ÖNCE OKULA HAZIR OLMALI

DHA

Çocukların okula hazır olup olmadıklarını gösteren ‘Okul Olgunluk Testi’nin yapılması gerektiği açıklandı.

 


Mersin’de çocuklara ve ailelerine danışmanlık hizmeti veren psikolog, çocukların okula başlama yaşları gelmiş olsa dahi okula hazır olup olmadıklarını gösteren ‘Okul Olgunluk Testi’nin yapılması gerektiğini söyledi.

Bu testin çocuğun okula gerçekten hazır olup olmadığını saptadığını belirtti. Uzman, “Aileler, okula başlama olgunluğuna erişmemiş çocukları okula göndermemelidirler. Gerekirse çocuklarını bir yıl daha anasınıfına göndermeleri en doğru olanıdır. Bununla birlikte çocukların üzerine okul ve eğitimle ilgili fazladan sorumluluklar yüklenmemeli, okulun kendi gelişimi ve sosyal hayatı için gerekli olduğu sade bir biçimde anlatılmalıdır. Okul korkusunun, 2- 3 hafta boyunca sürmesi halinde bir uzmandan yardım alınmalıdır. Çocuklar okula hem duygusal, hem zihinsel, hem de psikolojik olarak hazırlanmalıdır” dedi.

Uzmanlar, ana sınıfında oyunla bütünleşen çocukların, birinci sınıfla birlikte eğitim ve öğretimle bütünleştiğini dile getirdi. Uzmanlar, “Bu, çocuk için kolay kabul edilir bir durum değildir. İtiraz edebilir, reddedebilir hatta anlatılanları anlamayabilir. Ancak her durumda çocuğunuza anlayışla yaklaşmalısınız. İtirazlarına kızmak yerine onun dünyasından bakmalı ve mantıklı, kabul edilebilir açıklamalar yapmalısınız. Çocuğunuza çok başarılı olması gerektiğinin mecburiyetini empoze etmeyiniz. Ayrıca mesleki kimliklerin etiketlenmemesi çok önemlidir” diye konuştu.

UZMANLAR ŞÖYLE DEVAM ETTİ:


“Okul korkusu olan çocuklar, bu korkuyla her gün karşılaşmayı stres yapar. Bu durumda çocuklarda, baş ve karın ağrıları, mide bulantıları, halsizlik ve iştahsızlık gibi yansımalar olur. Bazı çocuklarda ise, alınganlık ve sinirli olma, ağlama, başkaları ile iletişim kurmama, uyku düzeninde bozulma ve ödev sorumluluklarını yerine getirmeme şeklinde etkiler görülebilir. Çocuğu hem duygusal, hem zihinsel, hem de psikolojik olarak okula hazırlamak gerekir. Okulun çocukla birlikte ziyaret edilmesi, öğretmeni ile tanıştırılması, eğitim göreceği sınıfla bütünleştirilmesi çocuğun bu yeni deneyime duygusal olarak hazırlanmasını sağlar.

Okul araç ve gereçlerinin birlikte alınması, çocuğun kullanacağı malzemeleri kendisinin seçmesine olanak tanınması da, çocuğun okula karşı heyecan duymasında etken olur. Okula gitmediği için çocuğu suçlamaktan, azarlamaktan ve cezalandırmaktan kaçınmalı ve sabırlı davranılmalıdır. Ona bu durumun başka çocuklarda da görüldüğü ve bunun geçici bir sorun olduğu anlatılmalıdır. Çocuğa neden okula gitmesi gerektiği ve gitmezse neleri kaçıracağı anlatılmalıdır.”


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:10 Aralık 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.