ZİNDE KALMAK İÇİN ZEYTİN

A.A

Bol vitamin bulunan zeytinin  tüketilmesi halinde, daha sağlıklı ve dinamik kalınabilir.

 


Selçuk Üniversitesi Ziraat  Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Musa Özcan, içerisinde  çok sayıda yararlı madde ile A, D, E ve K vitaminleri bulunan zeytinin  tüketilmesi halinde, daha sağlıklı ve dinamik kalınabileceğini bildirdi.
 
Prof. Dr. Özcan, sofraların baş tacı  olan zeytinin hem katı hem de fonksiyonel bileşiklerinden dolayı bir sağlık  kaynağı olduğunu belirtti.

Zeytinin, içerdiği fonksiyonel yararlı maddelerin yanı sıra yağından  dolayı A, D, E ve K vitaminleri açısından da çok zengin olduğunu ifade eden  Özcan, kahvaltıların kaçınılmaz çeşnilerinden biri olan zeytinin özellikle  yağının oleik asidinden dolayı adeta sağlık kaynağı olduğunu bildirdi.

Bu nedenle hiçbir zararı bulunmayan zeytinin sofralardan eksik edilmemesi  gerektiğini vurgulayan Özcan, şunları kaydetti:
 
 “Zeytinde, zeytin ve zeytinyağına has bir bileşik olan, acılık hissi  veren oleuropein maddesi de bulunmaktadır. Zeytinde buruk, acı ve yakıcı tat  hissinden sorumlu olan fenolik bileşikler, zeytinin duyusal özelliklerinin  oluşmasına katkıda bulunuyor. Zeytinde oleuropein, tyrozol gibi çok sayıda  fenolik bileşikler bulunur. Zeytinin içerdiği D vitamini kemiklerin gelişmesinde  önemli rol almaktadır. Bu nedenle özellikle gelişme çağındaki, ilkokul çağındaki  çocuklar zeytini düzenli şekilde tüketmeli. Sabah sofralarımızın  vazgeçilmezlerinden olan zeytin, içerdiği fenolik maddeler nedeniyle daha  sağlıklı ve dinamik olmamızı sağlamaktadır.”

Prof. Dr. Özcan, trafik, iş yaşamı ve benzeri nedenlerden kaynaklanan  stresin, sağlığımızı olumsuz yönde etkilediğini dile getirerek, günde tüketilecek  15-20 zeytin ile bu stres ve yorgunluğun bir nebze de olsa hafifletilebileceğini,  daha sağlıklı yaşam sürmemizi sağlayacağını bildirdi.

Tüketilecek zeytin yağının imkanlar ölçüsünde sızma yağ olarak tercih  edilmesi gerektiğini, rafinasyon sırasında zeytin yağına has vitamin ve fenolik  bileşiklerin çoğunun yağdan uzaklaştırılabildiğini anlatan Özcan, “Zeytin  yağının en önemli yağ asitlerinden biri olan oleik asidin, damar  tıkanıklılıklarını önlediği araştırmalar sonucu tespit edilmiştir.

Bu nedenle  zeytin meyvesi içerdiği doymamış yağ asitlerinden dolayı hem sindirimi hem de  bağırsak faaliyetini kolaylaştırmaktadır. Zeytin meyvesinde rafinasyon söz konusu  olmadığı için tüm bu faydalı maddeler insan vücuduna alınabilir” diye konuştu.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:12 Mart 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.