Antibiyotiğin grip tedavisinde yeri yok

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Almaç, antibiyotiklerin grip ve soğuk algınlığında hiçbir etkinliği olmadığını, insanların boş yere kullandıklarını söyledi.

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Almaç, antibiyotiklerin grip ve soğuk algınlığında hiçbir etkinliği olmadığını, insanların boş yere kullandıklarını söyledi. gripAlmaç, kışın yaklaşmasıyla grip ve soğuk algınlığının birbiriyle karıştırıldığına dikkati çekti.

Nezle veya soğuk algınlığının nispeten daha hafif ve ayakta geçirilebileceğini, gribin ise biraz daha ağır seyrettiğini vurgulayan Almaç, "Bu ağır hastalığa halk arasında 'paçavra hastalığı' da denir. Hakikaten insanı yatıran, bütün vücudu çok kıran bir hastalık. Etkenleri farklı virüsler, böyle bir ayrım var arada. Grip ve soğuk algınlığının ortak tarafları da var. İkisi de virüslü ama farklı virüsler" diye konuştu. Almaç, söz konusu hastalıkların meteorolojik koşulların dengesizliği, iş, okul ve alışveriş merkezlerinde sıkışık yaşama zorunluluğundan kaynaklandığını ifade ederek, şunları anlattı: "Değişen hava koşullarına adapte olmalılar. Yani öyle bir durumdur ki gece evin içi soğuktur, gündüz birden güneş çıkar, ısınır. Bu sefer dışarıya ince kıyafetlerle çıkarlar, yağmur başlar. İnsanlar kendilerini soğuğa karşı koruyacak tedbirler almalı. Olabildiğince bulaşmayı engelleyecekler. Okul, iş yeri ve büyük alışveriş merkezlerinde vatandaşlarımızın çok dikkat etmesi gerekiyor. Yürüyen merdivenlerin kenarına tutunursunuz ama biraz önce oraya gripli biri dokunmuş olabilir. Onun için ellerimizi olabildiğince bu tür ortak şeylerden uzak tutmaya gayret edelim. El temizliğini sık sık yapmalıyız. Maske ve eldiven kullanmak kolay işler değil. Pratikte de çok yapılacak bir şey değil. Nezleli bir kişi maske takarsa bulaşmayı biraz engelliyor, tavsiyedir ama nezleli hiçbir kişi bu yükü kaldırmıyor. C vitamini, yeşil sebze ve meyve tüketmek çok iyi gelir. Özellikle narenciye çok zengin, biraz bol yemek hakikaten tavsiye edilebilir."

"GRİP VE SOĞUK ALGINLIĞINDA ANTİBİYOTİK KULLANMAYIN" İnsanların antibiyotik kullanma gibi yanlışa düştüğüne işaret eden Almaç, antibiyotiğin en çok grip ve soğuk algınlığında kullanıldığını söyledi.

"Antibiyotik' dediğimiz ilaçların bu söylediğimiz hastalıklarda hiçbir etkinliği yok, boştan yere kullanmış oluyoruz" diyen Almaç, "Antibiyotiğin 'virüs' dediğimiz bulaşıcı hastalıklarda yeri yok. Ne zaman yararı var? Grip veya nezle 5-7 gün uzuyor, iyileşmiyor, bu sefer ateş yükseliyor, hastalık tablosu değişiyor. O zaman 'komplikasyon' diyoruz. Orta kulak iltihabı, bronşit ve sinüzit ortaya çıkabiliyor. İşte o zaman 'bakteri' dediğimiz diğer etkenler devreye girmiş oluyor, bu bakterilere de antibiyotik kullanılması o zaman gerekebiliyor" ifadesini kullandı. Almaç, bunun 100 gripli hastadan 5 veya 10'unda ortaya çıkabileceğine dikkati çekerek, hekimin komplikasyon geliştiğini düşüncesiyle antibiyotik verebileceğini ama burun tıkanıklığı, öksürük, ses kısıklığı gibi nezle ve soğuk algınlıklarında oluşabilecek yakınmalarda buna yer olmadığını savundu. A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:04 Aralık 2013Yayınlanma Tarihi:06 Aralık 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.