ANKSİYETEYLE BAŞ EDİN


The NewYork Times

İş yerinde kendinizi gergin hissediyorsunuz ve bunun performansınızı etkilediğini mi bdüşünüyorsunuz.?

 


C.Massachusetts'teki Tufts Üniversitesi'nden psikolog Christopher Willard, "Kaygı, vücudun savunma mekanizmasıdır. Vücudumuz ve beynimiz, çalışma arkadaşlarınızla dolu bir odada sunum yapmak gibi hissedilen tehlikelere, atalarımızın yırtıcı bir hayvan gördüğünde verdiği tepkiye benzer bir tepki verir. 'Savaş ya da kaç' tepkisi" diyor.

Bu his panik olarak tanımlanabilir. Kalp atışları hızlanır, avuç içleri terler ve tehlikelerle yüzleşmek veya kaçmak için kendimizi hazırlarız. Klinik psikolog Linda B. Welsh, "Anksiyete, günlük işlevleri, kendinizle ilgili düşüncelerinizi, konsantre olma ya da verimli çalışma kabiliyetinizi etkilediğinde bir rahatsızlık haline gelir" diyor.

Welsh, "Biyolojik olarak kaygıya eğilimli olabilirsiniz ama bu yetiştirilme tarzınızla da ilgili olabilir. Eeveynleriniz dünyaya korkuyla yaklaşmışsa bu dünyanın güvenilmez bir yer olduğunu düşünmenize yol açar. Anksiyete, erken dönem travmalardan, gençliğinizde yolunda gitmeyen bir şeylerden de kaynaklanabilir" diyor.

S.Kaygıya yol açan durumlarla nasıl baş edebiliriz

C.New York'taki Rose Zihin ve Vücut Merkezi'nin kurucusu, psikoterapist Lauren Rose, "Kaygıyla baş etmenin en yaygın yollarından biri onunla yüzleşmektir. Bu, zaman içinde korkunuzu ve sıkıntınızı azaltır. Kaygı genelde geleceğe odaklandığı için, aklınıza olumsuz düşünceler gelince bunlar hakkında mantıklı düşünmeye çalışın" diyor. Hazırlık yapmak da işe yarıyor. Örneğin sunum yapacaksanız, bir arkadaşınızın ya da aynanın karşısında prova yapın.

Willard, notlarınızın arasına, "burada derin nefes al" ya da "dur ve ayaklarının yere bastığını hisset" gibi şeyler yazmanızı öneriyor. Bu notlar zihninizi gerçek hayata döndüren ve sizi olumsuz düşüncelerden uzaklaştıran bir rahatlama işlevi görüyor.

S.Hazırlanmak için elinizden geleni yapmanıza rağmen bir anksiyete atağı yaşadınız. Ne yapmalısınız?
C.Psikoterapi merkezi Orenstein Solutions'ın kurucusu anksiyete tedavisi uzmanı Psikolog Susan Orenstein, "Burnunuzdan derin nefes almaya çalışın. Nefes alıp havayı önce karnınıza sonra da göğsünüze itin ve sonra nefesinizi yavaş yavaş dışarı verin" diyor.

Bu nefes egzersizinden sonra kendinizi telkin edin. Orenstein, "Acı çeken bir arkadaşınıza ya da bir çocuğa söyleyebileceğiniz şeyleri söyleyin. 'Her seferinde bir adım' gibi yatıştırıcı şeyler söyleyin" diyor.

Bu nefes egzersizinden sonra kendinizi telkin edin. Orenstein, "Acı çeken bir arkadaşınıza ya da bir çocuğa söyleyebileceğiniz şeyleri söyleyin. 'Her seferinde bir adım' gibi yatıştırıcı şeyler söyleyin" diyor.

C.Rose, bu enerjiyi kontrolden çıkmış bir yarış atı gibi düşünmenizi öneriyor. "Ne kadar güçlü olabileceğini düşünün. Konuşurken ya da satış yaparken daha tutkulu olmak ya da yeni bir şey denerken daha hevesli olmak için onu kullandığınızı hayal edin" diyor. Willard, kaygınızı çalışma arkadaşlarınıza olumsuz olarak yansıtmamanız gerektiğini söylüyor.

S:Gerginliğiniz iş yerinizle sınırlı kalmış gibi görünüyorsa, en iyi çözüm stresli işinizden ayrılmak mıdır?
C.Willard, "İşinizle ilgili bir süredir gergin hissediyorsanız ve hayatınızın geri kalanında böyle hissetmiyorsanız, bu iş size uygun olmayabilir" diyor.

Veya bir miktar gerginlikle yaşayabileceğinize kanaat getirebilirsiniz. Orenstein, yüzleşmenin rahat hissedeceğiniz alanı genişleterek sizi güçlendireceğini söylüyor. "Bizler birer yetişkin olarak büyümek istiyorsak zorluklarla yüzleşmek zorundayız" diyor.
 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:05 Ocak 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.