BEYİN KORKUYU UMURSAMAZSA

Sabah Gazetesi

1930’ lu yıllarda araştırmacılar maymunların beyinlerinin bir kısmı çıkartıldığında hayvanların korku duygusunu kaybettiğini fark etti.

 


Maymunlar yılanlara yaklaşıp onları yere vuruyor, hatta tıslayan dillerini çekiyordu. Bu deney birçok hayvan üzerinde tekrarlandı.

Bilim insanlarına göre subkortikal beyin merkezlerinden birisi olan amigdala çıkartıldığında, hayvan her türlü korku duygusunu kaybediyor. Current Biology (Güncel Biyoloji) dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, amigdala’ nın olmaması insanlarda da benzer bir etki yaratıyor.

Araştırmanın başyazarı ve Iowa Üniversitesi’ nden Klinik Nöro Psikiyatr Justin Feinstein,“Bu türde beyin hasarı olan fazla insan yok. Şansımız yaver gitti ve ‘ SM’ isimli bir bayan hasta bulduk.

Onun korku duyusunu ölçüp günlüklerini okuyabildik” diyor. SM’ nin beyninde, nadir görülen lipoid proteinosis hastalığından dolayı normalde amigdala’ nın bulunması gereken bölge boş. Araştırmacılar maymunlar gibi onunda, normalde çoğu insanın panik olmasına yol açan yılan ya da örümcek gibi yaratıklardan
Korkmadığını buldu.

Bu davranışlar göreceli olarak tehlikesiz görünse de araştırmacılar SM’ nin hayatını bazen riske attığını fark etti.

Bir defasında parkta gece vakti tek başına yürürken bıçaklı bir adamın saldırısına uğramış Feisnstein,“Ertesi gün yine aynı parkta tek basına yürümüş” diyor. Feinstein ve meslektaşları, hastaya daha dikkatli davranmasını öğretmeye çalışıyor.

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:02 Ocak 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.