AĞRI KADINLARI SEVİYOR

Habertürk

Çeşitli hastalıklara neden olan baş ağrıları yüzünden dünyada her yıl 10 milyondan fazla insan yardım alıyor.

 


Toplumda en sık görülen rahatsızlıklardan birinin gerilim tipi baş ağrısı olduğuna dikkat çeken Şişli Hastanesi Nöroloji Bölümü' nden Uz. Dr. Abdullah Özkardeş, baş ağrılarını ve bunlardan korunma yollarım anlattı.

BAŞ AĞRILARI 2 GRUBA AYRILIR

PRİMER AĞRILAR: Migren, gerilim tipi ve küme baş ağrısını içine alan bu grup, ağrıların yüzde 90'ından sorumludur.

SEKONDER AĞRILAR: 
Başka bir hastalık nedeniyle ortaya çıkan baş ağrılarıdır. Gerilim tipi baş ağrısı (GBA), erkeklerin yüzde 69'unu ve kadınlarınsa yüzde 88' ini hayatlarının herhangi bir döneminde etkiliyor. En çok genç eriksin yaşlarda görülüyor. GBA, ' episodik ' ve ' kronik ' olarak iki gruba ayrılıyor:

Episodik ağrılar 30 dakika - 7 gün süren baskılayıcı ve sıkıcı karakterlerde, başın her iki yanını tutan ağrılardır. Ağrı, alına ve enseye yayılabilir. Fiziksel aktiviteyle artmayan ve bulantı yapmayan ağrılardır.  Işık ve sesten birine karşı hassasiyet olabilir. Kronik gerilim tipi baş ağrılarındaysa hasta yılda en az altı ay ağrı çeker. Hastalık başlangıcında stres veya gerginlik olabilir.

Bu faktörler kas kasılmasına veya kan akımında azalmaya neden olmasa da başı çevreleyen kaslarda hassasiyete neden olabilir. Kronik gerilim tipi baş ağrısında depresyon, altta gizlenen bir neden bir neden olarak aranabilir.

ACİL SERVİSE BAŞVURMA ZAMANI

Daha önce baş ağrısı olmayan veya sim diye kadar yaşadığı 'en denilebilecek şiddette ağrı çeken hastaların acil servislere başvurması gerekebilir. Baş ağrısı patlayıcı şekilde ve çok ani gelmişse, beyin içinde veya çevresinde olabilecek kanamayı ayırt etmek gerekir. Baş ağrısıyla birlikte görme kaybı, kol veya bacakta güç kaybı, konuşma ve anlama bozukluğu varsa tıbbi yardım alınmalıdır.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:02 Mart 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.