Alzheimer'a Yeni Yaklaşım

Nüfusumuzun büyük bir kısmı eskiye göre daha uzun yaşıyor. Sadece ABD'de 2-4 milyon kişi hafıza kaybı nedeni ile tedavi görüyor ve bunun maliyeti sadece Alzheimer hastalığı için 1998 yılında 100 milyar doları buldu.

Alzheimer hastalığı, zihinsel gücün yıkılması yavaş yavaş yok olmasıdır. Düşünme, yeni bilgileri öğrenme, okuma, yazma, hatırlama ve karar verme gibi beceriler geriler. Araba kullanma, para harcama gibi günlük olayları yorumlamada zorluklar ortaya çıkar. Kişilik değişimi ile duygusal problemler yaşanır. İnatçılık depresif olma, şüphecilik veya cansızlık, kayıtsızlık, öfkelilik, alınganlık başlar.

Alzheimer hastası eşine ‘sen kimsin evimde ne arıyorsun’ demeye başladıysa tedavi zordur ama mümkündür. Bunun için üç yönlü tedavi gerekir. Hasta bulunduğu ortamdan tamamen koparılmadan gündüz hastanesi ortamında rehabilite edilmeli, yeni bulunan yüz güldürücü ilaçlarla beyindeki yıkım durdurulmaya çalışılmalıdır. Diğer taraftan  da aileye rehberlik yapılmalıdır.

"Unutkanlık veya hafıza kaybı yaşlılıkta kaçınılmazdır." ifadesi doğru sayılabilir. Ancak beyin açısından normal biçimde gerçekleşen yaşlılıkta yeni gelişen olayları öğrenme ve hafızada tutmanın da söz konusu olduğu söylenebilir. Burada önemli olan beynin yaşlanması oranında ortaya çıkan unutkanlığın yeniden öğrenmeye nazaran tek yönlü bir baskılık gösterip göstermediğinin anlaşılmasıdır. Diğer bir deyimle normal kabul edilen "iyi huylu yaşlılık unutkanlığı"nı, her yönü ile bir hastalık kabul edilen "kötü huylu yaşlılık unutkanlığı"ndan ayırmaktır. Bu ise 50 yaşın üzerinde olan unutkanlıktan yakınan her kişinin incelenmesini gerektirir. İncelemeler sonunda unutkanlıkla ilişkili olarak ortaya konulacak tedavisi farklı üç durum vardır.

Bunlar;

"İyi huylu yaşlılık unutkanlığı": Unutkanlık kişinin gündelik yaşamını etkilemez ve yeniden öğrenme vardır. Bu durumda beyin güçlendirici ve besleyici ilaçlar ve rehabilitasyon önerilir.

"Kötü Huylu Yaşlılık Unutkanlığı": Kişilik gündelik hayatı artan biçimde etkilenir. Kişilik özellikleri değişir ve anormal davranış biçimleri (şüphecilik, saldırganlık, vs) ortaya çıkar. Bu durumda çok büyük olasılıkla Alzheimer hastalığı söz konusudur. Bugün dünyada ve Türkiye'de bu hastalığın tedavisi ile özel etkilere sahip ilaçlar vardır ve çoğu hastada başarı ile kullanılmaktadır. Ayrıca hafif Alzheimer Hastalığı söz konusu olan kişilere dikkat, bellek ve yargılama çalışmaları da yapılabilir.

Bu iki durumun dışında veya birlikteliğinde yaşlılık depresyonu söz konusu olabilir. Yaşlılık depresyonu, bugün Alzheimer hastalığının içinde bir kavram olarak değerlendirilmektedir ve mutlaka tedavisi gerekmektedir. Bu tedavi çoğu kez başarılıdır ve bu başarı Alzheimer hastalığının bazı belirtileri üzerinde de etkilidir.

Eğer birinci derece akrabalarınızda ileri yaşta hafıza kaybı yaşanmışsa sizde de günlük yaşantınızı etkileyen unutkanlık başladıysa bu ciddiye alınmalıdır.

İsimleri, telefon numaralarını zor hatırlıyor, cep telefonu, gözlük anahtar, cüzdan kaybetmeniz sıklaştı ise dikkat etmelisiniz. Ev hanımlarının yemek, çaydanlık yakmaları, tuzsuz, yağsız yemek yapmaları, aradıklarını bulamamaları, konuşurken kelime bulmakta zorlanmaları gittikçe artıyorsa profesyonel yardıma ihtiyaç vardır.

Size yardımcı olabiliriz.

Alzheimer hastalığı sinsi başlayan bir hastalıktır. 40-50 yaşlarında bazı belirtiler verir. Bu dönemde yapılacak tedavi altın değerindedir. Süreci durdurabilir.

Neler yapılabilir?

Bilgisayarlı beyin haritası (CEEG-MAP) bilgisayarla dikkat, zeka, bellek testleri ve klinik değerlendirmeler ile beyin işlevsel 'Check Up' ı erken tanıya dolayısıyla tedaviyi kolaylaştıracaktır. Bu sistemi dünyada geliştiren 'Memory Center olarak size yardımcı olabileceğiz.

Hafıza kaybınız olsun olmasın daha zinde, diri ve berrak hafıza isteyenlere de destek sağlayan bilgisayarda zihin geliştirme programları ile önemli katkılar sağlayabiliyoruz.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:19 Nisan 2006

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.