ÇOCUK GELİŞİMİNİ BİLİN

Anneyizbiz

Çocuklarda büyüme ağrısı neden olur, bir bilginiz var mı? Bu haberimizi mutlaka okuyun ve bilgilenin.

 


Büyüme Ağrısı 2 ila 12 yaş arası çocuklarda daha sık görülmektedir. Ağrı gündüzleri olmaz ve hareket kısıtlılığı yoktur. Ağrı genelde akşam ve gece ortaya çıkar, bazen uykudan uyandırabilir. Gelin, hep birlikte çocuklarda büyüme ağrısının sebeplerini ayrıntılı bir şekilde öğrenelim!

ÇOCUĞUN NİHAİ BOYU GENETİK OLARAK BELİRLENMİŞTİR

Ebeveynler genellikle çocuklarının uzun boylu olmasını arzularlar. Ancak çocuğun nihai boyu kalıtsal (genetik) olarak belirlenmiştir. Çevresel faktörlerin negatif bir etkisi olmadığı sürece, çocuğun 18 yaşında erişeceği boyu daha doğarken bellidir; genetik olarak kodlanmıştır. Ayrıca bebeğin doğum kilosu ve boyu ile ileride erişeceği boy ve kilo hakkında sağlıklı bir bilgi vermez.

CİNSİYETİN ETKİSİ VARDIR


Büyüme ve gelişmeye cinsiyetin de etkisi vardır. Bebeklik çağında kız çocuklarının büyüme ve gelişmeleri erkeklere oranla daha hızlıdır. Oyun çocukluğu döneminde ise kız ve erkek çocukların büyüme ve gelişmesi aynı hızdadır. Ergenlik çağı, kız çocuklarında erkeklerden iki yıl önce başlar. Bu nedenle kızlarda, erkeklerden iki yıl önce hızlı büyüme ve gelişme görülür. Ama iki yıl sonra erkeklerde büyüme ve gelişme birden hızlanır ve kızlardan birkaç yıl sonra da devam eder. Bu da erkeklerin ileride aynı yaştaki kızlardan daha uzun olmalarını sağlar.

GELİŞMEYİ ETKİLEYEN DIŞ FAKTÖRLER

Büyüme ve gelişmeyi kötü yönde etkileyen dış faktörlerin başında enfeksiyon hastalıkları gelir.

Çocukları enfeksiyon hastalıklarından korumak onların optimum büyümelerini sağlar. Günümüzde uygulanan aşılar çocukları birçok hastalıktan korumaktadır.

Aşıyla önlenebilen hastalıklar başlıca; Verem, Hepatit B, Difteri, Boğmaca, Tetanoz, Çocuk Felci, Menenjit, Zatürre, Suçiçeği, Rotavirüs, Hepatit A, Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak’dır. Bütün bu hastalıklar aşılanma sayesinde çocuklarda bir enfeksiyona neden olmadan geçiştirilir.

BESLENME BÜYÜMEYİ ETKİLER


Büyüme ve gelişmeyi etkileyen en önemli dış faktörlerden biri de beslenmedir. Yetersiz ve dengesiz beslenen çocukların nihai boylarında düşüş görülmüştür. Bilindiği üzere protein, yağ, karbonhidrat ve vitaminlerin beslenmede dengeli ve yeterli olması gerekmektedir. Örneğin D Vitamini eksikliğinde kemikler yeteri ölçüde gelişememekte, kemiklerde şekil bozukluğu ve kısalık meydana gelmektedir.

AKŞAMLARI ORTAYA ÇIKAN BACAK AĞRILARI


Çocuğun beslenmesi ve vitamin, mineral desteği doktor kontrolünde olmalıdır. Çocuklar devamlı bir değişim ve gelişim halindedirler. Kemikler uzamakta, kaslar gelişmekte ve çocuk büyüyen tüm organlara her daim adapte olmaya çalışmaktadır. Kimi zaman bazı çocuklar büyüme ağrısı denen ve genelde akşamları ortaya çıkan bacak ağrılarından yakınırlar.

2-12 YAŞ ARASI ÇOCUKLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜR

Büyüme ağrısı 2 ila 12 yaş arası çocuklarda daha sık görülmektedir. Ağrı, gündüzleri olmaz ve hareket kısıtlılığı yoktur. Ağrı genelde akşam ve gece ortaya çıkar, bazen uykudan uyandırabilir. Bazı çocuklarda ağrı her gün olurken bazılarında günler hatta haftalarca ağrısız dönemler olabilir. Doktor muayenesinde eklemlerde hareket kısıtlılığı, kızarıklık ve ağrı yoktur. Kan tahlillerinde ve röntgen filmlerinde patolojik bir bulguya rastlanmaz. Büyüme ağrılarında çoğu kez tedavi gerekmeden masaj yeterli olur. Bazı durumlarda ağrı kesici ve anti enflamatuar ilaçlar kullanmak gerekebilir. Büyüme ağrısı yaş ilerledikçe kendiliğinden düzelir.

ANNE VE BABA DESTEĞİ

Görüldüğü gibi büyüme ve gelişme birçok dış faktörün etkisi altında oluşmaktadır. Sorumluluğunu bilen bir anne babanın, büyümekte olan çocuğa, maddi, manevi ve eğitimsel her türlü desteği vermesi, büyüme ve gelişmenin optimal olmasını sağlayacaktır.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:17 Eylül 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.