Bu hastalıkta da iyi iletişim önemli

Bu hastalıkta da iyi iletişim önemliTüm sorunları çözebilmenin en iyi yolu "iyi bir iletişim kurmak"tan geçer. İyi iletişim; kendini tam anlamıyla ifade edebilmek ve karşısındaki kişiyi anlayabilmektir. İnsanlarla iletişim kurarken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır...

Beklenti anksiyetesine kadar giden durumlar

İzlediğimiz bazı vakalarda çekingenlik ve heyecan bazı kişilerde sosyal fobiye dönüşmüş, oradan kaygı bozukluğuna geçilmiş olabilmektedir. Bu arada korkular devreye girip panik durumu ve beklenti anksiyetesi ile hastalık hastalığı ve tam bir depresyon durumu belki de daha fazlası birbirini izleyebilmektedir.

Sorun ilaç ve terapi ile çözülebilir mi?

Bu durumda kişinin kısa sürede mutlaka psikiyatriste gitmesi şarttır. Kişinin artık kimyası bozulmuştur. Bu durum o insan için büyük bir engel teşkil eder. Bunun yanında mutlaka bir psikologdan bireysel psikoterapi alınmalıdır. Oldukça düzenli şekilde ilaç kullanır ve bu terapi ile desteklerse sorunlar bir bir çözülebilir.

"Üstlerime kendimi tam olarak anlatamıyorum. Patronla zaten hiç konuşamıyorum" Bu şikayetlere bakıldığında özgüvenin azaldığı görülüyor. Özgüven azalması kaçınma davranışını ortaya çıkarır. Geçmişten beri süregelen bir durum ise kişi "sosyal fobi" özelliklerine sahip demektir. Her on kişiden birinde yaşamın herhangi bir döneminde sosyal fobi görülebildiği bilinmektedir.

Sosyal fobik reddedilme korkusu yaşar

Sosyal fobisi olan kişiler korktukları durumlarla karşılaştıklarında sıklıkla yüz kızarması, baş dönmesi, kalp çarpıntısı, terleme, titreme, strese bağlı çeşitli bedensel şikayetler gibi belirtiler gösterirler. Genelde kişi özgüvenini kaybettiğinde kendinde kusur bulmaya, daima reddedileceğini ve hakarete uğrayacağını düşünmeye başlar, her şeyin suçlusunun kendisi olduğunu düşünür ve kendine acır. Bu durum kişiyi depresyona dahi sokar.

İyi ilişki kurmanın anahtarı nedir?

İnsanlarla iletişim kurarken dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Karşı tarafın anlayacağı gibi açık bir şekilde konuşmak, onu asla yargılamamak, kendi düşünce ve duygularınızdan bahsetmek ve kendinizi karşınızdaki kişinin yerine koyabilmek yani empati kurabilmek iyi bir iletişimin anahtarıdır. Muhtemelen kişi kendini ifade etme işin hep başkalarına bıraktığı için bu yeteneğini yeterince geliştirememiş olmaktadır. Ancak her insanın içinde bir cevher saklıdır. Bunu çıkarmak ve harekete geçirmek tamamen sizin elinizde olduğunu unutmayın.

UZM. DR. SEMRA BARİPOĞLU
UZM. PSK. YILDIZ BURKOVİK


KAYNAK: //www.bugun.com.tr/haber_detay.asp?haberID=36468


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:23 Ağustos 2008

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.