümlerinden sonra ayağınızda uyuşukluk yaşayabilirsiniz. Bu duyu kaybı - genellikle "uyumak" olarak adlandırılır.  Otururken ayağa giden sinirlerin sıkışması nedeniyle oluşur. Ayağa kalktığınızda ve kan akışı geri döndüğünde ayağınız uyuşmuş gibi hissedebilir. Dolaşım ve his ayağınıza geri dönmeden önce genellikle bir karıncalanma hissi izler.

AYAĞINIZDAKİ UYUŞMA BELİRTİLERİ NELERDİR?

Ayağınızdaki uyuşmanın başlıca belirtisi ayağınızdaki his kaybıdır. Bu, ayağınızın zemindeki konumunu hissedemeyeceğiniz için dokunma ve denge duyunuzu etkiler.

Ayağınızdaki uyuşmanın ana belirtisi his kaybı olsa da, bazı ek anormal hisler yaşayabilirsiniz. Bunlar şunları içerir:

-İğnelenme

- İğne batması hissi

- Karıncalanma

- Zayıf hisseden ayak veya ayaklar

Bu ek semptomlar, doktorunuzun ayağınızdaki uyuşukluğa neyin neden olduğunu teşhis etmesine yardımcı olabilir.

ELLERDE VE AYAKLARDA KARINCALANMANIN NEDENLERİ

Ellerde, ayaklarda veya her ikisinde de karıncalanma son derece yaygın ve rahatsız edici bir semptomdur. Bu tür karıncalanma bazen iyi huylu ve geçici olabilir. Örneğin, uyurken kolunuz başınızın altında büküldüğünde sinirler üzerindeki baskıdan kaynaklanabilir. Ya da bacak bacak üstüne attığınızda sinirleriniz üzerindeki baskıdan olabilir. Her iki durumda da, genellikle ağrısız olan "iğneler ve iğneler" etkisi, buna neden olan baskı kaldırılarak kısa sürede rahatlar.

Ancak çoğu durumda ellerde, ayaklarda veya her ikisinde de karıncalanma şiddetli, epizodik veya kronik olabilir. Ayrıca ağrı, kaşıntı, uyuşukluk ve kas kaybı gibi başka semptomlarla da gelebilir. Bu gibi durumlarda, karıncalanma, travmatik yaralanmalar veya tekrarlayan stres yaralanmaları, bakteriyel veya viral enfeksiyonlar, toksik maruziyetler ve diyabet gibi sistemik hastalıklar gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilen sinir hasarının bir işareti olabilir.

Bu tür sinir hasarı, beyinden ve omurilikten uzakta, genellikle ellerde ve ayaklarda bulunan sinirleri etkilediği için periferik nöropati olarak bilinir. 100'den fazla periferik nöropati türü vardır. Zamanla, durum daha da kötüleşebilir, bu da sizi daha az hareket ettirebilir ve hatta devre dışı bırakabilir. Çoğu yaşlı yetişkinlerden oluşan 20 milyondan fazla Amerikalının periferik nöropatisi olduğu tahmin edilmektedir.

Ellerinizde, ayaklarınızda veya her ikisinde de bir süre devam eden herhangi bir karıncalanma için hemen tıbbi yardım almanız önemlidir. Karıncalanmanızın nedeni ne kadar erken bulunur ve kontrol altına alınırsa, ömür boyu sürecek sorunlara yakalanma olasılığınız o kadar azalır.

Diyabet, vakaların yaklaşık %30'unu oluşturan periferik nöropatinin en yaygın nedenlerinden biridir. Diyabetik nöropatide, karıncalanma ve diğer semptomlar genellikle önce her iki ayakta gelişir ve bacaklara yükselir, ardından karıncalanma ve her iki eli de etkileyen ve kollara tırmanan diğer semptomlar gelir. Diyabetli kişilerin yaklaşık üçte ikisinde hafif ila şiddetli sinir hasarı formları vardır. Çoğu durumda, bu semptomlar diyabetin ilk belirtileridir.

Vakaların geri kalan% 40'ının aşağıdakiler gibi çeşitli nedenleri vardır:

SİNİR SIKIŞMA SENDROMLARI

Bunlara karpal tünel sendromu, ulnar sinir felci, peroneal sinir felci ve radyal sinir felci dahildir.

