OBEZİTE TEHLİKELİ HALE GELİYOR

DHA

Obezite nedeni şişmanlık olan birçok hastalığın bir arada görüldüğü metabolik sendroma dönüşebilir.


Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Samsun Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Aliye Özenoğlu, önlenemeyen basit obezitenin ilerleyen dönemde temel nedeni şişmanlık olan birçok hastalığın bir arada görüldüğü metabolik sendroma dönüşebileceğini söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Aliye Özenoğlu, şişmanlığın neden olduğu sağlık sorunlarını anlattı. Yrd. Doç. Dr. Özenoğlu, temel nedenini şişmanlığın oluşturduğu diyabet, hipertansiyon ve kalp damar hastalıklarının kişide bir arada görülmesine metabolik sendrom adının verildiğini belirtti. Bel çevresi genişledikçe görülen hastalıkların sayısının arttığını dile getiren Yrd. Doç. Dr. Özenoğlu, “Basit obeziteye önlem alınmazsa ilerleyen dönemde metobolik sendroma dönüşebilir. Bu sendrom şişmanlığa bağlı gelişen hastalıkların son aşamasıdır” diye konuştu.

Metabolik sendromun, modern çağın yaşamı kolaylaştırmasıyla daha sık görülmeye başladığını da dile getiren Yrd. Doç. Dr. Aliye Özenoğlu, “Bu sendromdan en çok etkilenen grup, masa başında oturarak çalışanlar, düzensiz beslenenler, yoğun stres altında çalışanlar ve hareketsiz bir yaşam sürenlerdir. Yaklaşık 50- 100 yıl kadar önce, teknolojinin bugünkü kadar gelişmediği yıllarda insanlar hem daha çok hareketli bir yaşam sürdürmüş, hem de daha az ve doğal yiyecekler tüketmişlerdir” diye konuştu.

İnsanların giderek daha az hareket edip, daha çok şeker içeriği yüksek yiyecekler tükettiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Özenoğlu, “Geleneksel besinlerimiz olan protein, posa, vitamin ve mineraller yönünden zengin kurubaklagiller, bulgur, ayran, salatanın yerini zaman içerisinde yağ ve rafine karbonhidratlardan zengin, vitamin, mineral ve posadan fakir pizza, hamburger, cips, meşrubat, meyve suları ve şekerlemeler aldı. Rafine edilmiş besinler kısa süreli tokluk sağladığından daha fazla beslenmeye ve daha fazla kalori alımına, dolayısıyla şişmanlığa zemin hazırladı. Aynı zamanda, yeterince lif alınamadığı için kanda şeker ve kolesterol düzeyleri yükselmekte, kabızlık ve diğer bağırsak hastalıklarına yatkınlık da artmaktadır” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Özenoğlu, metabolik sendromun en iyi tedavisinin, ortaya çıkmadan önlenmesi olduğunu dile getirdi. Yrd. Doç. Dr. Aliye Özenoğlu, “Bunun için daha fazla hareket ve sağlıklı beslenme benimsenmeli ve uygulanmalıdır. Anneler çocuklarına sabah kahvaltısını yaptırıp, abur cubur saydığımız yiyeceklerden uzak tutmalıdır. Başta masa başı işlerde çalışanlar olmak üzere herkesin günde en az 30 dakika tempolu yürümesi, egzersiz yapması yararlıdır” diye konuştu.

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:05 Ağustos 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.