DEPRESYON HIZLA YAŞLANDIRIYOR

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu

Uzmanlar gelişmiş, sosyal demokrasi ile yönetilen, ulusal gelir dağılımı dengeli bir ülkede yaşamanın iyi yaşlanmayı sağlayan önemli bir etmen olduğunu belirtiyorlar. Örneğin kadınların ortalama 86 erkeklerin 79,2 yıl yaşadıkları Japonya’da dağılım 1’e 2. Brezilya, İngiltere ya da ABD gibi dağılımın 1'e 20 gibi yüksek oranlara ulaştığı ülkelerde ortalama ömür daha kısa. Bu noktada, asıl önemli konunun "önleyici ve koruyucu tıp" olduğu açık.

Japonya'da çalışanlar, her yıl kendi kurumlarında sağlık riski analizlerinden geçiyorlar. Bu sayede birçok patoloji erken dönemde saptanıp gerekli önlemler alınıyor. Ortalama ömür uzuyor, uzun yaşayanların sayısı artıyor. Bu artışa gelişmiş ülkeler dahil hiçbir toplum tam olarak hazır değil.

Sağlık sorunları yeterli ilgiyi görüp çözüme ulaşsa da sosyal ve psikolojik taraf eksik kalıyor. Araştırma sonuçları, yaşlılarda izlenen uyku bozuklukları, iştah azalması, hüzün, içine kapanma gibi belirtilerin depresyon habercisi olduğu ve önemsenip tedavi edilmesi gerektiği yönündedir. İleri yaşlarda, depresyonun çok önemli bir sorun olmasına rağmen gözden kaçabildiği ya da tam olarak tedavi edilemediği gözlenmiştir. Sonuç olarak yaşlılara sosyal destek ve psikolojik yaklaşım çok önemlidir.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:25 Mayıs 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.