Deprem Travma Psikolojisi

Açlık temelli perhizler, yaşa bağlı hastalıkların riskini azaltıyor

Periyodik olarak aç kalan farelerin, metabolik olarak çok daha sağlıklı olabildikleri keşfedildi.

Açlık temelli perhizler, yaşa bağlı hastalıkların riskini azaltıyor

Açlığın veya açlık etkili perhizlerin insanlara da yararlı olup olmadığını araştırmak isteyen bilim insanları, 71 gönüllü üzerinde üç ay boyunca ve her ay yalnızca 5 gün süren açlık benzeşimli (ileri perhiz) diyet veya üç aylık normal beslenme düzenini takiben açlık düzenini uyguladı. Bu tip diyetin, vücuttaki yağ oranını düşürdüğü, kan basıncını azalttığı ve IGF-1 hormonunun seviyesini düşürdüğü tespit edildi.

Yaşlılık ve yaşlılığa bağlı hastalıklarla ilişkilendirilmiş olan IGF-1 hormonunun azalma göstermesi, daha ileri incelemelerin ve istatistiksel analizlerin de yapılmasına ön ayak oldu. Bu incelemeler, aynı sonuçların kontrollü bir şekilde tekrar üretilmesinin yanı sıra açlık veya ileri perhizin vücut kütle endeksini düşürdüğünü, glikoz, trigliserit, kolesterol ve C-reaktif protein seviyesini düşürdüğünü de ortaya çıkardı. Kesin olarak bir belirteç olmasa da C-reaktif proteinin iltihaplanma ve yangı belirtisi olduğu da bilinmektedir.

Çalışmanın henüz başında daha büyük hastalık riski taşıyan gönüllülerde, bu diyet etkilerinin çok daha büyük olduğu gözlemlendi. Sonuçların tekrar edilmesi ve daha kesin olarak belirlenmesi için çok daha geniş çaplı ve dünya genelinde gerçekleştirilecek araştırmalara ihtiyaç olduğu düşünülüyor. Öyle ki, gerçekten de açlık temelli diyetler, daha sağlıklı metabolizma ve bünye için bizi daha doğru bir yola sokabilir. Elbette bilimsel olarak tespit edilmiş, tenkit edilmiş ve doktor kontrolünde gerçekleştirilen diyetleri uyguluyor olmak kaydıyla…

Diyet kompozisyonlarındaki kalori sınırlamaları ve değişimleri, sağlıklı yaşlanmayı sağlayabilir ancak birçok hastanın, hatta sağlıklı insanın kronik ve ekstrem diyetlere tam olarak bağlı kalmasında yaşanan zorluklarla beraber, potansiyel yan etkiler ve advers* olaylar bu diyetlerin uygulamasını son derece zorlaştırmaktadır.

Mevcut araştırmada randomize** edilen, genel sağlığı iyi durumda olan 100 katılımcının iki farklı deney grubuna ayrılarak düşük kalori, şeker ve proteinli, yüksek doymamış yağlı açlık benzeşimli diyetlerin yaşlanma veya yaşlanmaya bağlı hastalıklar ile ilişkili olan risk faktörleri üzerinden etkisi test edildi.

Yukarıda da bahsi geçen iki ayrı grubu inceleyen klinik araştırmalarda, hiçbir ciddi advers olay tespit edilemezken üç kez ileri düzeyde açlık diyeti yapmış olan grubun kan basıncında, vücut yağında, vücut kütlesinde ve IGF-1 (insulin-like growth factor 1) miktarında düşüş gözlemlendi. 3 ay boyunca herhangi bir diyet uygulamasına tabi olmadan normal besin tüketimine devam eden katılımcılardan, bahsi geçen diyet uygulamasına aktarılan gönüllülerle birlikte araştırmayı toplamda 71 hasta tamamlandı.

Tüm detayları ve sonuçlarıyla elde edilen bulgular, henüz klinik araştırma tamamlanmamış olsa da Science Translational Medicine’da yayımlandı.

SCIENCE TRANSLATIONAL MEDICINE

Paylaş:



Bu yazıya 0 yorum yapıldı.

Cevap yazdığın kullanıcı:

İlginizi Çekebilcek Diğer Yazılar
  • Psikiyatri, ruhsal bozuklukların ve duygusal ve davranışsal bozuklukların kökeni, teşhisi, önlenmesi ve yönetimi ile ilgilenen tıp dalıdır. Bu nedenle
  • Metabolik sendrom, kalp hastalığı, diyabet, felç ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilen bir hastalık türüdür. Metabolik sendromun altında yatan nede
  • Kadın-erkek ilişkilerinde en kritik soru bu olsa gerektir. Evliliğin başlangıcında romantik duygular daha baskındır. İkinci dönemde kişilik ve güç çat
  • Nikotin bağımlılığı Kalp hastalığı, felç, kanser, akciğer hastalığı ve diğer birçok sağlık durumu riskinizi artırmanın yanı sıra, sigara içmek beynini
  • Özgüven, özsaygı, özdeğer gibi kavramları içeren ego, genler ve stres gibi pek çok faktörden etkileniyor.
  • Krampların nedenleri nelerdir? Krampların nedeni tuz eksikliği midir? Bu ne kadar doğru? Kramp sırasında ne yapmak gerekir?
  • Randevu Al