SİSTEMİK HASTALIKLAR

Bunlar arasında böbrek bozuklukları, karaciğer hastalığı, damar hasarı ve kan hastalıkları, amiloidoz, bağ dokusu bozuklukları ve kronik inflamasyon, hormonal dengesizlikler (hipotiroidizm dahil) ve kanserler ve sinirleri etkileyen iyi huylu tümörler bulunur.

Vitamin eksiklikleri. Sağlıklı sinirler için E, B1, B6, B12 ve niasin vitaminlerine ihtiyacınız var. Örneğin bir B12 eksikliği, periferik nöropatinin önemli bir nedeni olan pernisiyöz anemiye yol açabilir. Ancak çok fazla B6 da ellerde ve ayaklarda karıncalanmaya neden olabilir.

ALKOLİZM

Alkolizmi olan kişilerin, periferik nöropatinin yaygın bir nedeni olan kötü beslenme alışkanlıkları nedeniyle tiamin veya diğer önemli vitaminlerden yoksun olma olasılığı daha yüksektir. Alkolizmin kendisinin, bazı araştırmacıların alkolik nöropati dediği bir durum olan sinir hasarına neden olması da mümkündür.

TOKSİNLER

Bunlara kurşun, arsenik, cıva ve talyum gibi ağır metaller ve bazı endüstriyel ve çevresel kimyasallar dahildir. Bunlar ayrıca bazı ilaçları, özellikle akciğer kanseri için kullanılan kemoterapi ilaçlarını - ve ayrıca bazı antiviral ve antibiyotik ilaçları içerir.

Ayağımdaki Uyuşma İçin Ne Zaman Doktora Gitmeliyim?

Aniden ortaya çıkan ayağınızdaki uyuşma ve nefes almada zorluk gibi diğer semptomlar endişe kaynağı olabilir. Ayağınızda uyuşmanın yanı sıra aşağıdaki belirtilerle karşılaşırsanız derhal tıbbi yardım alın:

Bacaklarınızda ve ayaklarınızda kalıcı veya tekrarlayan uyuşma veya karıncalanma yaşıyorsanız, bir doktorla konuşmak için randevu alın. Ara sıra uyuşukluk meydana gelebilse de, kalıcı uyuşma ve karıncalanma, altta yatan ciddi bir tıbbi durumun göstergesi olabilir.

Tanı ne kadar erken konulursa tedavi o kadar erken başlayabilir. Erken tedavi genellikle daha iyi sonuçlara ve daha az komplikasyona yol açar. Doktorunuz, doğru bir teşhis koymak için diğer semptomlarınız, durumlarınız ve aile tıbbi geçmişinizi sorduktan sonra testler yapabilir.

Birkaç koşul uyuşukluğa ve karıncalanmaya neden olabilir, ancak birçoğunun tamamen çözülmesi için uzun vadeli değişiklikler veya tedavi gerekir. Bacaklarınızda, ayaklarınızda veya diğer uzuvlarınızda şiddetli veya kalıcı uyuşma veya karıncalanma yaşıyorsanız bir doktorla konuşun. Nedeni bulmak ve bir tedavi planı üzerinde çalışmak, uzun süreli ve hatta kalıcı yaralanmalardan veya komplikasyonlardan kaçınmanıza yardımcı olabilir.

- Bilinç bulanıklığı, konfüzyon

- Konuşma zorluğu

- Baş dönmesi

- Mesane veya bağırsak kontrolü kaybı

- Dakikalar veya saatler içinde başlayan uyuşukluk

- Vücudun birçok bölümünü içeren uyuşukluk

- Kafa travması sonrası oluşan uyuşma

- Şiddetli başağrısı

- Nefes almada zorluk

Her zaman acil bir durum olmasa da, ayak uyuşması ve bu semptomların birleşimi aşağıdakilerin bir işareti olabilir:

-Nöbet

- İnme

- Geçici iskemik atak (TIA veya "mini inme" olarak da bilinir)

Ayağınızdaki uyuşma sık sık tökezlemenize veya düşmenize neden oluyorsa doktorunuzu görmek için randevu alın. Ayağınızdaki uyuşma kötüleşiyorsa da doktorunuzu görmelisiniz. Şeker hastalığınız varsa, ayak uyuşması için doktorunuzu veya ayak hastalıkları uzmanınızı görmek için randevu alın. Diyabet, ayak uyuşmasının yaygın bir nedenidir çünkü metabolik değişiklikler sinir hasarına neden olabilir.

