İFTARDA YÜRÜYÜŞ MOLASI

A.A        
Ramazan ayında formda kalmak isteyenlerin, iftarda, çorbanın ardından mola verip, yürüyüş yapması öneriliyor.

Ramazan ayında sağlıklı  beslenmek ve formda kalmak isteyenlerin, iftarda, çorba ile iftariyeliklerin  ardından mola verip, yarım saatlik bir yürüyüşün ardından ana menüye devam  etmeleri öneriliyor.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram Tıp Fakültesi Spor Fizyolojisi Bilim Dalı  Başkanı ve Spor Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakkı  Gökbel, Ramazan öncesinde egzersiz yapanların, egzersizlerine ara vermemeleri  gerektiğini söyledi.

Ramazan'da egersize ara verilmesi durumunda kondisyonda yüzde 30'lara  kadar düşüşlerin ortaya çıkabileceğini ve daha sonra kondisyonu toparlamada  zorluk yaşanabileceğini anlatan Gökbel, bu yüzden Ramazan'da sağlıklı ve spor  yapan kişilerin spor yapmaya devam etmelerini tavsiye etti.

Ramazan'da beslenme tarzının değişmesi nedeniyle metabolizmanın da  yavaşladığını bildiren Gökbel, “Metabolizmamız yavaşlayınca kişi toplamda aynı  miktar enerjiyi almaya devam ederse, şişmanlama eğilimi baş gösteriyor. Bu  nedenle beklenin aksine bir çok kişide Ramazan sonrası kiloda azalma değil, artış  olabiliyor. Kilo almayı engellemek açısından egzersiz çok önemli” dedi.
        
EGZERSİZ NE ZAMAN YAPILMALI?

        
Gökbel, Ramazan'da egzersizin ne zaman ve nasıl yapılması gerektiğinin de  önemli olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

“Genel prensip olarak biz egzersizi açken tavsiye etmiyoruz. Şu  yapılabilir. Çorba ve iftariyelikler yendikten bir saat sonra ana menüye geçmeden  yarım saatlik bir yürüyüş yapabilir. Bu yarım saatlik yürüyüşten 1 saat sonra da  asıl yemek yenebilir. Böylece iftarın arasına egzersiz yerleştirilmiş olur. Kişi  alışık olduğu tempoda yürümeli. Ağır egzersizler yapılmamalı. Ağır egzersizler  yapıldığı takdirde alınan besinler henüz sindirilmediği ve az zaman geçtiği için  kan şekerinde oynamalar meydana gelebilir. Sağlıklı kalmak, formunu korumak ve  çeşitli kalp damar hastalıklarından korunmak isteyen herkes bu yürüyüşü  yapabilir. Tabi 45 yaşın üzerinde olanların ve kronik hastalığı bulunanların  doktor kontrolünde bu yürüyüşü yapmaları gerekiyor.”

Gökbel, egzersizin yapılmaması durumunda, fazla gıda alımı, iftar ve  sahurun en az aktif olunan saatlere rastlaması ve metabolizmanın düşük olması  nedeniyle kilo alımının yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Mümkünse sahurdan sonra sindirimin bir kısmı tamamlanıncaya kadar 1,5-2  saat uyunmamasını da tavsiye eden Gökbel, “Ancak bu her sosyal durumda mümkün  olmayabilir. Saat 8'de mesaiye başlayacak birine bunu söyleyemeyiz. Bu nedenle  sahurda aşırı tüketmek yerine, tam buğday, müsli ve makarna gibi uzun süre tok  tutan gıdalar tüketilmeli” diye konuştu.

Gökbel, iftarda, sahurda ve ara öğünlerde posa bırakan gıdaların  yenmesinin kabızlığı engelleyeceğini de sözlerine ekledi.
 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:20 Ağustos 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.