Aşırı et tüketimine dikkat!

Uzmanlar uyarıyor: Kurban Bayramı’nda aşırı et üketimi kalp krizi ve ölümlere yol açabilir.

Uzmanlar uyarıyor: Kurban Bayramı’nda aşırı et üketimi kalp krizi ve ölümlere yol açabilir.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Öcal Berkan, Kurban Bayramı’nda aşırı et üketiminin kalp krizi ve ölümlere yol açabileceği uyarısında bulundu. Kurban bayramında et tüketiminin artması nedeniyle özellikle kalp rahatsızlıkları bulunanlar için uyarı yapıldı. Türkiye’de bulunan 3 milyona yakın koroner kalp hastasının risk altında olduğunu belirten CÜ Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Öcal Berkan, et tüketirken 3 önemli noktaya dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Aşırı et tüketiminden kaçınılması ve günde bir öğünden fazla et tüketilmemesine özen gösterilmesi gerektiğini belirten Prof.Dr. Berkan şöyle konuştu: "Günlük tüketmemiz gereken et miktarı, ortalama 80-100 gram civarındadır. Bu oran Avrupa’da 75 grama kadar inmiştir. Ancak kurban bayramlarında bu miktar aşırı boyutlara ulaşmaktadır. Günde 3-4 köfteye denk gelen ihtiyaç yerine, haftalık tüketim miktarı olan 500 gram eti bazen bir defada ve hızlı bir şekilde yiyebiliyoruz. Birden bire yenilen fazla miktardaki kurban eti mide ve bağırsak sisteminde aşırı doluluğa yol açar. Bu olay, mide bağırsak sistemiyle birlikte kalp damar sisteminin de yükünü artırıyor. Kalbin yükünün artması daha fazla ve güçlü çalışması anlamına gelir, bu ise kalbin kendisi için daha fazla kan ihtiyacını doğurur. Kalp damarlarında darlık ya da tıkanıklık olan kişilerde ise fazla kan ihtiyacı kalp krizlerine yol açabilir."

’SODALI İÇECEKLER KURTARICI DEĞİL’

Kurban etinin hazırlanma ve tüketme biçiminin de önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Berkan şöyle devam etti: "Kurban kesiminin hemen ardından etin dinlendirilmeden kavrularak yenilmesi, yağ asitlerinden zengin olan yağlı kısımlarının ve sakatatların tercih edilmesi, midede şişlik ve hazımsızlık gibi sorunları ortaya çıkarır. Hazım problemleri nedeniyle içilen sodalı içecekler ise hem mide gazını artırmakta, hem de içeriğinde yer alan sodyum nedeniyle tansiyonun daha da yükselmesine ve hipertansif krizlere neden olmaktadır. Yani çözüm olarak tüketilen bu içecekler sorunu daha da büyütmekte ve yapılan bu yanlışlar sonrasında koroner kalp hastaları kalp krizi geçirerek ölmektedirler. Bu nedenle kurtarıcı gözüyle bakılan sodalı içecekleri tercih ederken de dikkatli olmalıyız. Yemeklerden hemen sonra alışkanlık haline getirilen çay ve kahve içimine de dikkat etmek gerekiyor. Bunların tüketimi de aşırıya kaçtığı takdirde kalp krizine kadar yol açan kalp ritim bozuklukları meydana getirebilir."

’KAVURMA VE KIZARTMA YERİNE HAŞLAMA VE IZGARA’

Bayramda kavurma ve kızartma türü et yemekleri ile tatlılardan mümkün olduğunca uzak durulmasını isteyen Prof.Dr. Berkan şunları dile getirdi: "Kavurma ve kızartma yerine haşlama ve ızgara tercih edilmelidir. Ayrıca kurban etinin yanında hamur işleri ve pilavın yerine bol limonlu salatalar ve yeşil yapraklı sebzeler tercih edilmelidir. Bayramda aşırı derecede tükettiğimiz şekerli gıdalar, kan şekerinde ve insülün düzeylerinde ani yükselme ile düşüşlere yol açacağı için açlık hissini artırıp daha fazla yemek yememize neden olacaktır. Oluşan bu dengesizlikler özellikle diyabeti olan koroner kalp hastalarında kalp krizini tetiklemektedir. Bu hastalar kalp krizi geçirdiklerinin farkına bile varmadan hayatlarını kaybedebilirler." DHA

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:24 Ekim 2012Yayınlanma Tarihi:26 Ekim 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.