HAREKETSİZLİK RUHU ETKİLİYOR

A.A

Uzun süre hareketsiz kalmanın ruh sağlığını da olumsuz etkilediğini ifade eden uzmanlar, egzersiz yapın dedi.

 


Samsun Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Hastanesi Başhekimi Dr. Cevdet Şahin şunları söyledi:
“Ofis çalışanları için bedensel hareketlilik ruh ve beden sağlığı yönünden büyük önem arz ediyor. Kalp, dolaşım sisteminin güçlenmesi, kemiklerin sağlam kalması ve doğal yaşlanmanın geciktirilmesi için bedensel aktiviteyi de yemek, uyku gibi yaşam biçimine sokmak gerekir.

Günün büyük bölümünü bilgisayar karşısında geçiren kişiler, fiziksel etkinliklere zaman ayıramadıkları için hastalıklara davetiye çıkartmaktadırlar. Ofis dışında fiziksel etkinliklere zaman ayıramayan kişiler, ofis içinde bir takım basit egzersizler yaparak formlarını koruyarak daha sağlıklı hale gelebilir.”

Şahin, ayrıca ofis çalışanlarının obezite tehdidi altında olduğunu da söyleyerek, “Çalışanları bekleyen en büyük tehlikelerden biri de obezitedir. Çünkü çalışanlar yediklerini masa başında hareketsizlikten dolayı yakamıyorlar. Bunun sonucunda kilo oluşuyor ve bu kilolar vücudun en büyük problemi oluyor. Vücut taşıması gereken ağırlıktan fazlasını taşıyarak, kişinin dengesi bozuluyor ve hastalıklar ortaya çıkıyor” diye konuştu.

Şahin, hareketsizliğin yol açacağı hastalıkların önüne basit egzersizlerle geçilebileceğini yineleyerek, uzun süre ofiste hareketsiz kalanlara şu uyarılarda bulundu:

“Bilgisayar kullanırken ekranı tam karşınıza alın. Masa ve koltukta boy uyumuna dikkat ederek ortopedik ürünler kullanmaya özen gösterin. Ofiste aynı pozisyonda uzun süre kalmayarak, hareketli olmaya çalışın. Gözlerinizi bir süre kapatarak dinlendirin, her 45 dakikada bir gerinme egzersizleri yaparak, ofis içerisinde bir dakika gezinin. Doğru ayakkabı tercih ederek ayak sağlığınıza dikkat edin. Asansöre binmek yerine mümkün olduğunca merdiven kullanmayı tercih edin.”

Ofis hastalıkları sonucu verim düşüklüğü olduğunu da işaret eden Şahin, bu hastalıkların iş verimini azalttığını da vurguladı.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:25 Nisan 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.