YÜZ YÜZE İLETİŞİM UNUTULDU

Milliyet

ABD’de yayımlanan bir kitap teknolojinin gençleri nasıl etkilediğini ortaya koydu. İşte detaylar...

 


Buna göre günde 8 saatini teknolojik aletlerle geçiren gençler, karşısındakinin gözlerine bakarak konuşmakta bile zorlanıyor

Gençler günde 1 saati mesajlaşmaya ayırıyor.

ABD’de bulunan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) uzmanlarından Sherry Turkle “Bir arada tek başına” adlı kitabında, insanların ve özellikle de teknolojik aletleri en fazla kullanan grup olan gençlerin, iletişim yapılarının artık tamamen değiştiğini öne sürdü.

Kitapta yer alan araştırmada, gençlerin gün içinde en az 7 saatlerini teknolojik aletlerin başıda geçirdikleri, ayrıca bir saatlerini de arkadaşlarıyla mesajlaşmaya ayırdıkları ortaya çıktı. Turkle’a göre günde toplam 8 saatlerini sanal iletişim kurarak geçiren gençlerin iletişim anlayışları da değişti.

Telefonla görüşmekten çekiniyorlar

Artık lise çağındaki gençler telefon görüşmesi yapmaktan çekiniyor, ilkokuldakiler sanal hayvanları öldüğünde kahroluyorlar. Sanal ortamda karşılarındakinin duygularını yok sayabilen gençlerin empati duygularının neredeyse tamamen köreldiğini söyleyen Turkle bu çocukların karşılarındaki kişinin gözlerine bakarak konuşmakta da zorlandığını söyledi.

Turkle “E-postalar sayesinde, insanlarla gün içinde istediğimiz zaman iletişim halinde olabiliyor, en dar zamanlarımızda, en uzaktakilere bağlanabiliyoruz. Meselelerin çok daha kısa sürede, genellikle birkaç cümleyle hallediliyor olması yüz yüze iletişimin çekiciliğini azaltıyor” dedi. Turkle bu gelişmelerin insanları yalnızlaştırdığını vurguladı.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:14 Şubat 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.