Deprem Travma Psikolojisi

Arkadaşlarında her gördüğünü istiyor

İşte çocukların kişiliğini marka üzerinden kurmalarını engellemek için öneriler.

Arkadaşlarında her gördüğünü istiyor

İşte çocukların kişiliğini marka üzerinden kurmalarını engellemek için öneriler.

Sosyo-ekonomik durumları nasıl olursa olsun, tüm ebeveynler çocuklarının tüketim çılgınlığına kapılması hatta marka bağımlısı olması sorunuyla karşı karşıya. Uzmanlar, çocukların kişiliklerini markalar üzerinden kurmalarını engelleyebilmek için ailelere tavsiyelerde bulundu. 13-19 yaş arası yaş grubundaki çocukların birbirinden daha kolay etkilendiğini bildiğimiz için özel okullara giden çocukların sosyo-ekonomik seviyelerine göre bu etkileşimi yaşadıkları söylenebilir. İhtiyacı olan/olmayan ürünleri tüketmeye yönelik istek arttıkça, çocuklarda kişiliğini marka üzerinden kurma eğilimi de gözlenebilir. Özel okullardaki çocukların daha fazla marka bağımlısı olduğunu söyleyebilecek bir araştırmaya sahip değiliz ancak gelir dengesizliği varsa bu oranı artırdığını tahmin edebiliriz.

ÇOCUK GELİŞİMİ HAKKINDA HER ŞEY

MARKA BAĞIMLISINA DÖNÜŞEN ÇOCUĞA NASIL YAKLAŞMALI?

Bana gelen ailelere, çocuğun istediği şeye sahip olması için bunu hak etmesi gerekliliğini öneriyorum. Kişiliği bir marka ile özdeşleştirme hatası yetişkinlerde de gördüğümüz bir durum aslında ama çocukta karşımıza çıktığında dikkatli davranmak gerekiyor.

ERGENLİK DÖNEMİNDE NELER Çocuğun istediği markadaki eşyanın kıymetini anlayabilmesi için harçlık sistemiyle para biriktirmesi sağlanmalı ve aile daha sonra bunu tamamlamalı. Çocuk ne istiyorsa hemen alınması talebinde bulunurlar. Aileler bu durumda onlara ertelemeyi, beklemeyi de öğretmeli. Harçlık periodları ne ise ona göre belli bir biriktirme zamanı belirlenebilir ve ebeveyn ne kadarını tamamlayacağını belirtebilir. Kumbara edinmeleri etkili olacaktır. Çocuk dayanamayıp biriktirdiği paradan harcama yaparsa yine o harcadığı kısmı biriktirmesini beklemek gerekecektir.

Bu yöntem çocuğa ne kazandırır? Çabuk elde etmeyi öğrenmediği için çabuk vazgeçmemeyi de öğrenecektir.

SIKLIKLA HEDİYE ALMAYIN

Çocuğun edindiği her şeyi hazmetmesi çok önemli. Ekonomik durumu ne olursa olsun ebeveynlerin ve aile büyüklerinin çocuğa sürekli hediye alması da doğru değil. Sebep-sonuç ilişkisi yaratılmalı her şeyden önce. Özel günlerde, karne aldığında hediye almak dışında sürekli hediye almak, çocukta bir beklenti oluşturur.

HEDİYE ALIRKEN MARKA VURGUSU YAPMAYIN

Hediye alındığında da marka vurgusu yapmamak lazım. Zaten toplumda yeterince tüketim alışkanlığı içinde bu olgu mevcut. Çocukların da içinde bulunduğu topluluktan etkilenip ihtiyacı olmasa bile bir şeyler istemesi normal bir durum. İlkokuldayken cep telefonu kullanmasını istemeyebilirsiniz ama arkadaşlarının çoğunda olunca o da isteyecektir. Bu durumda da sadece hafta sonları kullanmasına izin vermek gibi bir yönteme gidilebilir. Ya da yazın biriktireceği parayla alması sağlamak, o eşyanın kıymetini anlamasını sağlayacaktır. HÜRRİYET AİLE
Paylaş:



İlginizi Çekebilcek Diğer Yazılar
  • Çocuk ve Ergen Gelişimi ve Otizm Merkezi (ÇEGOMER) multidisipliner bir anlayışla çalışmalar yürütüyor.
  • Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan İstanbul Gelişim Üniversitesi tarafından düzenlenen “Meslek Uzmanı Buluşmala
  • Kızlarda 8, erkeklerde ise 9 yaşından önce ergenlik bulgularının başlamasının, erken ergenlik olarak tanımlandığını kaydeden Uzman Klinik Psikolog Dr.
  • Gençlerdeki yalnızlık, ebeveyne olan güven duygusuyla yakından ilişkili!
  • Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, ‘Müstakil Akademi 5. Silsile’ eğitim programının konuğu oldu.
  • Ergenlik döneminde yaşanan sorunların normal kabul edilmesi ve psikiyatrik rahatsızlıklarla ilişkilendirilmemesi büyük problemlerin atlanmasına yol aç
  • Randevu Al