TATİLE ÇIKARKEN PANİK YAPMAYIN


Zeynep Güçlücan

Tatil telaşının başladığı şu günlerde tatlı bir heyecanla karşı karşı gelebiliriz.. Peki bebeğimizi de almak istersek neler yapmalıyız?


Bu yıl tatilde yanımıza küçük bebeğimizi de almak istersek neler yapmalıyız. Önceden yapmamız gereken hazırlıklar nelerdir, yanımıza neler almalıyız. İşte bu ve benzeri sorularımızı cevaplayan Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi'den Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr.Yeşim Coşkun, çocukla tatile çıkarken yaşayabileceğimiz tüm kaygılarımızı da giderdi...

TATİLE ÇIKMADAN ÖNCE NELER YAPMALI?
 
Öncelikle nasıl bir tatil yapmak istediğinize karar vermelisiniz. Yanınızda çocuğunuz varken onun ihtiyaçlarını gidermek ve sıcakta fazla tutmamak için sık sık kapalı ortamlara ihtiyacınız olacak. Bu nedenle çocuğunuzla birlikte tatile gidecekseniz rahat ve güvenli ortamı olan tesisler tercih edilmelidir. Bunun için de en uygun yerler genellikle tatil köyleridir. Özellikle çocuklara uygun aktiviteleri ve çocuk kulüpleri olan tatil köyleri arasından seçim yapılmalıdır. Çocuğunuzun yaşıtları ile koşup onayabileceği bir yer tercih edilmelidir. Acentelerden bilgi almanın yanı sıra etrafınızdaki çocuklu ailelerden de bilgi alarak uygun tatil yerinin seçimini yapabiliriniz. Ayrıca seçiminizi yaparken acil durumları da düşünmenizde fayda var. Kalacağınız yer şehir merkezine yakın olmalı ki gelişebilecek herhangi bir sağlık sorununda vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna ulaşabilesiniz.

Tatile çıkmadan önce yapılması gereken bir diğer önemli iş ise hem yolda hem de tatilinizi geçireceğiniz yerde ihtiyacınız olacak eşyaların bir listesini yapmaktır.

Ayrıca çocuğunuz sıcaktan etkilendiğinde, ateşi olduğunda, güneş yanığında, kusması ya da ishali olduğunda veya böcek ısırdığında bir sağlık kuruluşuna gidene kadar ivedilikle neler yapmanız gerektiğini çocuğunuzun doktoruna sorarak öğrenmelisiniz.

Tatile çıkmadan önce hava şartlarını öğrenmenizde fayda var.
 
HAVA YOLCULUĞUNDA NELER YAPMALI?
 
Çocuğunuzun yaşına göre hava yolculuğu sırasında yapmanız gerekenler fark gösterir. Kural olarak 2 yaş altındaki çocuklar anne kucağında seyahat ederler. Seyahatiniz sırasında mutlaka çocuğunuzu size verilecek kemerle bağlamalısınız ve çok gerekmedikçe de çıkarmamalısınız. 2 yaş altındaki çocuklarla hava seyahatinin en büyük zorluğu hareket kısıtlılığına bağlı çocuğun bunalmasıdır. Uçuş saatinize göre çocuğunuzun uyku saatini ayarlarsanız yani uçakta geçireceği vakti uyuyarak geçirmesini sağarsanız rahat bir yolculuk geçirirsiniz. Kabin basıncına karşı çocuğun emzirilmesi en uygun yaklaşımdır. 2 yaşından büyük çocuklar kural olarak ayrı koltukta seyahat ederler. Seyahat boyunca çok gerekmedikçe kemerini açmamalısınız. Bu yaş grubundaki çocuklar ise oldukça meraklıdırlar ve etrafı keşfetmek isteyeceklerdir. Bu nedenle uçakta iken oynayabilecekleri birkaç oyuncağı yanınıza almanızda fayda vardır. Çocuğunuz acıktığında atıştırabileceği bazı gıdalar ve su mutlaka yanınızda olmalıdır.
 
NEREDE OTURMALI?

