NÖROLOJİK HASTALIKLAR

Anneyizbiz
  
Gebelikte karşılaşılan nörolojik hastalıklar ve tedavileri hem annenin hem de bebeğin sağlığı açısından büyük önem taşıyor.


EPİLEPSİ VE GEBELİK


Gebelikte en sık karşılaşılan nörolojik hastalıktır. Gebelikte yapılan bir çalışmada % 63 vakada nöbetlerde değişiklik olmamıştır. % 17 vakada gebelik sırasında nöbetlerde artış, % 15 vakada ise nöbet sayısında azalma saptanmıştır.

Hastalığın gebeliğe etkisi ise generalize kasılmalarla bebeğe giden oksijen miktarı azalır; asfiksi, bradikardi, düşük, erken doğum, ölü doğum, bebekte kafa içi kanama görülebilir.

Status epileptilusta anne ve bebek kaybı görülebileceğinden gebelik süresince antiepileptikler kesilmemelidir. Her ne kadar antiepileptik ilaçlar teratojen etki yapabiliyorlarsa da, bir takım önlemler alarak özellikli hastalarda farklı ilaçlar kullanılarak takip edilmelidir.

Epilepsi hastaları gebe kalmadan folat başlanarak antiepileptik dozu ayarlanmalı, ilaç değişikliği gebelikten 6 ay önce yapılmalıdır. Bu hastaların takibini jinekolog ve nöroloji uzmanı birlikte yapmalıdır.

GEBELİKTE İNME

Özellikle preeklampsi, eklampsi hastalarında ve hiperemezis vakalarında daha sık olarak görülür.Bunlar beyin kanamasına neden olabilir.

Gebelikte beyin kanamasına neden olan diğer tablolar serebral anevrizmalar, arterio-venüz, malformasyon, koriokarsinoma, bakteriel endokardid, vaskülit, kanama diatezi vb. dir. Erken tanı çok önemlidir. Gerekirse ameliyat 2. ve 3. trimestrde yapılabilir. 
Gebelikte gelişen iskemik inmeler özellikle ayırt edilmelidir. Bunların tedavisinde aspirin ve heperin türevleri kullanılabilir.

MYASTENİA GRAVİS

Sinir sisteminde ileti ile ilgili bozukluklarla seyreden bir otoimmun hastalıktır. Hastalık gebelik ve loğusalık döneminde alevlenebilir. Özellikle gebeliğin ilk 3 ayında ve loğusalıkta alevlenme sıktır.

Pridostigmin tedavisi gebelikte devam edilebilir. Hastalığın gebeliğe etkisini fetal distres, ölüm, solunum sıkıntısı, bebekte neonatal myostenia gravis gelişmesi vb. dir. Asetil kolin reseptör antikorları, plesentadan geçerek bebekte hipotoni, yüz kaslarında güçsüzlük, beslenme ve solunum güçlüğü sıkıntıları olabilir. Bu tablo 3-4 ayda düzelir.

Doğumda kas gevşeticilerden kaçınmak gerekir. Doğum şekli endikasyona göredir.

YÜZ FELCİ

Gebelikte sık karşılaşılabilir. Genellikle son 3 ayda olur. Genel doku ödemine bağlı olarak kanal içinde seyreden sinir basıya uğrayarak felç gelişebilir. Ayrıca preeklampsi de yüz felcini arttırır. Bazen tanı felç olmaksızın yüz kaslarının zaafı da görülebilir.

BİLEK KANALI SENDROMU

Bu tabloda gebelikte sıklıkla karşımıza çıkar. Kilo alımının artışı ve ödemin artışı olayı arttırır. Doku ödemini azaltıcı yaklaşımlar uygun ateller, çok ileri vakalarda lokal kortizon enjeksiyonları önelidir.

KAS DİSTROFİSİ


Bu tür hastalara genetik danışmanlık verilmelidir. Bebekte de görülme oranı yüksektir. Özellikle 1. bebekte olduğunda 2. bebekte olma olasılığı % 50-80 civarındadır.

Hastalık doğurganlığı etkilemez ancak düşük olasılığını arttırır. İlerleyen aylarda myotami daha kötüleşir. Solunum, dolaşım, kalp yetmezliği olabilir. Doğum sonrasında uterusun anatomisine bağlı kanamalar görülebilir. Bebekte de kaslarda güçsüzlük, solunum ve emme güçlüğü görülebilir.

MULTİPL SKLEROZ

Gebelikle hastalığın gidişinde genellikle bir alevlenme olmayacağı gibi, hastalıktan gebelik de olumsuz etkilenmez. Yalnızca bu hastalıkta ilaç kullanımında dikkatli olunmalıdır. Verilen ilaçlara emzirme süresinde de dikkat edilmelidir.
 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:06 Eylül 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.