Ağızlarıyla duyan kurbağalar

Onlar da viyaklıyor ve diğer kurbağaların viyaklamalarını duyuyorlar, fakat kulakları yok. Minik Sooglossus gardireni kurbağaları bunun yerine ağızlarıyla duyuyorlar diyor Fransızlar.

Onlar da viyaklıyor ve diğer kurbağaların viyaklamalarını duyuyorlar, fakat kulakları yok. Minik Sooglossus gardireni kurbağaları bunun yerine ağızlarıyla duyuyorlar diyor Fransızlar.

kurbagaAmfibiler ağız boşluğunu rezonans boşluğu olarak kullanıyor ve sesleri buradan iç kulağa iletiyor. Duyma yetisi, 200-250 milyon yıl önce Trias döneminde oluşmuş. Kulak zarını içeren iç kulak ve kulak kemikçikleri çeşitli hayvan soylarında birbirinden bağımsız olarak gelişmiş. Fakat bazı kurbağalarda insanlarda olduğu dış kulak bulunmaz. Bu hayvanlarda kulak zarını içeren orta kulak doğrudan doğruya kafadadır. Ama duyma ilkesi aynıdır. Gelen sesler kulak zarını titreştirir. Bu titreşim daha sonra kulak kemikçikleri tarafından orta kulağa iletilir ve burada da kıl hücreleri tarafından elektrik sinyallerine dönüştürülür. Fakat Sooglossus gardineri gibi bazı kurbağaların iç kulakları bile yoktur. Bu yüzden teorik olarak duymamaları gerekirdi. Ama buna rağmen viyaklıyorlar, peki nasıl oluyor? Paris XI Üniversitesi’nde Renaud Boistel ile çalışan ekip, doğal yaşam alanlarındaki kurbağalara, hemcinslerinin viyaklama kayıtlarını dinletmişler. Kurbağalar bu seslere yanıt vermeseler de yabancı kurbağaların seslerine reaksiyon göstermişler. Bu da hayvanların duyduklarını kanıtlamış. Özel röntgen görüntüleriyle kurbağaların ağız boşluğuyla duyduklarını keşfettiler. Boyu topu topu bir santimetre. CUMHURİYET BİLİM TEKNOLOJİ EKİ

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:13 Eylül 2013Yayınlanma Tarihi:20 Eylül 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.