DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Hürriyet

Her hastalık belirtisini grip sanıp ezbere tedavi yöntemleri uygulamak, hastalığın süresini uzatıyor. İşte detaylar...

 


Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Hülya Kuşoğlu, grip hakkında doğru bilinen yanlış bilgileri anlatıyor!

“GRİP BASİT BİR SOLUNUM ENFEKSİYONUDUR”


Grip genellikle basit bir solunum yolu enfeksiyonu olarak değerlendiriliyor. Ancak sanılanın aksine hastalandığımızda kendimize iyi bakmazsak, enfeksiyon ciddi solunum yolu komplikasyonlarına doğru
ilerleyip ölümcül olabiliyor.

“HEMEN ANTİBİYOTİK KULLANMALI”

Toplumda hatalı antibiyotik kullanımı, özellikle grip vakalarında sık görülüyor. Oysa grip viral bir hastalık olduğu için hekim tarafından başka bir bakteriyel hastalık tanısı olmadan antibiyotik ilaçların grip tedavisinde yeri yok.

“GRİP AŞISI YAPTIRINCA GRİP OLUNUYOR”

‘Aşı olduktan sonra grip olunur’ şeklinde yanlış bir kanı var. Grip aşısı cansız inaktif virüslerden üretildiği için hastalık yapma özelliğine sahip değil. Aşı sadece bağışıklık sistemini harekete geçirip, vücudun hastalığa karşı hazırlıklı olmasını sağlıyor.

"GRİP AŞISI EYLÜL-KASIM AYLARINDA YAPTIRILIR"


Grip aşısı mevsimi Eylül – Kasım aylarıdır. Ancak bu mümkün olamadığında sonraki aylarda da aşı yapılabiliyor. Ancak erken yapılırsa aşı daha erken koruyuculuk sağlayacağı için etkisi artıyor. Dolayısıyla aşı için “geç kalındı” kaygısı olmamalı.

“SAĞLIKLIYIM, AŞIYA GEREK YOK”

Yaşlılar, çocuklar ve hastaların riskli kişiler oldukları unutulmamalı. Ancak sağlıklı kişiler de grip olmamak için kendilerine dikkat etmeli ve virüsü çevrelerine bulaştırmamaya özen göstermeli. Bunun da en etkin yolu aşılanmaktan geçiyor.

“AŞI OLURSAM GRİP OLMAM”

Grip aşısı yaptırılsa da olası diğer influnza virüsleri veya başka virüsler solunum yolu enfeksiyonuna neden olabiliyor. Aşı, içerdiği virüslere karşı bağışıklık sağlıyor. Bu nedenle aşı yaptırılsa da olası başka virüsler nedeniyle gribe yakalanma ihtimali yine de var. Ayrıca aşı sağlıklı kişilerde yüzde 90, yaşlılarda yüzde 60 civarında etkili olacağı için aşıya rağmen grip olunabiliyor.

“VİTAMİN HAPLARINI ARTIRMAK GEREKİYOR”


Grip döneminde daha fazla vitamin ve bağışıklık sistemini güçlendirici olarak tanıtılan ilaçların kullanımı bilimsel olarak faydası kanıtlanmış tedavi seçenekleri değil. Bu nedenle sağlıklı beslenmenin parçası olarak taze meyve, taze sıkılmış meyve suları ile C vitamini desteği tercih edilmeli.
 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:04 Şubat 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.