AİLE OLMAYA HAZIRLIK DERSİ

Hürriyet

Çocuğun sağlıklı bir ruh haline sahip olabilmesi için nasıl bir aile olmak gerekiyor? İşte anne- baba adaylarına uyarılar..

 

    
Çocukların gelecekteki psiko-sosyal gelişimleri, içinde bulundukları aile yapısı ile doğru orantılı. Çocuğun sağlıklı bir ruh haline sahip olabilmesi için nasıl bir aile olmak gerekiyor? Psikolog ve Yaşam Koçu Pınar Ersöz, anne- baba adaylarına önemli uyarılarda bulunuyor.

Doğacak bebek için eşlerin psikolojik olarak hazır olmalarının önemine değinen Ersöz: “Eşler yeni gelecek aile bireyine karşı daha doğmadan sevgi dolu beklentiler içerisinde olmalıdırlar. Yani hamilelik planlanan, istenilen ve beklenilen bir hamilelik olmalıdır. Yeni bebek onlara anne veya baba olma duygusunu hissettirecek ve anne babalar bu durumdan büyük bir keyif alacaklardır” diyor.

Günümüz koşullarında bebeği için daha çok maddiyat anlamında endişe duyan ebeveynlerin atladığı çok önemli bir şey var. O da çocukların devamlı surette sevgiye ve ilgiye ihtiyaç duyacakları.

Ersöz daha anne-baba olmadan bu durumun farkında olunması gerektiğini vurguluyor ve ekliyor: ” Özellikle bebek daha gebelik döneminde annenin kendini mutlu ve huzurlu hissetmesi, yeni doğacak bebek için heyecanlanması ve bu konuda kendini rahat hissetmesi önemlidir. Elbette ki, bunun sağlanmasında babanın anneye olan psikolojik desteği ve yardımı, ek olarak diğer çevredeki bireylerin annenin bu durumunu onaylaması ve ona yardımcı olması annenin psikolojik rahatlığının sağlanması açısından gereklidir.”

Baba Adayının Hazırlığı

Gebeliğe sadece anne adayının değil baba adayının da hazır olması gerekiyor. Gebelik süresince eşinde oluşacak fiziksel ve ruhsal değişiklikler hakkında baba adayının bilgi sahibi oluşu çiftleri bu sürece hazır hale getiriyor. Gebelik döneminde anne adayı kendini çirkin hissedebilir, her şeye daha fazla alınır, insanlar arası ilişkilerde daha hassastır, ağlamaları başlamıştır. Bu duruma karşı baba adayı hazırlıklı olmalı, gebenin bu hassas dönemini göz ardı etmemelidir.

Aile Büyüklerinin Hazırlığı


Aile büyükleri (Büyükbaba ve büyükanneler) bebeğin doğumu sonrasında fazlaca destek olsalar bile bebeğin anneye ve babaya ait olduğunu unutmamalılar. Bazı aile büyükleri bebeği benimseyerek kendi beklenti ve ilgileri doğrultusunda yetiştirmek isterler. Oysaki bebek belli bir süre sonrasında gözlem aşamasına geldiğinde çevreden aldığı uyaranlara göre, öğrendiklerine göre kimlik özelliklerini oluşturur.

Aile büyüklerinin olması gerekenden fazla müdahalesi çocuğu “Otorite kim?” ikilemine sürükleyebilir. Otorite ev içerisinde anne ya da babadan birisi olarak kabul edilir. Fakat aile büyüklerinin var olan bu müdahalelerinden ötürü otorite boşluğu oluşabilir ve ilerleyen dönemlerde çocukta bazı davranım bozuklukları meydana gelebilir. 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:30 Kasım 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.