AYAK UYUŞMASI NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Ayak uyuşmasını teşhis etmek, belirtilerinizin ne kadar şiddetli olduğuna bağlıdır. İnme benzeri semptomlarınız varsa, bir doktor bilgisayarlı tomografi (BT) taraması isteyebilir. Bu, bir doktorun beyninizi görmesine ve belirtilerinize neden olabilecek herhangi bir tıkanıklık veya kanamayı belirlemesine olanak tanır.

Doktorunuz ayrıca tıbbi bir öykü alacak ve belirtilerinizin tanımını isteyecektir. Sorulan sorular şunları içerebilir:

-Uyuşukluk ne kadar sürer?

- Uyuşukluk ile birlikte başka ne gibi belirtiler yaşıyorsunuz?

- Ayağınızdaki uyuşmayı ilk ne zaman fark ettiniz?

- Uyuşukluk ne zaman daha kötü olur?

- Uyuşukluğu daha iyi yapan nedir?

Tıbbi geçmişinizi doktorunuzla paylaştıktan sonra genellikle bir fizik muayene yapılır. Doktorunuz büyük olasılıkla ayaklarınızı muayene edecek ve duyu kaybının bir veya iki ayağı etkileyip etkilemediğini belirleyecektir.

Doktorunuz bu tahlil ve görüntülenmeleri isteyebilir:

-Kasların elektriksel stimülasyona ne kadar iyi tepki verdiğini ölçen elektromiyografi

- Omurga, omurilik veya her ikisindeki anormallikleri görüntülemek için manyetik rezonans görüntüleme (MRI) çalışması

- Sinirlerin elektrik akımlarını ne kadar iyi ilettiğini ölçen sinir iletim çalışmaları

- Ek testler şüpheli tanıya bağlıdır.

AYAK UYUŞMASI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Ayaktaki uyuşma, dengesizliğin yaygın bir nedenidir ve düşme riskinizi artırabilir. Bir denge programı geliştirmek için bir fizyoterapistle çalışmak düşme riskinizi azaltmanıza yardımcı olacaktır. Ayak uyuşukluğunuzu tahriş etmeyen hareketler ve egzersizler, etkilenen sinirlere kan akışını iyileştirmenin harika yollarıdır. Size uygun bir egzersiz programı tasarlamak için doktorunuzla ve fizyoterapistinizle konuşun.

Ayağınızdaki uyuşmanın tedavisi çok önemlidir. Duygu eksikliği, ayak yaraları, tökezlemeler ve düşme riskinizi artırabilir. Ayağınızı iyi hissedemiyorsanız, farkında olmadan bir kesik veya yaralanma yaşayabilirsiniz. Dolaşımınız azalmışsa, yaranız o kadar çabuk iyileşmeyebilir. Ayağınızdaki uyuşmanın altında yatan nedeni tedavi etmek, semptomun kaybolmasına yardımcı olabilir. Ayağınızda kronik uyuşma varsa, doktorunuz en az yılda bir kez bir ayak hastalıkları uzmanına görünmenizi tavsiye edebilir.

İşte akılda tutulması gereken bazı ipuçları:

- Ayaklarınızı kesikler veya yaralar için düzenli olarak inceleyin

- Ayak tabanlarını daha iyi görebilmen için yere bir ayna koy

- Ayak yaraları riskinizi en aza indirmek için ayaklarınızı koruyan iyi oturan ayakkabılar giyin

- Bu önlemleri akılda tutmak, ayak uyuşmasının neden olabileceği diğer olası sorunları en aza indirmeye yardımcı olabilir.

BACAKLARDA VE AYAKLARDA UYUŞMA NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Bacaklarda ve ayaklarda uyuşma ve karıncalanma vakalarının çoğunda, altta yatan nedeni tedavi etmek bu semptomu gidermenin anahtarıdır. Örneğin, nöropatinizin nedeni diyabet ise, kan şekeri seviyenizi yönetmek, daha fazla hasarı önlemek için atmanız gereken önemli bir adımdır.

