Amerika'dan tasavvuf öğrenmeye gelecekler

Amerika’dan ve Avrupa’dan tasavvuf öğrenmeye Üsküdar Üniversitesi’ne gelecekler.

Amerika’dan ve Avrupa’dan tasavvuf öğrenmeye Üsküdar Üniversitesi’ne gelecekler.

uskudar_universitesi_tsavvuf   uskudar_universitesi_tsavvuf1Davranış bilimleri ve sağlık alanında Türkiye’nin ilk ve tek tematik üniversitesi olan Üsküdar Üniversitesi, bir ilke daha imza attı. Türkiye’nin ilk Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü, Üsküdar Üniversitesi çatısı altında kuruldu. Kerim Vakfı Kurucusu Cemalnur Sargut, ABD ve Avrupa’da tasavvufla ilgili eğitimlerin verildiğini belirterek “Eskiden bizim öğrencilerimiz tasavvuf eğitimi için ABD’ye ve Avrupa’ya gidiyordu. Enstitümüz sayesinde artık bu ülkelerden öğrenciler tasavvuf eğitimi için Türkiye’ye gelecek” dedi. Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan ve Kerim Vakfı Kurucusu Cemalnur Sargut’un güç birliği ile üniversite ve Kerim Vakfı’nın ortak girişimi olarak Üsküdar Üniversitesi tarafından Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü kuruldu. 2014 Temmuz ayında kurulan Enstitü, Tasavvuf ve davranış bilimleri alanlarında lisansüstü eğitim ve araştırmalar yapacak. Tasavvuf Araştırmuskudar_universitesi_tsavvuf3aları Enstitüsü ile ilgili tanıtım toplantısı Üsküdar Üniversitesi Altunizade Yerleşkesi’nde düzenlendi.uskudar_universitesi_tsavvuf2

PEYGAMBERİN AHLAKINI ANLATMAK İSİTİYORUZ

Törende konuşan Kerim Vakfı Kurucusu Cemalnur Sargut, enstitünün kurulma amacının peygamber ahlakının sistematik bir şekilde öğretilmesi olduğunu belirterek “Batı’da da yaptığımız çalışmalar sonucunda şunu idrak ettik ki gerçek anlamda peygamber ahlakını yaşamanın tek bir yolu var, bu da peygamber ahlakının sistematik şekilde öğretilmesi ve değerlerin Türkiye’de tekrar hatırlatılması. Biliyorsunuz burası islam tasavvufunun merkezi, bunun önce kendi çocuklarımıza sonra da Batı’ya anlatılması lazım. 12 senedir ABD’de verdiğim eğitimlerde şunu gördüm. Bizim çocuklarımız tasavvuf öğrenmeye Amerika’ya gidiyordu, tabi bu çok acıydı. Sufi adı altında şeriatla ve islamla alakası olmayan çeşitli tasavvufi akımlar başlamıştı. Bütün bunların önüne geçmek ve gerçek islam tasavvufunu bütün manasıyla anlatıp peygamberin hakikatini ve peygamber ahlakını anlatmaya çalışmak için enstitüyü kurma gayreti içine girdik” dedi.

SERTİFİKA PROGRAMLARI DÜZENLENİYOR

Önümüzdeki dönem eğitimlere başlayacaklarını belirten Sargut, enstitü çatısı altında sertifika programları verildiğini söyledi. Sargut, iki ay süren bu programlar kapsamında sistematik olarak tasavvuf tarihi, tasavvuf edebiyatı ve tasavvuf metinlerini sistematik olarak okumayı öğretmeyi amaçladıklarını söyledi.

SÜLEYMANİYE’DEKİ EL YAZMALARINA ÖZEL ÇALIŞMA

Sargut, önümüzdeki dönemde benzer çalışmalara devam edeceklerini belirterek “Enstitü çatısı altında çok önemli bir konuya el atmak istiyoruz. Süleymaniye’deki el yazmalarının çok azı çözülmüş durumda. Çok değerli bir milli değerlerin ve hazinenin üstünde oturduğumuzu tahmin edemezsiniz, bu el yazmalarının çok azı çözülmüş durumda. Bunlar açılırsa peygamberin tasavvuf anlayışı yepyeni bir bakışla dünyaya yayılacak. Bunlar üzerinde çalışma yapmak isteyen milyonlarca bilim adamı var, bir bilim kurulunun yardımıyla yavaş yavaş bilim adamlarına açmak ve hepsinin üzerine özel çalışmalar yapmak istiyoruz” dedi.

LİSAN ÖĞRENMEK İÇİN ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ’NE GELECEKLER

Tasavvuf eğitimi üzerine yaptıkları çalışmalara da değinen Sargut, “Bu sene çok önemli bir sempozyum düzenledik, Kenan Rifai Sempozyumu. Batı’dan çok güzel yankı buldu, Batı’daki North Carolina ve Duke üniversiteleri bizimle öğrenci ilişkisine girmek istediler. Önümüzdeki seneden itibaren Ortadoğu’daki şartlar nedeniyle lisan öğrenmek isteyen ancak bu ülkelere gidemeyen öğrencileri Türkiye’ye getirmeye karar verdiler. Üsküdar Üniversitesi ile yapılan anlaşma kapsamında Arapça ve Farsça lisan kursları açıyoruz, Türkçe dersleri de verilecek.

ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ TASAVVUF EĞİTİMİNİN MERKEZİ OLACAK

2017’de North Carolina Üniversitesi ile tasavvuf ve sanat konusunda ortak bir sempozyum düzenlemek istiyoruz. İslam tasavvufunun Türkiye’deki bilinmeyen Mısri Niyazi, Ahmet Yesevi ve Yunus Emre gibi isimlerini anlatmayı istiyoruz ve ben iman ediyorum ki bu benim senelerdir hayalini kurduğum şey, Amerika’dan ve Avrupa’dan öğrenciler tasavvuf öğrenmek için Üsküdar Üniversitesi’ne gelecek ve tasavvufun merkezi bir üniversite olacak. Ayrıca enstitümüzün şöyle bir özelliği de var, sadece ilahiyat eğitimi görmüş kişiler değil psikoloji, mühendislik, felsefe, matematik eğitimi almış kişiler de tasavvuf okuyabilecekler.” diye konuştu.

TASAVVUF BİLİMLE ÖĞRETİLMELİ

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, dünyada bilinçli olarak oluşturulan islamofobiyle mücadelenin tasavvuf bilincini anlatarak yapılabileceğini belirterek “Tasavvufun bilimle öğretilmesi gerekiyor. Vizyonu geniş, çağı yakalamış bilimsel çalışmalar yürüten Kerim Vakfı ile bilimsel bilgi ile geleneksel bilgiyi birleştirip tasavvuf eğitimi vermeyi amaçlıyoruz. Peygamber ahlakını bilimsel verilerle destekleyerek din ve bilimin birbirini tamamladığını sunmuş olacağız” dedi.

ÜNLÜ KATILIMCILAR SERTİFİKALARINI ALDI

Toplantının sonunda Enstitü’nün ÜSEM’le ortaklaşa gerçekleştirmiş olduğu Tasavvufa Giriş Eğitimi Programı’nı tamamlayan katılımcılara sertifikaları verildi. Sertifikasını alanlar arasında sanatçı Günseli Kato, iş kadını Çiğdem Hitay, yaşam koçu Arzum Koyuncu da yer aldı. Programda miniklerin müzikali ile La Edri Topluluğu Tasavvuf Musikisi Dinletisi de beğeniyle seyredildi.

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:16 Haziran 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.