HEMŞİRELER MOBBİNG KURBANI

Milliyet

Mobbing vakalarının çoğu akademik hayat ve sağlık alanında yaşanıyor. Hemşireler mobbing’den şikâyetçi.

 


TBMM Başkanlığı, yaptırdığı araştırmada mobbing’i (psikolojik şiddet) “çalışma hayatındaki gizli tehlike” olarak nitelendirilirken, vakaların en sık akademik hayat ve sağlık alanında yaşandığı vurgulandı. Bu konuda yapılan anketlere de yer verilen çalışmada, 505 hemşirenin katıldığı anket sonucunda, hemşirelerin yüzde 86’sının mobbing’e maruz kaldığının belirlendiği kaydedildi.

Yeni çıkan Borçlar Kanunu’nun 417. maddesinde işyerinde taciz konusunda düzenleme yapılmasının sevindirici olduğu, ancak çalışanları ilgilendiren diğer yasalarda da benzer düzenlemelerin yapılması gerektiği vurgulanan araştırmada, kadınların erkeklere oranla daha fazla psikolojik tacize maruz kaldıklarının bilimsel çalışmalarla ortaya konulduğu savunuldu. 

Araştırmada şu ifadelere yer verildi: “Örneğin akademik hayatta mobbing’e ilişkin Elvin Yelgeçen Tigret ve Özgür Kokalan tarafından 2009’da yapılan bir araştırmada, 103 akademisyenden 12’si mobbing’e maruz kaldığını ifade etmiştir.

Yine Prof.  Aytolan Yıldırım’ın yaptığı ve 505 hemşirenin katıldığı bir çalışmada ulaşılan sonuçlar ise gerçekten dikkat çekicidir. Hemşirelerin yüzde 86’sı, mobbing’e  maruz kaldıklarını ifade etmişlerdir. Yasal düzenlemelerin bu  mağduriyetleri azaltacağını ve  oranların çok daha aşağılara düşeceğini ümit ediyoruz.”

İŞTE TAVSİYELER


Öğrenilmiş çaresizlik içinde olmayın

TBMM’in araştırmasında mobbing’e uğrayanlara şu tavsiyelerde bulunuldu:

-  Kendinizle barışık olun. Öğrenilmiş çaresizlik içerisinde olmamalısınız. Olayların sonuçlarını asla kontrol edemeyeceğinizi düşünüp karamsarlığa düşebilirsiniz. Yaşananların kendi suçunuz olmadığını bilmeli ve yaşadıklarınıza bu açıdan bakmalısınız.

-  Mobbing sürecinde yaşanan olayları, tarih, yer ve olaya şahit olan kişileri belirterek bir yere not ediniz. Bunlar dava açtığınız zaman yarar sağlayacaktır.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:22 Ocak 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.