ÖLÜMLERİN YÜZDE 20'Sİ BUNDAN

A.A

Dünya genelinde  ölümlerin yaklaşık yüzde 20'sinden akciğer hastalıkları sorumlu tutuluyor. İşte detaylar.

 


Uzmanlar, dünyada yılda yaklaşık 4 milyon kişinin kronik akciğer  hastalığı (KOAH), 3 milyon kişinin pnömoni, 2 milyon kişinin ise akciğer kanseri  gibi akciğer sorunları nedeniyle öldüğünü, sadece Avrupa Birliği ülkelerinin  akciğer hastalıkları için her yıl 100 milyar Avro'nun üzerinde harcama yaptığını  ifade ediyor.

Uzmanlar, bu hastalıklara bağlı olarak 2025 yılında ölümlerin, erkeklerde  4.3 kat, kadınlarda 2.8 kat artacağına dikkati çekiyor.

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Can Öztürk, AA  muhabirine yaptığı açıklamada, astım, KOAH, akciğer kanseri, zatürre, tüberküloz  ve solunum yetmezliği gibi akciğer hastalıkları yüzünden, dünyada her yıl on  milyonlarca insanın nefes almakta güçlük çektiğini ve yaşam mücadelesi verdiğini  belirterek, “10 milyondan fazla insan, akciğer hastalıkları yüzünden hayatını  kaybetmektedir” dedi.

Akciğer hastalıklarının, dünya nüfusunu tehdit eden önemli bir sorun  olduğunu belirten Öztürk, astım, KOAH ve akciğer kanseri gibi hastalıkların,  özellikle düşük ve orta gelir düzeyindeki ülkelerde büyük sorunlar oluşturduğunu  ve toplum sağlığı hizmetlerine büyük yük getirdiğini söyledi.

Öztürk, dünya genelinde ölümlerin yaklaşık yüzde 20'sinin akciğer  hastalıklarına bağlı olarak oluştuğunu dile getirerek, kalp hastalıkları ve  nörolojik sorunların ardından akciğer hastalıklarının ölümlerde üçüncü sırada yer  aldığını ifade etti.

“Yılda yaklaşık 4 milyon kişi KOAH diye isimlendirilen kronik akciğer  hastalığı nedeniyle yaşamını kaybettiğini” belirten Öztürk, “Her yıl 3 milyon  kişi pnömoni, 2 milyon kişi ise akciğer kanseri gibi akciğer sorunları nedeniyle  ölüyor” diye konuştu.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:30 Kasım 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.