Araba ile seyahat ederken çocuk mutlaka arka koltukta ve kendi oto koltuğunda oturmalıdır. Emniyet kemeri kesinlikle açılmamalıdır. Uçakla seyahat ederken ise çocuğunuz 2 yaşından küçük ise kucağınızda kendi emniyet kemeri ile sizin emniyet kemerinize bağlanarak, 2 yaşından büyük ise kendi koltuğunda ve yine emniyet kemeri sürekli bağlı tutularak oturtulmalıdır. Koltuklar pencere tarafından tercih edilmelidir.

TATİLDE NELER YAPMALI?

Bebeğiniz için güvenli bir ortamda tatil yapmalısınız ki içiniz rahat olsun. Çocuğunuz için parmaklıkları olan uygun bir yatak yoksa park yatağınızı yanınıza alabilirsiniz. Çocuğunuzun alışkın olduğu düzene tatilde de devam etmelisiniz. Yani yemek saati, uyku saati ve oyun saatinin fazla şaşmamasına dikkat etmelisiniz. Tatilde en büyük sıkıntı yemek konusundadır. Açık büfe yemeklerde yemek seçimi çocuğun inisiyatifine bırakılmamalıdır. Çocuğun besin ihtiyacını karşılayamayacak, çocuk için zararlı olan ve çabuk bozulma ihtimali olan gıdalar tercih edilmemelidir. Hazır gıdalar tüketilmemelidir. Çocuğun bol sıvı tüketmesi sağlanmalıdır. Saat 10.00- 16.00 güneş ışınları açısından en tehlikeli saatlerdir. Bu saatlerde çocuklar güneşe maruz kalmamalıdırlar. Bunun dışındaki saatlerde ise mutlaka yüksek koruma faktörlü bir güneş ürünü kullanılmalıdır. Direk güneşe maruz kalmasa, açık havada olsa bile 2-3 saatte bir güneş ürünü tekrar sürülmelidir. Çocuklar 20 dakikadan fazla güneş altında kalmamalıdır. Çocuğun oynaması ve serinlemesi için havuzdan ziyade deniz tercih edilmelidir. Asla havuzda ve denizde tek başına bırakılmamalıdır. Kalabalık havuz ve denize çocuk sokulmamalıdır. Havuz ve deniz kenarında oynarken bile can yeleği giydirmelisiniz. Kayıp düşmemesi için mutlaka kaymayan bir sandalet giydirilmelidir. Çocuğunuzun ateşi, ishali ya da kusması olduğunda kendiliğinden düzelmesini beklemeden bir sağlık kuruluşuna gitmelisiniz.

YANIMIZA NELER ALMALIYIZ?

" Yolculuk sırasında ve tatilde iken ihtiyaçlarınızın listesini yapmalısınız.
" Yolculuk sırasında çocuğunuzun acıkmasına ve susamasına karşı yanınıza su ve çocuğun yiyebileceği gıdaları (bisküvi, kek, sandviç, meyve gibi) almanız şarttır.
" Bezlenen çocukları olanların çantasında mutlaka yedek çocuk bezi bulunmalıdır. Sıkıldığında onu oyalayabilecek, çocuğun yaşına uygun bir kaç tane oyuncak çantanızda bulunmalıdır.
" Tatilinizde ihtiyacınız olacak eşyalar;
" Çocuğunuzun sağlık sigortası ile ilgili bilgiler
" En az 30 faktörlü bir güneş ürünü,
" Ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçlar
" Pişik ve yanık kremleri
" Alerji ilacı (doktorunuza danışarak)
" Her ihtimale karşı çocuğunuzun nevresim takımı ve havluları
" Bezlenen bebekler için yeteri kadar bebek bezi
" Çocuğunuzun sevdiği oyuncaklar
" Çocuğunuzun sabunu, şampuanı, tırnak makası, diş fırçası ve diş macunu
" Diş çıkaran bebekler için çiğneme lastiği
" Şapka, güneş gözlüğü ve pamuklu kumaştan kıyafetler
" Sandalet
" Kollukları ve can yeleği
 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:30 Haziran 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.