Bacaklarınızda veya ayaklarınızda tekrarlayan uyuşma veya karıncalanma geliştirirseniz, olası nedenler ve tedaviler hakkında doktorunuzla konuşun. Yine de kronik sorunları ele almak zaman alabilir. Doktorunuz, siz daha büyük problemler üzerinde çalışırken uyuşukluk ve karıncalanmadan kaynaklanan rahatsızlığı azaltmaya yardımcı olacak bazı şeyler önerebilir.

BACAKLARDA VE AYAKLARDA UYUŞMAYA TIBBİ TEDAVİLER

Birkaç ilaç, çeşitli nöropatilerle ilişkili rahatsızlığı gidermeye yardımcı olabilir. Bu ilaçların çoğu, depresyon veya nöbetler gibi diğer durumları tedavi eder ve şunları içerir:

- Nortriptilin (Pamelor)

- Duloksetin (Cymbalta)

- Gabapentin (Neurontin)

- Pregabalin (Lyrica)

- Topiramat (Topamax)

- Lamotrijin (Lamiktal)

- Karbamazepin (Tegretol)

- Okskarbazepin (Trileptal)

Asetaminofen veya ağrı kremleri gibi oral ve topikal ağrı giderici ilaçlar da nöropati ile ilişkili ağrı ve rahatsızlığın giderilmesine yardımcı olabilir.

BACAKLARDA VE AYAKLARDA UYUŞMAYA ALTERNATİF TERAPİLER

Uyuşmanızın ve karıncalanmanızın nedenine bağlı olarak, yardımcı olabilecek bir dizi alternatif veya tamamlayıcı tedavi olabilir. Bunlar aşağıdakileri içerir:

- Masaj

- Yoga

- Akupunktur

- Fizik Tedavi

BACAKLARDA VE AYAKLARDA UYUŞMAYA EVDE YAPILAN TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Anında rahatlama arıyorsanız, birkaç doğal ev ilaçları da size uyuşma ve karıncalanmadan en azından bir miktar geçici rahatlama sağlayabilir. Dinlenmek. Yaralanma uyuşukluğa veya ağrıya neden olduysa, ayaklarınızın üzerinde durmak vücudunuzun daha fazla hasara yol açmadan iyileşmesine yardımcı olabilir.

BUZ

Tarsal tünel sendromu veya yaralanmalar gibi bazı durumlarda, etkilenen bölgeye buz uygulamak hem uyuşmayı hem de ağrıyı azaltabilir. Bir seferde 20 dakikadan fazla buz torbası bırakmayın.

SICAKLIK

Bazı insanlar için, uyuşmuş bir bölgeye ısı kompresi uygulamak kan akışını artırabilir ve aynı zamanda kasları gevşetebilir. Bu, ısıtma pedlerinden gelen kuru ısıyı veya buğulanmış havlulardan veya nemli ısıtma paketlerinden gelen nemli ısıyı içerebilir. Ayrıca ılık bir banyo veya duş alabilirsiniz.

DESTEK

Sinirler üzerinde çok fazla baskı yaşayan insanlar için, diş telleri bu baskıyı ve daha sonraki herhangi bir ağrı ve uyuşmayı hafifletmeye yardımcı olabilir. Ortez cihazları da yardımcı olabilir.

İNCELEME

Ayaklarınızı yaralar ve kabarcıklar açısından kontrol ettiğinizden emin olun. Bacaklarınızdaki veya ayaklarınızdaki uyuşma veya karıncalanmanın nedeni ne olursa olsun bu önemlidir. Uyuşma, ciddi yaralanmalara veya enfeksiyona yol açabilecek yaralanmaları hissetmenizi engelleyebilir.

MASAJ

Ayaklarınıza masaj yapmak kan dolaşımını artırır, sinirleri uyarmaya yardımcı olur ve işlevlerini iyileştirir.

AYAK BANYOLARI

Ayaklarınızı Epsom tuzuna batırmak semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir. Kan dolaşımını artırabilen magnezyumla doludur.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:27 Aralık 2021Yayınlanma Tarihi:15 Aralık 2021

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.