YENİDOĞAN BEBEKLERDE SÜNNET

Hürriyet

“Yenidoğan bebeklerde sünnet yaptırmak doğru mu?” sorusu ailelerin sürekli kafasını karıştırır.


Hekim olarak en sık karşılaştığımız soru sünnetin gerekli olup olmadığından ziyade, eninde sonunda sebebi ne olursa olsun sünnet yaptırılacağı durumda karar verilemeyen noktanın zamanlama meselesi olmasıdır.

 Hastane deneyimlerimiz ve literatürler ışığında yaptığımız değerlendirmede, yenidoğan döneminde (doğumdan ilk bir aya kadar geçen süre), çok yüksek oranda yenidoğan sünneti yönünden memnuniyet belirtilmiş ve bu deneyimi yaşayanlar işlem sonrasını çok rahat geçirdikleri için tüm ailelere önermişlerdir.

 YENİDOĞAN BEBEĞİN CANI ACIR MI?

Yenidoğan döneminde sünnet işlemden 45 dakika kadar önce sürülen anestezik bir kremden (EMLA) sonra, halk arasında "çan" adı verilen (Gomco Clamp) bir alet yardımıyla yapılmaktadır. Sünnet derisinin iki metal parça arasında sıkıştırılması sonucunda bu işlem yapıldığı için sıklıkla ek dikiş konulmasına gerek kalmamaktadır. Daha önceden kremle yapılan anestezi ve az manipulasyon sayesinde, sünnet esnasında bebeklere emdirilen emzik ile oldukça rahat bir şekilde sünnet işlemi gerçekleştirilmektedir.

SÜNNET SONRASI BEBEĞİN ALTINI DEĞİŞTRİRME

Yenidoğan sünnetinden sonra bebeğin bez değişimi bir problem yaratmamaktadır. Ek olarak yapılan tek işlem, yeni sünnet olmuş penisin bebeğin bezine yapışmasını engellemek için bolca krem uygulamaktır. Bu sayede temiz ve kaygan bir ortam oluşturularak işlem bölgesinin daha rahat iyileşmesi sağlanmaktadır. Krem uygulanması dışında daha sık bez değiştirme gibi ek işlemlere gerek yoktur.

SÜNNETİN KOMPLİKASYONLARI NELERDİR?


Oldukça sık yapılan bu cerrahi işlemin komplikasyon oranı yüzde 2'ye kadar çıkabilmektedir ve rapor edilenler arasında kanama, infeksiyon, frenulum ülseri, penil yapışıklıklar, uzun kalmış sünnet derisi, uretral fistül, tetanoz, ve lokal anestezi amaçlı ilaç durumunda methemoglobinemi bulunmaktadır.

Bu kadar çok komplikasyonun bulunması bu işlemin basit bir işlem olmadığının, ciddiye alınması gereken cerrahi bir girişim olduğunun göstergesidir. Bütün bu bilgilerden dolayı sünnet bu işin eğitimini almış kişilerce yapılmalıdır.
 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:18 Temmuz 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.