AY AY KONUŞMA GELİŞİMİ

Hürriyet Aile

Bebeklerin konuşma süreçleri cinsiyet, sağlık, zeka düzeyi, aile ilişkileri ve genetik faktörlere göre değişiyor.

 


Bebeklerin konuşma süreçlerinin cinsiyet, sağlık durumu, zeka düzeyi, aile ilişkileri ve genetik faktörlere göre farklılık gösterdiğini kaydeden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Meltem Özkan, bebeklerin konuşma aşamalarını şöyle anlatıyor:

2-5 AY ( A-GUUULAR)

Sesini fark etmeye, ses tellerini kullanabilmeye, iletişim kurmaya başlar. Bu dönemde bebeğinizin sesini duyar duymaz yanına koşmayıp, kendi kendine söylenmesine, konuşmasına fırsat tanıyın.

5-7 AY (A-AAA SESLERİ)

Bebeğin hem beyin hem de ses telleri hızla gelişmeye devam eder. Bu dönemde 8-10 tane değişik ses çıkarmaya başlayabilir. Cümlelerle konuşmayı taklit eder gibi normal sesle başlayıp, alçaltıp yükselterek sesler çıkarmayı başarır.

7-12 AY (BA-BA-BA)

Bir sesli, bir sessiz harften oluşan basit heceler arka arkaya dizilerek konuşma dönemidir; mama, baba, dede gibi… İlk gerçek sözcükler bunlarmış gibi görünse de çoğu çocuk ilk kelimelerini 9-14 ay arasında öğrenir.

18-24 AY (BİR ARAYA GETİRME)

Bu aylarda günde 8-10 kelime öğrenir, kelime haznesi çok genişler, iki kelimeli basit cümleler başlar. İstediklerini yaptırmanın konuşmaktan geçtiğini algılayan çocuk, konuşmaya çok çaba gösterir, anlatamadığında da büyük hayal kırıklığı yaşayabilir.

24-36 AY (AKICI KONUŞMA)

24 aydan sonra sadece eylem fiilleri ve nesne isimleri değil, duygularını belirten kelimeler de kullanmaya başlarlar; istiyorum, mutluyum gibi…
 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:25 Şubat 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.