![Beyin Ameliyatı Sonrası Ödem: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri Beyin Ameliyatı Sonrası Ödem: Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fcdn.e-psikiyatri.com%2Fcontent%2Fimages%2Fbeyin-ameliyati-sonrasi-odem-belirtileri-nedenleri-ve-tedavi-yontemleri-58202.jpg%3Ft%3D1737381546&w=968&q=80)
![E-psikiyatri](/_next/image?url=%2Flogo.png&w=475&q=100)
Kişinin bedensel ve ruhsal açıdan zarar görmesine, yaralanmasına veya sakat kalmasına neden olan davranışların hepsine şiddet denir.
Toplum içi şiddete yönelik yasal düzenlemeler varken aile içi şiddet gizli kalmakta, yasal yetersizlikler nedeniyle önlenememektedir. “Kocası değil mi? Hem döver hem de sever” düşüncesi nedeniyle doğal bir olay olarak kabul edilmektedir. Tüm dünyada ve her sosyoekonomik seviyede görülmektedir. Eşe (çoğunlukla kadına), çocuğa ve beraber kalan yaşlıya şiddet uygulaması şeklinde olmaktadır.
Psikiyatrik hastalarda tespit edilen fiziksel ve cinsel şiddetin %90’nı aile bireyleri tarafından yapılmaktadır.
Şiddete maruz kaldığını mağdurların %35’i söyleyebilmekte ve söyleme süreleri 2-7 yılı bulmaktadır. %80 mağdur “yapacak fazla bir şey yok” düşüncesi ile çaresizliği kabul etmektedir.
Nedenleri:
1. Biyolojik nedenler:
2. Psikolojik nedenler:
3. Sosyal nedenler:
Şiddetin seyri:
Ruhsal bağların oluşumu sonrası ortaya çıkar (çoğunlukla balayı döneminden sonra). İlk şiddet eylemi şiddet olarak algılanmaz, ancak şiddet artma eğilimi gösterir. Duygusal bağlar zayıflar, mağdurda korku (boşanma halinde daha büyük bir şiddetle karşılaşma korkusu) ve utanma (çevrenin ve ailesinin muhtemel tepkileri nedeniyle) duyguları gelişir. Yıkıcı bir evlilik ve hapis hayatı yaşanır. Şiddette en ciddi maliyet boşanmanın gerçekleşmesi olduğu için şiddetin dozu artırılarak boşanma engellenir.
Şiddette kısır döngü:
Kişide gerginlik artar, patlama görülür, daha sonra özür diler. Ancak “her özür dilemenin arkasından daha büyük şiddet uygulaması” gelir. Sonuçta sonu gelmeyen bir kısır döngü ortaya çıkar.
Şiddete başvuran kişide görülen bazı özellikler:
Şiddetin çeşitleri:
1. Fiziksel şiddet:
Sarsma, hırpalama, dövme, hapsetme, silahla yaralama, öldürme
2. Duygusal şiddet:
Bağırma, hakaret etme, küçük düşürme, tehdit etme, iletişimi yasaklama, ruh sağlığını bozucu tüm eylemler
3. Ekonomik şiddet:
Çalışmanın engellenmesi, zorla çalıştırma, gelirine el koyma
4. Cinsel şiddet:
Evlilik içi ırza geçme (kişinin rızası olmadan cinsel ilişkiye zorlama), başka kişilerle cinsel ilişkiye zorlama, cinsel yönden aşağılama, cinsel organlara zarar verme
Şiddetin sonuçları:
1. Fiziksel sonuçları:
2. Ruhsal sonuçları:
(Daha önemlidir; tedavisi zordur ve uzun süre etkilidir.)
3. Sosyal sonuçları:
4. Şiddeti uygulayan üzerindeki sonuçları:
Şiddeti önlemede yapılması gerekenler:
Paylaş