ALZHEIMER'E ERKEN TANI

CUMHURİYET BİLİM TEKNİK EKİ

Alzheimer hastalığının erken tanısında önemli bir adım.. Yeni bir madde erken tanı sağlayabilir.

 


Lancet Neurology dergisindeki makaleye göre, yeni geliştirilen bir madde, hastalığı daha ortaya çıkmadan önce tespit edebiliyor.

Kola enjekte edilen düşük radyoaktifli “flor-betaben” maddesi beyinde birikiyor ve Beta-Amyloid, pozitron emisyon tomografisiyle (PET) görülebiliyor. Beta-Amyloid Alzheimer hastalığına yol açan protein olarak kabul edilmekte. Bu protein hastalığın ortaya çıkmasından on ila on beş yıl önce beyinde birikmeye başlıyor ve bu tarihlerde tespit edilebiliyor.

Uzmanların tahminlerine göre beyindeki sinir hücreleri için zehirli olan bu protein hücreleri öldürmekte. Yeni PET işaretçisiyle hastalık, belirtiler ortaya çıkmadan önce teşhis edilebilecek. Alzheimer şimdilik klinik testlerle mesela bellek yetisinin kontrol edilmesiyle teşhis edilmekte. Bu tür testler gerçek hastalık hakkında kısıtlı bilgi vermekte. Vakaların yüzde yirmi ila otuzunda, başka bir demans hastalığını söz konusu olduğu için hatalı tanı konuyor diyor Leipzig Üniversitesi’nden Henryk Barthel. Oysa erken tanı tedavi imkanını doğurabilir. Hastalık henüz tedavi edilemiyor. Sadece hastalığın ilerlemesi bazı hastalarda ilaçlarla durdurulabilmekte.

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:01 Temmuz 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.