Anne Babanın farkında olmadan yaptığı hatalar

Anne Babanın farkında olmadan yaptığı hatalarSayın Memory Center ailesi öncelikle verdiğiniz bu hizmet için sizleri saygıyla selamlıyorum.

Kızım bana çok düşkün. Bebekliğinden beri giydirilmesi, sütünün hazırlanması, uyutulması vb şeyleri benimle yapmak isteyerek annesine "çekil babam giydirsin" , "sen git sütümü babam hazırlasın" "babam uyutsun" gibi tepkiler veriyor. Eşimden 4 ay önce anlaşmalı ayrıldık. Ayrılırken kızımızın 2 gün bende 2 gün annesinde kalacak şekilde velayetinin ben babasına verilmesini kararlaştırmıştık. Ancak Hakim bunu kabul etmeyerek her ayın 2. ve 4. hafta sonu annesinde kalmasına karar verdi. 3 hafta öncesine kadar ikişer günlük anlaşmayı uyguladık. Ancak annesine zaten zor götürürken, hoşuma gitmeyen bir davranışını belirtmek için " kızım neden böyle yapıyorsun " diyerek uyardığım zaman " sen beni anneme gönderiyorsun" şeklinde cevaplara maruz kalmaya başladım. Bir keresinde velayetin bende olmasına rağmen ve kızımın isyan ve ağlayışlarına rağmen annesi 6 gün bana yollamadı.  Benim için çok zor olsa da çocuğu daha fazla yıpratmamak maksadıyla o gün için olayın üzerine giderek münakaşa ortamı yaratmak istemedim.

Bunun üzerine kreş müdürüyle yaptığım görüşmede kızımı annesinin aldığı günlerde babam gelseydi, oyuncaklarım beni özledi oraya gideceğim şeklinde bahaneler ürettiğini ve annesine gönülsüz gittiğini öğrendim. Bu konuya en kısa zamanda bir çözüm bulmamız gerektiğini önerdiler. Ben de kızımı alıp psikologa götürdüm. O da çeşitli tavsiyelerde bulunarak çocuk terapisti önerdi. Çocuk terapistine giderken anneye de haber verdim ancak gelmedi. Dr. mahkeme kararlarını uygulamamı, annesinin kazanmak için bir şeyler yapması gerektiğini, önceliğin çocuğun talepleri olduğunu söyledi.

Bunları anneye iletince de yalan söylediğimi ifade ederek kendi seçeceği bir doktora gitmemizi istedi. Tamam ayarla gidelim dedim fakat hiçbir girişimde bulunmadı ve kızımızın doktorun yanında da net olarak annesini istemediğini ifade etmesine rağmen bunu kabullenmeyerek yanında çok mutlu olduğunu kendisiyle kalması gerektiğini söylüyor. Kızımız ve bizim yaşadıklarımızı olabildiğince kısa özetlemeye çalıştım. Bir çocuğun kişilik ve ruhsal gelişimi açısından sizlerin de fikirlerini almak maksadıyla bu mail'i yolluyorum. Bu bağlamda kısaca bir cevap vererek bir davranış oluşturmamıza yardımcı olursanız çok mutlu olurum. Emeği geçen ve geçecek olanlara şimdiden saygı ve sevgilerimi sunuyorum.

Cevap:

Çocuğunuzun yaşını belirtmemişsiniz ancak 3-5 yaş arası kız çocukların babaya daha düşkün olduğu ve anneyle de çatışmanın yaşandığı bir dönemdir. Bu durum normal gelişimsel sürecin bir parçasıdır. Yaşla birlikte yaşanan sorunlar giderek azalacaktır. Ancak sorunların normalden fazla mı yaşandığının bir uzman tarafından değerlendirilmesi lazım? Çünkü anne veya babanın farkında olmadan yaptığı bazı tutum hataları çocuğun bu dönem çatışmalarını sağlıklı bir şekilde çözmeden geçirmesine neden olabilir. Bir de ayrı bir anne babanın çocuğu olmasının yarattığı stres de düşünülürse tablo daha da olumsuz etkilenebilir. Sorunun anne ve babanın işbirliği ile çocuk psikiyatrisinden yardım alarak çözülmesi en doğru davranış olacaktır.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:01 Ocak 2000

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.